Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хизбула удря София?

Израел поиска специална охрана за своите граждани на територията на Европа и с това изправи на нокти спецслужбите на Стария континент. Става дума няколко европейски държави, сред които е и България, да засилят мерките за сигурност около израелските туристически групи в ски курортите и в хотелите. Причината са опасения от терористични атаки, включително и в българската столица София.


Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, заявил пред излизащия в Тел Авив вестник Аарец: Поисках от службите за сигурност в Европа да ескортират израелските групи и да правят проверки с помощта на специално обучени кучета. По-късно Шенар уточни, че намерен подозрителен пакет в автобус, който трябвало да превозва израелски туристи от Турция за нашата столица е причина Тел Авив да поиска да се повишат условията за сигурност.


Израелските граждани пък получават предупреждения за възможни атаки зад граница. Препоръчва им се да избягват определени дестинации, сред които Египет, Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Кот д'Ивоар, Мавритания и Венецуела. Ливанската шиитска групировка Хизбула може би подготвя мащабен атентат и срещу израелци в българската столица София, тъй като израелските служби за сигурност са предали разузнавателната информация и на българските си колеги, твърди израелското електронно издание Izrus.


Смята се, че с атентата ще бъде отбелязана третата годишнина от ликвидирането на един от лидерите на Хизбула - Имад Мугния (на 12 февруари). От Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) заявиха, че става дума за случай от оперативно естество, който няма как да коментират.


Набелязани са допълнителни мерки за сигурност на Летище София, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В четвъртък (5 януари) на летището е проведена работна оперативка с представители на израелската авиокомпания El Al, със служители на дирекция Сигурност на аеропорта и с представители на Главна дирекция Гранична полиция. Веднага след подаване на сигнала от израелските спецове е сформирана работна група. Обсъдена е наличната информация, направена е оценка на риска и са набелязани допълнителни мерки за сигурност.


Терористична заплаха за еврейски туристи на Летище София ми се струва малко невероятна. Това каза Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столичната община. Но израелските специални служби работят много добре и са на много голяма висота, така че предполагам, че ще вземат всички мерки срещу подобна заплаха, каза той.


В първия момент, след като разбрах за информацията, помислих, че става дума за атака срещу израелското посолство в България. Но се оказва, че заплахата е за израелски туристи, които ще бъдат в България на 12 януари - поясни Бояджиев. Предполагам, че специалните служби вече са поели случая, всички необходимо им е казано и ще вземат всички мерки, допълни Иван Бояджиев.


На въпрос има ли причина терористите да предпочетат България, Бояджиев отговори: Ние вдигаме гюрултия, че сме спасили евреите през войната, че сме първи приятели с тях и сега, което не е лошо. Предполагам, че ако терористите са решили да направят нещо, това ще е една от причините. Освен това вероятно смятат, че при нас е по-лесно.


Българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвян мащабен терористичен акт на територията на страната, съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък вечерта.


Главният секретар на МВР Калин Георгиев също увери, че към момента няма промяна в степента за сигурност в България. Няма повишена опасност. Провеждат се стандартните процедури и се взимат стандартните мерки за сигурност в страната. Българските служби са в непрекъсната връзка с евроатлантическите структури за сигурност и с израелските специални служби. Към момента българските граждани могат да бъдат спокойни, каза той


Организацията Хизбула има военно и политическо крило. Създадена е през 1982 г., за да се бори с израелската окупация на Южен Ливан. Тя е главната бойна организация на шиитската общност, а също е и най-големият ливански религиозен блок. Създадена и финансирана с подкрепата на Иран, организацията следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Рухолах Хомейни, лидер на Ислямската революция в Иран.


Цивилното крило на ислямистката организация поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, дори телевизии (Ал-Манар), има представители в ливанския парламент от 1992 г. насам.


Хизбула е призната за легитимно движение в редица страни, предимно в арабския и ислямския свят е легитимна политическа партия в Ливан. Според правителствата на страните членки на ЕС обаче, както и според САЩ Хизбула е терористична организация. Неин глава е Хасан Насрала, а израелските власти всяка година в навечерието на убийството на Мугния молят гражданите си да бъдат по-бдителни.


През 2008 г. членове на Хизбула са арестувани в азербайджанската столица Баку по подозрения, че са искали да взривят израелското посолство като отмъщение за убийството на Мугния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във