Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХОЛАНДЦИ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ ЗАТВОРИТЕ

Върховната касационна прокуратура извърши проверка през март 2005 г. на всички арести и затвори в страната, където се задържат лица по мерки за неотклонение задържане под стража (без влезли в сила присъди лишаване от свобода). По отношение осигуряването на законните права и битов статут на задържаните проверката констатира редица нарушения на нормативните изисквания, като в над 80% от арестите не се осигурява престой на открито, достъп на пряка слънчева светлина до килиите, наличие на санитарни възли и чешми в килиите, стаи за свиждане, не е осигурено минимално изискуемото жизнено необходимо пространство и др. Освен това охранителният състав не отразява отказите на задържаните от техните права - разходка на открито, телефонни разговори и др.
Констатирано е, че поради стара материална база съществуващите арестни помещения в по-голямата си част не могат да се приведат според изискванията чрез реконструкция, поради което е необходимо изграждането на нови арести или преместването им в подходящи сгради.
Съобщение на Върховната касационна прокуратура до медиите
12 май 2005 г.

В българските следствени арести и в затворите има висока степен на пренаселеност, не са осигурени нормални битови условия. В някои от затворите в една килия съжителстват по 22 души. Храната и медицинското обслужване не са на ниво. България спешно се нуждае от нови затвори.
Из констатациите на комисията от Международния комитет против изтезанията
21 септември 2006 г.

Елементарно, Уотсън! Говорим за едно и също нещо, би възкликнал известният частен детектив Шерлок Холмс.
Едва ли е необходим и бегъл поглед, за да се видят десетте прилики в двете становища. Очевидно окаяното състояние на българските затвори и следствени арести не е от вчера. Проблемите са се натрупвали с години, но нито Министерството на правосъдието (което обгрижва тези структури), нито пък Министерският съвет досега са обръщали внимание на битовите условия, в които пребивават лишените от свобода и арестантите. И както се случва в подобни случаи, помощ ще се търси отвън.
През септември инспектори от Международния комитет против изтезанията обиколи българските затвори и арести, за да провери тяхното състояние. Ревизията приключи на 21 септември. Самият доклад на комитета ще бъде готов до шест месеца. Но първоначалните констатации бяха повече от критични.
Основната слабост на следствените арести и тюрмите са лошите битови условия. Повече от половината от общо 50-е предварителни арести в България не отговарят и на най-елементарните изисквания на международните стандарти. Чуждестранните експерти ги оцениха като застрашаващи психическото и физическото здраве на арестантите. Десет от арестите пък изобщо не могат да бъдат приведени в подходящ вид. Те трябва да се преместят в изцяло нови сгради с подобрени условия, каза на 21 септември в Пазарджик директорът на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Петър Василев. Заедно с инспекторите той обиколи затворите в страната.
В тюрмите у нас има 11 600 души. В пазарджишкия затвор са настанени 862 лишени от свобода. Там положението е най-тежко. Поради липса на помещения в една килия съжителстват по 22 души. На много места в затворите медицинското обслужване и храната са под всякаква критика.
Шефът на затворите отказа да съобщи в кои други градове положението е тежко. Причината е много проста. България вече няколко пъти е била осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург за калпавото състояние на местата за лишаване от свобода. Всяко подобно дело струва на Министерството на правосъдието между 8000-10 000 лв. за обезщетяване на затворниците. А парите не ги дава правосъдният министър, а всеки добросъвестен български данъкоплатец.
Даже в момента в съда в Страсбург има висящо дело от подобен характер. Жалбата е подадена от Деян Жеков, затворен в пазарджишката тюрма. Той се жали, че му били нарушени правата, защото в затвора нямал лично пространство, липсвал и санитарен възел. Жеков иска държавата да му плати 9000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. Очаква се произнасянето на съда.
Министерството на правосъдието е изготвило инвестиционна програма за подобряване на състоянието в затворите. Според нея за отстраняването на най-сериозните проблеми са необходими четири милиона лева.
Освен това Петър Василев заяви, че са необходими най-малко три нови затвора - един в София и по един в Южна и Северна България, без да уточнява точно в кой район трябва да се изградят новите сгради с решетки. За построяването на затвор с 1000 души капацитет са нужни около 25 млн. евро. Пари, с които правосъдното ведомство не разполага.
В някои градове в страната пък имало сгради на бивши казарми, които не се използвали от Министерството на отбраната и от Генералния щаб на Българската армия. Ако двете институции решат да предоставят зданията на правосъдното ведомство, ще се спестят милиони левове, които иначе биха отишли за чисто ново строителство.
Докато в Министерството на правосъдието се чудят откъде да вземат пари за затворите, в Амстердам стигнали до извода, че България трябва да стане приоритетна държава, на която да се помогне в тази нелека задача - да подобри условията и пребиваването на осъдените и обвиняемите. Решението е взето, след като генералният управител на Холандската затворническа система и ръководител на международните връзки в тамошното правосъдно министерство Ян ван ден Бранд се разходил из нашите затвори.
Българи и холандци вече са нахвърляли три теми, по които да обменят опит - управление на затворите, подобряване на имиджа на системата и привличане на доброволци и неправителствени организации, които активно да участват в подобряване на материалната база на тюрмите. Очаква се в скоро време да бъде конкретизирана и програмата за финансиране на начинанието.
Холандия е една от страните с най-добре организирана и най-добре финансирана система на затворите. В Страната на лалетата един затвор с 800 души има годишен бюджет от около 85 милиона евро. В килиите има най-много по двама души. Освен това там почти всяка година се открива по един нов затвор. У нас нещата въобще не стоят така. От 100 години България не се е радвала на нова ,китна сграда с решетки.
В Холандия са изчислили, че при инвестиране на едно евро за социална интеграция на лишените от свобода се спестяват 3 евро от издръжката на рецидивирал престъпник. Статистиката показва още, че при липсата на социална реинтеграция се наблюдава 70-80% рецидив.
Именно за подобряване на социалната интеграция на затворниците в най-скоро време у нас ще стартира проектът Enter, който се финансира от програма Матра на холандското външно министерство. Целта на проекта е да се подобри позицията на правонарушителите на пазара на труда. В проекта са включени затворите в Пазарджик, Благоевград и Плевен. Той ще продължи до октомври 2007 година.
В Пазарджик работи и първият център за пробация у нас. През него са преминали 760 лица, напуснали затворите в Бобов дол, Пазарджик и Плевен. Това са около 70% от всички освободени, каза още Петър Василев. Една част от тях са пренасочени да работят, макар и временно, в селското стопанство и строителството.
Накрая Петър Василев изплю камъчето и съвсем чистосърдечно призна, че не си прави илюзиите докладът на Международния комитет против изтезанията да е положителен. У нас нищо не се е променило през последните години, така че критиките за недостатъчен брой затвори, лошите битови условия, недоброто медицинско обслужване - всичко това пак ще го видим, за съжаление, в документа, каза Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във