Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХОМОПРОГРАМА ПАЗИ ОТ СПИН В БУРГАСКИЯ ЗАТВОР

Самодейната режисьорско-операторска дейност в нашенските зандани напоследък се радва на все повече внимание. И все по-често иззад решетките излизат видеохитове, макар и в една твърде специфична сфера, срамежливо отбелязвана с многозначителното XXL.
Най-любопитното е, че покрай волните творчески търсения на възпитаниците на затворите на бял свят изскачат и редица съпътстващи ги интересни факти. На такива се натъкна и последната проверка в Бургаския затвор, направена след появата на няколко клипчета с откровено порнографско съдържание, дело на тамошни питомци. Наред с обичайните заподозрени вносители на алкохол, дрога и мобилки се оказва, че върви и законен внос на програми, които правят истинска революция в еднополовата - по разбираеми причини - затворническа любов.
Всъщност проверката на управата на затвора започна с едно безапелационно откритие - продуцент на шестте скандални самодейни клипа със секс, дрога, мизерия и насилие зад решетките е Новак Купенов, лейтенантът на Митьо Очите.
Не Новак, а друг член на разбитата наркогрупа на Димитър Желязков и Янко Гюров-Поморийския е инициаторът за изработването на кадрите. Това обаче е твърдото убеждение на бившия вече пандизчия Николай Станчев, който преди няколко дни вдъхна въздуха на свободата. Той е и един от изпълнителите на главните роли в клипчетата, както се оказа. Според него зад зле инсценираната постановка на записаните с мобилен телефон кадри не стои Купенов, един от най-приближените на Митьо Очите, а 27-годишният Йордан Славов Кънев. Кънев е от най-ниските нива в разбитата наркопирамида и също подобно на останалите членове от бандата Очите сключи споразумение с прокуратурата, за да получи присъда под минималната… Именно Кънев е осигурил мобилния телефон, както и самото заснемане, но не е предупредил участниците в постановката за намерението си да злепостави Новак Купенов чрез кадрите. Това той направил едва след като клиповете се появили в ИНТЕРНЕТ пространството, а малко по-късно за тях се заговори и по телевизията. Така Кънев опитал да уреди личната си вражда, която имал от години с Купенов, и същевременно да дискредитира ръководството на бургаския затвор, разказва експандизчията Николай Станчев. Самият Станчев излезе оттам на 14 май, в деня, когато ръководството на заведението за лишени от свобода даваше напоителна пресконференция кой е в основата на заснетите шест скандални видеоклипа.
Преди да стане изпълнител в пандизчийско порно, Николай Станчев е най-обикновен рецидивист. Влизането му зад решетките е второ по ред в творческата му автобиография и е за кражба. Съдейки по думите на Станчев, заради скандала той е разпитван както от представител на Окръжната прокуратура в Бургас, така и от Петър Василев - шефа на затворите в страната. Станчев обяснява, че се навил да участва в клиповете, за да отмъсти на затворническото ръководство. Ексзатворникът е категоричен, че всичко в тях е истинско и заснето доброволно. Твърди, че си инжектирал хероин доброволно заради клиповете, след което подменил пробата и затова се оказала отрицателна. Дрогата била доставена с помощта на надзирател, а вътрешни хора помагали при доставката на мобилните телефони.
Скандалните кадри се появиха в мрежата и за отрицателно време предизвикаха обществено напрежение. На нарочна пресконференция ръководството на бургаския затвор набеди за автор и инициатор Новак Купенов. Според версията на управата чрез видеоклиповете Новак се опитвал да ги рекетира, за да го прехвърлят на по-лек режим в затворническото общежитие. Там вече кротко се труди босът му Митьо Очите, призна затворническото ръководство. То призна под сурдинка и още нещо… че сексът зад решетките не е мираж, но е без насилие, а хомосексуалните услуги са абсолютна реалност.
По случая бяха образувани две проверки по разпореждане на правосъдния министър Меглена Тачева - от Главна дирекция Изпълнение на наказанията и от бургаската Окръжна прокуратура. Прокурорът Емил Христов заяви, че е разговарял с участвалия в клиповете хомосексуалист, който потвърдил, че върху него не е упражнено насилие и той е правил секс доброволно.
И по повод на признанията за доброволната гореща мъжка дружба стана и откритието на сезона. Бургаският затвор е едно от малкото заведения от този тип, в който няма регистриран случай на СПИН, похвали се шефът на затвора Деян Костов. Чудото, както може да се предположи, се дължи на чужда намеса и си е чиста проба внос на революция. Една от програмите на чуждестранните неправителствени организации, по които се работи в затвора, носи многозначителното наименование Мъже правят секс с мъже. Тя предоставя на петимните за такава ласка затворници достатъчно познания, така че върху бъдещето им като почитатели на тази любов да не падне сянката на СПИН.
И аз, когато я чух за първи път, ми прозвуча скандално, отбеляза началникът Костов. Той и проверяващият по случая прокурор оповестиха, че историята с излъчените клипове е напълно изяснена, знае се кои са участвалите в тях, както и кой и защо е извършил заснемането. Според Костов и Христов проверките са стигнали до Новак Купенов.
От края на миналата година в бургаското подземие се заговори, че Купенов, известен с жестокостта и перверзността си, е в немилост пред Митьо Очите и ортака му Янко Гюров. От доказателствата по делото, събрани със специални разузнавателни средства, е станало ясно, че именно той стои в дъното на разбиването на бандата и е говорил твърде много пред неподходящи хора. Управата на затвора смята, че засега няма риск за Купенов, тъй като между него и останалите от групата на Очите и Поморийския не съществува директен контакт, а и на Новак предстои лечение в столицата.
Лечението на Купенов от двустранна дископатия е в основата на интригата с клиповете, разкриха от затвора. Неотдавна той поискал присъдата му да бъде прекратена временно, за да се подложи на операция и възстановяване в специализирано заведение. Това обаче му било отказано от прокуратурата, тъй като затворническото ръководство дало отрицателно становище по въпроса и оставили Новак да се мъчи с дископатията.
Докато беше на свобода, Новак Купенов също се оплакваше от болки. В момента, в който лейтенантът на Очите бе задържан, на бял свят изплува сериозното заболяване. Купенов бе примъкван до съдебната зала подобно на двамата шуменски братя Малкия и Големия Зевс, както и Големия Маргин. На няколко пъти се наложи затворническата охрана да го носи почти на ръце, а той да изкарва поредното съдебно заседание, полегнал на скамейките.
Тридесет и три годишният Новак Купенов, който беше нещо като секснаказателя на бандата, е зад решетките с присъда от три и половина години. Любопитното е, че при предишния му престой в затвора и неговата екссъпруга се сподоби с нетленната слава на експериментаторка. Тя шашнала охраната на заведението, като се опитала да му внесе мобилен телефон, скрит в най-съкровеното кътче на тялото й. Опитът на блондинката обаче се провалил...
Що се отнася до Купенов, управата на затвора казва, че е знаела за намеренията му. Имахме информация още преди 20-25 дни, че се готви подобна стъпка, и предприехме мерки, но не успяхме да предотвратим скандала, заяви Деян Костов. Началникът предположи, че нервите на замесените в случая не са издържали и те сами са предоставили кадрите за излъчване.
На деветимата актьори и на Новак е направен тест за наличие на хероин в урината, но и десетте теста се оказали отрицателни. Пандизчиите били тествани два пъти поред - последния път само ден преди прокурорската проверка от представители на ГД Изпълнение на наказанията. Резултатът пак бил същият. Участниците свидетелствали, че вместо хероин в скандалните клипове е използвана захар. Актьорите кандисали да играят срещу кафе, захар и салам. Новак се надявал да постигне ефекта, който имаха преди две години заснетите от Янко Ваташки-Лудия кадри в софийския затвор.
Междувременно проверките по килиите в бургаския затвор вдигнали булото на неизвестността как затворниците са се снабдявали с мобилни телефони от свои близки. Просто апаратите се вкарвали на части, след което се сглобявали.
Друга мода било вкарването на алкохол в презервативи. Пандизчиите продължавали да използват и познатия от филмите номер с тайник в книга, за предпочитане по-дебела. В събраната от ръководството на затвора експозиция вече фигурират и мемоарите книга на Добри и Елена Джурови Мургаш, с издълбани страници, в които била скрита отвертка. В същата изложба е и мястото на лимона, в чиято вътрешност близки на неизвестен пандизчия се опитали да му вкарат дрога. А сред най-интересните находки, претендиращи направо за патент, е часовник, който свободно се използвал и за мобилен телефон, 30- сантиметров нож, скрит във франзела, и няколко мобилни апарати, напъхани в суджуци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във