Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хоп-а-ла

Отдавна е речено, че човек не трябва да вика хоп!, преди да е скочил. Напоследък обаче чуваме този възглас, без да виждаме каквото и да е движение. Пример за това е гръмкото Хоп!, което изрече още преди две години вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Със засилка той обяви: Организираната престъпност е овладяна и в голямата си част е неутрализирана. Благодарение на системния подход на правоохранителната система е приведен в известност целият криминален контингент и не се допуска среда, която е била добра за наркоразпространителите.


Две години по-късно, след стрелбата пред храма на Темида в понеделник, дори и за авторитетните чуждестранни агенции стана ясно, че когато в описания случай Цветанов е казал Хоп!, просто е подскочил на място. България, най-бедният член на Европейския съюз, не може да се справи с корупцията и организираната престъпност повече от 20 години след падането на комунизма, написа Ройтерс .


В тази връзка коментарите, че покушението в центъра на столицата е премерен акт за дестабилизация на страната преди идващите избори, са жалки. По този повод народът е рекъл: всичко е Мара втасала, само не се е сресала. Единственото стабилно нещо в държавата в момента е ръстът на безработицата. А това е показателно за състоянието на самата държава. За каква стабилност тогава говорим?


Открай време мафията разчиства сметките си по този начин. И така ще бъде, докато я има. Какво може да направи властта, след като очевидно е безпомощна - да вземе да определи ден, час и място, където мафиотите да се самоизтребват, без да заплашват живота на хората?!


Дестабилизацията е видение на някои тревожни мозъци в резултат на висока температура. Истината е, че срещу мафията трябва здрава ръка. И никакво Хоп!

Facebook logo
Бъдете с нас и във