Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хора от ДАНС и МВР в престъпен тандем

И скъпата на сърцето на всички власти Държавна агенция Национална сигурност даде жертва в титаничната борба на държавата срещу корупцията. Късно вечерта в сряда (17 ноември) след съвместна разработка на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) и на сектор Вътрешна сигурност в ДАНС, под ръководството на Софийската градска прокуратура в столицата бяха арестувани агентът Антон Пандев (39 г.) и служителят на дирекция Миграция - МВР Емил Драгомиров (39 г.) Операцията тематично е назована Къртиците и е проведена в столичния ж.к Хаджи Димитър.
Арестът на агента разби налаганата напоследък представа, че ако служителите на силовите ведомства получават достатъчно голямо възнаграждение, лоялността им е вързана в кърпа. Обществена тайна е, че МВР гледа накриво в паницата на ДАНС, защото агентите взимат два пъти по-големи възнаграждения.
В случая служителят на МВР Драгомиров и експертът по сигурността Пандев намерили златното сечение на интересите си и задружно заработвали пари от продажба на класифицирана информация. За целта двамата подкупвали служители от МВР...
Човекът от дирекция Миграция преди това е работил в отдела за борба с фалшификациите в ГДБОП. Драгомиров е арестуван, докато е предавал на длъжностно лице от вътрешното министерство сумата от 500 щ. долара за получена информация. Той не подозирал, че получателят е служител на МВР, внедрен за да разкрие схемата, по която се търгува с оперативни сведения.
Съучастникът му, агентът на ДАНС Пандев, пък е от важния от всяка гледна точка сектор за борба с корупцията сред магистратите.
При извършените обиски в домовете на двамата са открити няколко мобилни телефона, множество СИМ карти, преносими електронни носители (флашки) съдържащи различна информация, и 4000 щ. долара, уточниха от МВР.
Разработката срещу дуета Пандев-Драгомиров е започнала преди три месеца, вероятно по сигнал. Чрез наблюдение от спецслужбите е установено, че двамата са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари, подготовка на компютърни заготовки. Според неофициална информация тя е била продавана на самите престъпни групи.
Засега обаче единственото обвинение срещу двамата е за предлагане на подкуп, което им беше предявено в сряда вечерта. Комбинаторите остават в ареста за 72 часа, но със сигурност ще им бъде наложена постоянна мярка задържане под стража.
Докато в столицата операция Къртиците набираше скорост, в Старозагорско беше проведена още една акция на МВР, наречена Пластиките. Тя пък беше насочена срещу група, която изработвала кредитни карти менте и теглила незаконно пари от банкомати. В хода на операцията са задържани петима души, съобщиха от МВР. Проверени са общо 11 адреса в Казанлък и Гурково. Според официалната информация от вътрешното ведомство измамниците са действали и зад граница. Организаторите на схемата пътували в чужбина и заснемали банкомати и банкови карти. След това у дома приготвяли заготовки и майсторели фалшиви карти. После ги връчвали на доброволци срещу заплащане, които в чужбина теглели различни суми и ги превеждали по банков път в България. Наемниците били набирани предимно от Старозагорско, уточняват от МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във