Параграф22 Daily

§22 Анализи

Хората в ЕС харчат над 30 млрд. евро годишно за дрога

Български и румънски престъпни групи все по-често инвестират в превозваческия  бизнес , за да улеснят преноса на кокаин и на други наркотици в ЕС, пише в представения днес нов доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците (EMCDDA) и Европол. В документа се посочва, че са установени общо поне 5000 организирани престъпни групи, пряко участващи  в разпространението на наркотични вещества.

Авторите на доклада препоръчват усилията на правоохранителните органи  да се насочат към елиминиране на   ръководителите на съответните престъпни групи, както и да се подобри охраната на външните граници на ЕС. Това е третият подобен доклад и в него се отчита, че досегашните препоръки, огласени през  2013 и 2016 г. остават в сила.

Според анализа европейците харчат най-малко 30 милиарда евро всяка година за наркотици на дребно. Този факт означава, че пазарът на наркотици е основният източник на доходи за организираните престъпни групи в Европейския съюз. Около две пети от сумата, похарчена  за дрога се изразходва за канабис (39%) , 31% за кокаин, 25% за хероин и 5% за амфетамини и екстази (MDMA).

Докладът анализира  тенденциите по веригата на доставка от производството и трафика до дистрибуцията и продажбите. Той описва как пазарът на наркотици оказва огромно влияние върху здравето и сигурността и заключава, че е необходим цялостен подход за ефективен  контрол над разпространението на наркотиците.

Европейският комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството  Димитрис Аврамопулос заяви днес,  след представянето на доклада: „Организираните престъпни групи бързо се възползват от нови възможности за финансова печалба и все по-често използват технологични и логистични иновации за разширяване на своята дейност през международните граници. В същото време наркотиците вече са по-достъпни за европейските потребители, често с помощта на социални медии и интернет. Днешният доклад за пореден път доказва, че пазарът на незаконни наркотици остава заплаха за здравето и сигурността на нашите граждани. Ще продължим да работим безмилостно с нашите държави-членки и международни партньори за засилване на борбата ни с наркотиците във всичките й  аспекти - за младите, за нашите граждани, за нашето общество. "

Стратегическият и ориентиран към действия анализ съчетава данни от системата за наблюдение на наркотици на EMCDDA и оперативната информация на Европол за организирана престъпност. Последните данни показват, че общата наличност на наркотици в Европа остава „много висока“ и че потребителите имат достъп до голямо разнообразие от продукти с висока чистота, с възможности за постоянни или намаляващи цени.

Докладът подчертава нарастващото значение на Европа, като  регион, произвеждащ наркотици, и показва как насилието и корупцията, наблюдавани отдавна в страните - традиционни   производителки на наркотици, сега са все по-очевидни в рамките на ЕС. Сред широкообхватните последици от пазара на наркотици, представени в анализа, са негативното  му въздействие  върху обществото и напрежението върху обществените институции и управление. Изследват се и връзките на пазара на наркотици с по-широка престъпна дейност (например трафик на хора, тероризъм), както и негативните му последствия върху легалната икономика (например как прането на пари, свързано с търговията с наркотици, подкопава законния бизнес).

Според авторите на доклада глобализацията, технологиите и иновациите, и престъпните похвати  са три сили, движещи и улесняващи развитието на пазара на наркотици. На „по-глобално свързан и технологично активиран“ пазар организираните престъпни групи използват възможности, произтичащи от разширяване на търговските пазари, свързано с тях логистично развитие и дигитализация. Докладът сочи и опасностите от по-голямата диверсификация на морската търговия с наркотици и злоупотребата с обща авиация (например частни самолети, дронове) за престъпни цели. Използването на пощенски и колетни услуги за транспортиране на наркотици също бързо се разраства, следвайки нарастващата тенденция на онлайн пазаруване в Европа и движението на по-големи обеми стоки, посочва още  докладът.

Пазарите в "Тъмната мрежа", както и социалните медии, услугите за съобщения и мобилните приложения осигуряват възможности за онлайн продажби на наркотици. Докато пазарите в дълбокия интернет остават устойчиви (около 10 продължават да функционират и днес), онлайн магазините за доставчици, и пазарите, насочени към конкретни националности и езикови групи, също са налице. Незаконното огнестрелно оръжие, криптирани смартфони и фалшиви документи са сред основните криминални инструменти, които все повече се използват от наркодилърите.

Според шефа на EMCDDA Алексис Гусдейл „ този ​​доклад е явен призив за събуждане на политиците да се справят с бързо разрастващия се пазар на наркотици, който става все по-глобален, обединен и цифрово активиран".  "Хиперпроизводството на наркотици, в рамките и извън границите на ЕС, води до голямо наличие на естествени и синтетични вещества. Това означава, че потребителите вече имат достъп до разнообразна гама от високо мощни и чисти продукти на достъпни цени. Нарастващ проблем е увеличаването на насилието и корупцията, свързани с наркотиците, в рамките на ЕС. Действието върху далечните последици от пазара на наркотици за здравето и сигурността сега трябва да бъде спешен приоритет", заяви Гусдейл.

Изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол посочи, че Европол е наясно, че се  увеличава  трафика. За това говори нашата оперативна работа и разузнавателната информация, която получаваме от държавите-членки на ЕС, добави тя. "Правоприлагането трябва да се справи с това развитие и затова инвестираме сериозно в подкрепа на разследванията, свързани с наркотиците в Европа. Европол е насочен по-специално към най-високо ниво организирани престъпни групи, които печелят много пари за себе си на гърба на многобройните си жертви", заяви шефът на Европол.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във