Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХРАБРО!

Досущ като предшествениците си Желю Желев и Петър Стоянов, които винаги си намираха работа в чужбина, когато искаха да кажат някаква истина на собствения си народ, онзи ден (23 февруари, четвъртък) президентът Георги Първанов замина за Германия и оттам обяви: досегашният главен прокурор Никола Филчев бил пречката пред съдебната реформа. В интервю за в. Франкфуртер алгемайне цайтунг, на журналистическия въпрос Защо много от реформите в съдебната система, като например приемането на новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), са извършени едва напоследък?, президентът Първанов отговаря: Има промени, които се нуждаят от време, за да назреят. В правосъдието трябваше да се изчака, докато изтече мандатът на определени личности....
И понеже германският репортер се интересува от закон, а президентът Първанов говори за мандатите на определени личности, в задачата се пита: От изтичането на чий мандат още зависи по-нататъшният ход на съдебната реформа:
а) на Иван Григоров - шеф на Върховния касационен съд;
б) на Сергей Станишев - премиер на България;
в) на неговия собствен - като държавен глава?
И още се пита в задачата: След като Филчев бил пречка за съдебната реформа, защо червените го пращат посланик в Казахстан:
а) за да спят спокойно;
б) за да работят необезпокоявани;
в) защото и там управляващите не искат съдебна реформа?

Facebook logo
Бъдете с нас и във