Параграф22 Weekly

Заговорът на мълчанието

Хронология на един предизвестен погром

 "Хиляди луди ми се обаждат и с тях съм се срещал. Досега 7 магове - последният беше маг Светлината. Аз съм отворен човек, няма какво да крия. Затова ми е леко." И без посочване на авторството човек се досеща, че наративът е на премиера Бойко Борисов. За лудите, които го търсят, не се съмняваме. Вероятно се е срещал с много от тях, установявайки, че са луди едва в хода на разговора. И за маговете нямаме възражения. Но все пак няма да приемем Борисов да ни прави всеки път на луди с евтини магически номера.

Цитираните реплики са част от реакцията на премиера по повод на последното интервю на банкера Цветан Василев. Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка, чиито пълни разкрития според адвокатите му може да сложат точка на прехода, насити хронологията на събитията със смущаващи детайли. И те уплашиха водачите и на управляващи, и на опозиция, защото от думите на банкера излиза еднозначно, че те са участвали в организиран и отмъстителен политически заговор за погрома над КТБ. Досегашните разкрития на Василев (включително в интервюта пред в. "БАНКЕРЪ") бяха надградени с факти и имена, които пасват удивително добре в описания от него сценарий. 

Ако трябва да подредим и да степенуваме казаното от него, трябва да върнем историята на конфликта с години назад във времето. Досега се знаеше, че разривът с Пеевски и компания е започнал някъде през лятото или есента на 2013 година. Сега обаче се оказва, че подготовката за атаката срещу банката започва още през 2009-2010 г., когато е началото на мандата на първия кабинет "Борисов". И само безнадежден наивник би допуснал, че е възможно премиерът да не е знаел за това. В годините на прехода в страната ни имаше доста такива събития и историята е известна - "механиката" им никога не е била тайна за управниците.

През пролетта на миналата година заговорниците са готови да действат. Убеден, че е надвиснала заплаха, в края на май Цветан Василев предприема решителни стъпки, за да предотврати удара. Или поне да подготви държавните органи за адекватна реакция срещу него. Прави най-логичното: предупреждава управителя на БНБ Иван Искров, че срещу КТБ се готви атака. И го призовава да бъде на мястото си и да не се поддава на лоши влияния. В отговор Искров дава да се разбере, че едва ли не трепери от страх и на него изобщо не може да се разчита. Пита Василев: “Знаеш ли какво правиш?!”, сякаш казва: "Не съм в състояние да се изправя срещу заговорниците." Разговорът, за който Искров днес твърди, че изобщо не се е състоял, според Василев е проведен по време на обяд в... Централната банка. 

През май Цветан Василев се среща и с премиера Пламен Орешарски в правителствената резиденция в Бояна и предупреждава и него за същото - срещу банката се готви убийствен удар с непредвидими последици. И пак през май и юни банкерът се среща с тримата лидери на трите водещи политически сили - БСП и ДПС и ГЕРБ. Казва им в прав текст, че го изнудват да прехвърли дялове от определени компании на когото трябва, в противен случай КТБ ще бъде атакувана. Сега Станишев и Местан се правят на умрели лисици, че такъв разговор не е имало.

Борисов реши обаче да отговори. Първо, защото е идиотско да отрича. И второ, защото е готов винаги да извърти нещата така, както му отърва, без да има каквито и да било скрупули. Посреща банкера на 6 юни в дома си в Банкя, след като преди това е отказвал да го направи в продължение на месеци. Страхувал се, защото знаел, че го следят незаконно. Това знание не му попречи да демонстрира изненада, когато гръмна скандалът с подслушването, добил популярност под същото име - "Банкя". Излиза, че той е отказвал среща с Цветан Василев не защото се е опасявал от подслушване (това може винаги да се избегне с разговор някъде навън), а по съвсем други причини. И е лесно да се досетим какви са те - Борисов е знаел какъв е проблемът на Василев, но не е бил склонен да му съдейства.

В крайна сметка срещата все пак се провежда и тогавашният експремиер в опозиция научава това, за което явно не иска да слуша. Че ако не се вземат бързи мерки, нещата могат да станат катастрофални. Но мълчи точно така, както мълчат управляващите, срещу които уж се бори на живот и смърт. И събитията, на които мълчаливият им сговор дава решаващия картбланш, започват необезпокоявано да се случват. Седмица по-късно, на 13 юни, банкерът е обвинен в поръчителство на убийството на действащ депутат - Делян Пеевски.

Започва свиреп натиск над клиенти на КТБ да си изтеглят парите, за да се създаде впечатление за настъпила паника. Вложителите са мачкани със заплахи, че ако не го направят, ще пострадат. Всичко става по план - дори служители на "Булгартабак" са строявани пред клонове на банката със заръката да изтеглят от сметките си по петдесет-сто лева! На кадрите от опашките с вложители обаче паника така и не личеше. Просто защото много от тях са действали по команда, а други са били предупредени като свои хора и са били сигурни, че ще си изтеглят парите. А трети просто не са вярвали, че банката може да изпадне в състояние на невъзможност да се издължава.

Сега Борисов твърди, че Цветан Василев му се молел месеци наред за среща, която той отказвал не заради опасения от подслушване, а заради освиркващите го пред дома му "орди" и "башибозуци" на Николай Бареков. За сърдене си е. Но първо, в политиката няма място за сръдни. И второ, не там е въпросът. Същественото е защо Борисов мълча за удара срещу КТБ, подготвян от неговите уж политически противници. Както и че мълчаливият им сговор си е чиста проба престъпно съучастие за извършване на деяние, чиято степен на обществена опасност е не просто изключително висока, а направо грандиозна - застрашаваща и увреждаща националните интереси и сигурност.   

После Бойко Борисов се върна на власт, но продължи да мълчи заедно със Станишев и Местан, а погромът продължи с пълна сила. Сега твърди, че всичко оплескали предшественикът му Орешарски и финансовият му министър Петър Чобанов. Просто те не трябвало да теглят държавните пари от КТБ, за които Цветан Василев казва, че били едва 3-4% от портфейла й по това време. И целта му била да ги изключи като фактор, който може да причини на банката сериозни трусове. А може би точно от това са се опасявали заговорниците - че една силна банка с предимно частни вложители и работещи активи ще стане прекалено независима и ще е трудно да бъде съборена?!

Изключително показателно за гузната съвест на Борисов е обстоятелството, че признавайки срещата си с Цветан Василев, той изобщо не коментира обсъждан ли е на нея въпросът за КТБ. Та нали банкерът тъкмо за това е дошъл - да търси съдействие не само за спасяване на собствения си бизнес, а най-вече за да предотврати финансова катастрофа с неизмерими поражения за бизнеса и публичните финанси. Борисов обаче ни пуска по пързалката с твърдението, че единствената цел на посещението била Цветан Василев да му се извини за скандиращата пред дома му "пасмина". И старият нов премиер дори пита: "Аз насила ли Ви доведох в моя дом бе, господин Василев?!"

Показателно е и друго - Борисов приема срещата с Цветан Василев като обвинение. Понеже имал големи гърди, само за кърменето в мола не го бил обвинил някой. Но виж, ако той бил премиер по това време, а Симеон Дянков и Цветан Цветанов - министри, това нямало да се случи. Дали пък Борисов не си е наумил да върне Дянков, но вече не като финансов министър, а като шеф на БНБ? Версия, която никой сериозен анализатор не би подминал с лека ръка. Неслучайно тези му думи бяха последвани от съответното премиерско възмущение - вече от поведението на Искров. Нахалството му все още да стои на поста си минавало всякакви граници. Но идвал месец май и Централната банка трябвало да бъде поета от нов гуверньор.

Особено трогателна е демонсрираната след интервюто на Цветан Василев загриженост на Борисов, Пеевски и съпартиеца му в парламента Йордан Цонев за истината, закона и финансовия интерес на държавата. Всички вкупом се юрнаха за пореден път да зоват банкера да се върне от Белград, за да бъде разпитан в рамките на воденото срещу него разследване, по което има повдигнати обвинения за източване и за пране на пари. Пеевски призовава Василев "да отваря сейфовете", където банкерът каза, че е прибрал разкритията си. А Борисов обещава с цялата власт, която има, да му организира охрана от НСО и от жандармерията и дори лично да го посрещне на границата.

Пак в рамките на цялата си власт Борисов е решил вече и как ще действат разследващите - "ще го арестуват, ще му определят домашен арест и ще го разпитат". Явно по същия конституционно - и законосъобразен начин е решена и съдбата на КТБ - от едно място и в оня тесен "приятелски" кръг, чиито указания никой държавен орган не смееше и не смее да пренебрегне.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във