Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хубава работа, ама българска!

Правосъдният министър Зинаида Златанова и председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов се изпокараха пред журналисти заради качеството на ремонта на сградата на ул. "Цар Борис III", предназначена за магистратите. Съдиите очакваха да се пренесат в новите си кабинети още това лято. По всичко изглежда обаче, че дългоочакваното преместване ще се отложи за неопределено време.


Според ДНСК сградата е напълно годна и може да бъде експлоатирана безопасно от магистратите, безопасна е и за гражданите. Но председателят на съда Лалов е категоричен, че няма да подпише и да разреши да започне пренасянето заради дефектите, които вече се виждат и след ремонта на сградата. А те са видими с просто око: помещенията за архива се пълнят с вода, паркетът е пропаднал, ламперията се лющи, фасадата бавно и полека се изпъстря с пукнатини...


"Като председател няма да подпиша, докато не бъдат отстранени проблемите", каза Лалов пред министър Златанова, която дойде с цяла кохорта чиновници да види на място сградата в петък (9 май).Шефът на СРС я заплаши с оставка. Видимо ядосана, Златанова контрира: "Вие изобщо ще се нанасяте ли?", и намекна, че ако районните съдии не искат да влязат в сградата, има достатъчно други нуждаещи се от помещения ведомства, които могат да я получат.


Със сигурност това е буря в чаша вода, която бързо ще отмине, защото нито една от страните няма полза от нея. Но е наистина ненормално при толкова много държавни пари, налети в ремонта на този обект, той да дава дефекти още преди да е влязъл в експлоатация. До момента за сградата, която според специалисти е строена от ГУСВ здраво като бункер, държавата е дала за ремонт 5 310 000 лв., плюс още 315 611 лв. за отводняване на помещения и 3 млн. за обзавеждане. Отделно бе отпуснат още близо 1 млн. лв. за изграждане на козирка, ограда и паркинг. Всичките тези пари обаче се оказват недостатъчни. Нещо повече - според шефа на фирмата изпълнител "Ф-Строй груп" Филип Господинов, той е извършил дейности за още 2 млн. лв., които не са му платени от държавата. А каквито и недостатъци да има след ремонта, те могат да се отстранят бързо, стига да се намерят още пари.


Твърде показателна за това на какво казваме "българска работа" обаче е друга подробност, която лъсна по време на схватката на "Цар Борис III": ламинатът потъвал, защото отдолу имало изгнило старо дюшеме и паркет. Те обаче не били махнати, защото този разход не бил предвиден в план-сметките, направени от старото ръководство на министерството. Отказали да преведат допълнително пари. Пък и се бързало много, за да може на 15 март 2013 година Бойко Борисов да открие обекта...

Facebook logo
Бъдете с нас и във