Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хулиганство с мирис на петрол?

Възможно ли е за хулиганска постъпка, изразяваща се в бутане на полицейска фуражка, или за опит да бъде откъснат полицейски нагръден знак извършителят да получи от съда мярка за неотклонение парична гаранция, и то за съвсем не безобидната сума от 5000 лева? А в същото време заподозрени в участие в организирана престъпна група, изпълняваща мокри поръчки, да излязат на свобода само срещу подписка?
Отговорът е да, може би защото и в двата случая става въпрос за български съд. Ако обаче зад обикновената наглед хулиганска история замирише на петрол и на много пари, значи нещата са далеч по-сериозни от предполагаемото пристрастие на съда.
Разбойниците са румънските граждани Сорин-Октавиан Никита, изпълнителен директор на Ромпетрол България АД, и Драгуш Панзару Йонит. В понеделник (2 август) Великотърновският районен съд пусна под парична гаранция двамата румънци, които в последния петък на юли бяха задържани заради конфликт с полицаи и гардове на председателя на НС Цецка Цачева. Младши съдия Владимир Балджиев поиска гаранция от 5000 лв. за Сорин Никита и 3000 лв. за другия обвиняем.
На самото заседание двамата обвиняеми съвсем нямаха вид на дръзки хулигани - напротив, те изглеждаха
интелигентни кротки хора
които едва ли биха посегнали на двама униформени полицаи и на двама охранители от НСО, колкото са били служителите на МВР във въпросната нощ, преди да дойде и подкрепление от ОДП - Велико Търново.
Хрисимите наглед Никита и Йонит попаднаха в ареста, след като се опитали да влязат в комплекса Винпалас в Арбанаси, охраняван от служители на НСО и от полицаи заради присъствието на парламентарната шефка. Двамата бяха обвинени за деяния, описани в чл.325, ал.2 от НК - хулиганство, квалифицирано със съпротива на орган на властта, което се отличава с изключителна дързост, и по чл. 269, ал. 1 от НК - за това, че със сила са се опитали да попречат на органите на МВР да установят самоличността им и да ги отведат в полицейското управление.
Наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров поиска двамата да бъдат задържани под стража с мотив, че са показали неуважение към органите на реда и могат да се укрият извън страната. За избора на твърде суровата за един хулиган мярка обвинителят се мотивира с факта, че Сорин Октавиан Никита не могъл да си спомни адреса, на който е регистриран в България, поради което няма възможност да бъде редовно призован.
Ако амнезията е застигнала Сорин по време на конфликта с полицаите, е обяснимо да изпадне в затруднение да си посочи не само адреса, но и родното място. Особено пък и ако ченгетата от ОДП - Велико Търново не знаят друг език, освен матерния им. Шефът на Ромпетрол живее в България от десет години и е регистриран в хотел Дунав в Русе, има регистрация и в столицата. Приятелят му Йонит пък е с адресна регистрация в Галац. Така че мотивите на обвинителя не изглеждат твърде сериозни, още повече че Румъния и България са съседни страни, членуващи в ЕС, а не отдалечени един от друг острови в Атлантическия океан.
Според адвокатите Иван Няголов и Мария Сиракова твърденията на МВР и на прокуратурата, че клиентите им са се държали грубо със служителите на реда, не отговарят на истината. На заседанието защитниците обясниха, че двамата мъже всъщност са се държали приятелски с полицаите и дори искали да си направят снимка с тях. Това, което се представя за душене, е било опит за прегръдка, а шапката на полицая е паднала, докато единият от румънците е ръкомахал, за да го прегърне, категорична бе адвокат Сиракова. Според нея не е имало и опит за късане на полицейския знак на служител на реда, а просто единият от румънците го е хванал, за да го приближи до очите си и да го види по-добре. Според защитата са допуснати и
редица нарушения в досъдебното производство
което им даде основание да поискат отвод на прокурора Кожухаров. Искането бе отхвърлено.
Най-любопитното е, че още в неделя в изявлението си шефът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново Живко Коцев бе сигурен, че наблюдаващият прокурор ще направи искане румънските граждани да бъдат задържани. Той обясни, че по случая е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл.325, ал.2 и за престъпление по чл.269 от Наказателния кодекс. Идеята е в рамките на 72-часовата мярка Задържане под стража да се съберат достатъчно доказателства, които да обосноват последващите мероприятия в съда. Вероятно в понеделник наблюдаващият прокурор ще направи искане за внасяне за постоянна мярка. Надявам се дотогава да се справим, каза Коцев. Сред посочените от него действия за събиране на доказателства бяха разпити на гардовете от НСО, участвали в конфликта и на други свидетели.
Според полицейския шеф мерките за сигурност в комплекса и за ограничаване на достъпа в него са били логични и адекватни, тъй като там се е намирал председателят за Народното събрание. Още повече самите румънски граждани били в неадекватно състояние - употребили алкохол и се държат агресивно - така че не е имало как да бъдат допуснати до съответното заведение, обясни Коцев. Той каза още, че Сорин Никита е със статут на постоянно пребиваващ в страната и с чисто криминално минало.
От Ромпетрол България поискаха справедливо разследване и извинение за инцидента с румънските граждани в Арбанаси. В разпространеното в медиите съобщение на компанията се казва, че Сорин-Октавиан Никита, изпълнителен директор на Ромпетрол България АД, и двама негови приятели в качеството си на туристи съвсем добронамерено са изразили желание да посетят заведение на територията на комплекс „Винпалас. Служители на МВР и НСО не са им позволили достъпа, като са се държали доста грубо и не са пожелали да се легитимират. Тримата румънски граждани са били изненадани от агресивното поведение към тях и поради езиковата бариера не са разбрали какво се опитват да им обяснят на български полицаите. Това накарало служителите на МВР да реагират доста остро и дори заплашително към тримата туристи. В съобщението на фирмата се казва още: Искаме да подчертаем, че пресконференцията, дадена от органите на реда, е направена няколко часа преди официалното повдигане на обвиненията към задържаните и преди разпитването на свидетелите. Представената на медиите информация е била само и единствено на база на показанията, дадени от полицаите, с цел да се оправдаят действията на органите на реда. Ромпетрол България не намира за адекватно подобно агресивно поведение от страна на овластените органи при наличие на очевидна езикова бариера. Компанията ще информира румънския посланик при първа възможност. Надяваме се, че независимото и обективно разследствие ще изясни ситуацията и ще последва
извинение към несправедливо задържаните румънски граждани
След като Великотърновският съд обяви решението си, в града се заговори, че задържането на двамата румънци и суровите мерки спрямо тях са част от друга, скрита игра, в която са сплели мишци големи петролни компании. Оказва се, че компанията, която притежава у нас 25 собствени и 30 франчайзингови бензиностанции, разположени предимно в Северна България, всъщност вече не е собственост на румънци, а принадлежи на Държавната казахстанска компания за петрол и газ Казмунайгаз (KazMunaiGaz National Co.). Сделката е извършена през август 2007 г. и е на обща стойност 3.616 млрд. долара. Най-големият актив на Ромпетрол е рафинерията Петромидия на черноморския бряг, но притежава още една по-малка рафинерия и 630 бензиностанции в седем държави - от Грузия до Франция. Сделката е резултат на продължил седем месеца аукцион, осъществен от базираната в Лондон Енерджи груп (Energy Group). И двете страни в нея са били убедени, че това съществено ще допринесе за сигурността на европейските енергийни доставки.
По повод на сделката от Казмунайгаз обявяват, че дружеството получава плацдарм на важния пазар за търговия на дребно в Европа, включително и във Франция, Румъния, Молдова и България. Ще се фокусираме върху бързоразвиващите се пазари в района на Черно море, Балканите и Средиземноморието. На практика изграждаме мост между петролните ресурси на Казахстан и растящото търсене на горива в Централна, Източна и Западна Европа, заявяват купувачите.
Неотдавна Ромпетрол България обяви, че започва продажбата на горива с европейско качество, произведени от ROMPETROL RAFINARE SA - Констанца, за българския пазар. Стратегическа инвестиция на дружеството е складовата база, намираща се в Русе, с капацитет от около 5800 куб. метра. Компанията вече представя на пазара нова серия горива, създадени с идеята да предпазват двигателя и да подобрят работата му. При представянето на продуктите през юни тази година, Ромпетрол България АД обяви, че ще гони по-голям пазарен дял на българския пазар. Досега той е бил малко над 3%, но целта е да достигне 5% дял до края на 2010 година. Компанията ще продължи своите планове за инвестиции, като не крие намеренията си да се превърне във важен играч на източноевропейския пазар на нефт и газ. За 2010 г. очакваните инвестиции са в размер на около 240 млн. щ. долара.
Факт, който едва ли се би се харесал особено на основните играчи в петролния бизнес у нас. Така че има защо двамата румънци, обвинени за обикновено хулиганство, макар и едро, да са хрисими и уплашени. Както казва народът, трудно е да ближеш мед с мечка от едно каче. Особено руска...

Facebook logo
Бъдете с нас и във