Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХУМАНИТАРНАТА КОНТРАБАНДА

Колкото и да демонстрират днес мускули, МВР и Върховната касационна прокуратура трябва да си посипят главата с пепел. И, вместо да се хвалят, че разполагат с няколко защитени свидетели по делото срещу Христо Григоров, просто да признаят цялата си вината за сегашния скандал. Агенция Митници също не би трябвало да остане безучастна в акцията по покаянието, защото по силата на действащия Наказателнопроцесуален кодекс нейните служители имат дознателски функции още от 2000 г. и съвсем спокойно са могли да ги употребят в името на общото благо. Или казано накратко, още преди четири години бизнесменът Красимир Петров, арестуван в понеделник вечерта (6 февруари), е трябвало да бъде изваден от големия бизнес като... контрабандист. А не да му бъде гарантирана тотална недосегаемост и той да се прероди в доходоносна топла връзка между Българския червен кръст, Главното мюфтийство и още цял куп знайни и незнайни свои контрагенти.
Следващата история (която, дай Боже, да се окаже едно ново начало) няма нищо общо с първия слух за антимафиотската атака срещу БЧК и неговия председател Христо Григоров. Тя е свързана с дело за пране на пари, образувано през 2004 г. срещу арабин, живеещ и работещ в България.
Нейното начало се губи в далечната 2002 г., когато на 7 февруари МВР и Агенция Митници се похвалиха, че при съвместна операция, на ГКПП- Калотина е задържан ТИР със софийска регистрация, опитал се да внесе стока с нередовни документи. По фактура товарът бил 20 тона телешки обрезки на стойност 12 214 долара, но при проверката се установило, че в камиона има телешко филе на стойност над 120 000 лева.
На следващия ден широката общественост научи, че при допълнителната проверка на случая са изяснени още няколко любопитни факта: стоката е тръгнала от Бразилия, пренатоварена е в сръбския гр. Пирот (там са подменени и митническите документи, придружаващи месото), а фирмата-декларатор на стоката е Лима Интернешънъл ООД, собственост на лицето Красимир Александров Петров.
Точно две седмици по-късно (на 22 февруари) МВР отново се похвали, но... като за световно:
Международни контрабандни канали за месо, бяла и черна техника и износ на пари от България разкри Националната служба за борба с организираната престъпност. Задържани са четирима организатори и участници в каналите, а установените досега престъпления са за над 10 милиона долара. Засечените канали са минавали през Гърция, Сърбия, Македония и Унгария. Там са купувани стоки на реални цени, но са минавали през фирми, които са издавали фактури със занижени стойности с цел намаляване на митническите налози. Една част от стоките са разпродавани на реалните им цени, с друга част от стоките е осъществяван фиктивен износ, а печалбите са изнасяни от страната чрез подставени фирми и фалшиви договори. По този начин престъпната схема е затворена: контрабанден внос на стоки - източване на ДДС - изпиране на пари. Операцията е проведена съвместно със Специализираната следствена служба (днес - Национална следствена служба - бел. ред.), под надзора на Върховната касационна прокуратура и на Софийската градска прокуратура.
Отделно от тези няколко лаконични изречения високопоставени служители в МВР обясниха пред съдебно-криминалните репортери, че в престъпната схема са участвали и чуждестранни граждани и юридически лица, че по време на разработката са задържани четирима души, че те живеят в един и същи елитен столичен квартал - Витоша, но не работят за легендарния контрабандист Константин Димитров-Косьо Самоковеца.
Категорично бе заявено още, че Лима Интернешънъл ООД (т. е. - Красимир Петров) е част от схемата и 20-те тона телешко месо, задържани на 6 февруари 2002-ра, са минали по единия от каналите на контрабандистите. Според антимафиотите в престъпната организация са замесени над 250 души, сред които има полицаи, митничари и държавни служители.
За момента 25% от контрабандните канали в страната са блокирани. Работата продължава и ще има още арестувани, а случаите ще влязат и в съда, обеща тогавашното ръководство на НСБОП, но явно някаква мно-о-ого голяма котка му е минала път. Не само на него, но и на цялото МВР, на цялото следствие и на цялата прокуратура. Не за друго, а защото поне до момента не е известно нито един от споменатите случаи да е стигнал до съд.
Дано днес съдбата не си направи отново лоша шега с т. нар. компетентни органи, защото от съобщенията, последвали ареста на Красимир Петров, става ясно, че между тогавашния удар на НСБОП и сегашния скандал има много пряка и много топла връзка: 20-те тона телешко от Бразилия са влезли в България по договор за логистична помощ, сключен между Красимир Петров и Главното мюфтийство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във