Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХЪРВАТИНЪТ ИВАН МОЖЕ Е НЕВИНЕН!

Едно от пророчествата на Параграф 22 се сбъдна в четвъртък (5 януари). Софийският градски съд (СГС) изцяло оправда хърватина Иван Може - за убийството на полицая Кирил Живков, и бандита Асен Петров - Шаки, за опит за убийство на други трима души, за незаконно притежаване на оръжие и за палеж.
Още на 11 юни, в бр. 23 от 2005 г. в публикация, озаглавена Хърватското дело увисна на маратонка, Параграф 22 написа, че Иван Може най-вероятно ще се размине с доживотната присъда за двойното убийство, защото прокуратурата не разполага с никакви доказателства срещу него.
В четвъртък съдия Владимир Астарджиев оправда предположенията ни. По делото няма нито едно доказателство за вината на Иван Може. Не може да има осъдителна присъда само въз основа на две парченца хартия, подпъхнати под декоративната лента на маратонката на подсъдимия, каза съдия Астарджиев, след като прочете присъдата.
Освен че изцяло оправда Иван Може, той промени мярката му за неотклонение задържане под стража в подписка и нареди хърватинът да бъде освободен още в съдебна зала.
Както вече е известно, на 31 август 2004 г. в букмейкърския пункт на Еврофутбол в столичния кв. Княжево към 23 часа двама маскирани застреляха полицая Кирил Живков и Асен Петров-Шаки. Трима приятели на Шаки - Евтим Евтимов, Димитър Хубавенски и Петър Попов, бяха тежко ранени, но оживяха. Час и половина след касапницата, в кв. Горна баня бе открит опожареният автомобил Ауди А6 на убийците и три пистолета - един картечен и два обикновени.
Хърватинът Иван Може бе задържан няколко дни по-късно и срещу него бяха повдигнати три обвинения: за убийство и опит за убийство, за незаконно притежаване на оръжие и за палеж.
Делото срещу Може започна на 5 април 2005 година. Цялото обвинение, поддържано от прокурора Владимир Йорданов, се крепеше на две капки кръв. Според обвинителния акт те са открити върху две късчета бяла материя, залепнали върху маратонката на хърватина, докато стрелял в букмейкърския пункт. Резултатите от ДНК-експертизата, приета от съда на 9 юни 2005 г., доказаха, че кръвта е на ранения Евтим Евтимов.
По време на процеса тезата за хърватския автор на покушението претърпя сериозен провал. Никой не можа да даде смислено обяснение как тези две късчета са попаднали върху обувката на хърватина. За изясняване на този факт бе назначена експертиза, която почти напълно оневини подсъдимия хърватин.
На 13 юли 2005 г. вещите лица заявиха пред съда, че стрелбата е била масирана, с много ранени и убити, букмейкърският пункт е бил целия в кръв и е невъзможно върху маратонката на Иван Може да има само две капки кръв. Целите обувки би трябвало да са опръскани. А други биологични следи по тях не са открити, посочи втора ДНК-експертиза, поискана от защитата. На 5 януари 2006 г. пък стана ясно, че всъщност двете късчета не са от плат, а са от хартия от типа на тоалетна хартия или салфетки.
Преди да реши окончателно съдбата на хърватина, съдът изслуша пледоариите по делото. Доста измъчено бе словото на прокурора Владимир Йорданов. Явно осъзнавайки накъде вървят нещата, той започна да излага фактите по самото убийство - кой къде е седял в букмейкърския пункт, защо са се събрали Шаки и приятелите му, защо полицаят Кирил Живков е влязъл вътре. Говори близо 30 минути, като през цялото време сякаш отлагаше обсъждането на доказателствата по делото. Накрая събра смелост и посочи две неща. Първо, според него основното доказателство са двете късчета хартия. Те категорично показвали, че Иван Може е бил на местопрестъплението. Второ, експерт в съдебна зала предположил, че ако хърватинът е бил ритнал ранения Евтим Евтимов, то било напълно възможно върху маратонката да попаднат салфетките с кръв. В заключение Владимир Йорданов поиска доживотен затвор с право на замяна.
Адвокатът на хърватина Николай Беров бе доста по-протяжен в пледоариите. В рамките на 60 минути той преразказа заключението на различните експертизи по делото, обясни, че даже Иван Може да е бил увит целия в тоалетната хартия, пак е невъзможно само две късчета да попаднат на маратонката. Целите обувки щяха да бъдат в кръв, заяви защитникът. Беров поиска оправдателна присъда.
Близо два часа бяха необходими на съда, за да реши съдбата на хърватина. След като го оправда и промени мярката му, съдия Владимир Астарджиев забрани на Иван Може да напуска страната, докато делото не приключи на останалите две инстанции - Софийския апелативен и Върховния касационен съд.
След края на делото адвокат и клиент щастливи си стиснаха ръцете, а прокурорът се закани да протестира решението, защото за него Иван Може е виновен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във