Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хванаха Цветанов за ушите!

Бившият вътрешен министър и сегашен шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов вече е клиент на държавното обвинение! Това стана известно във вторник (30 април) от съобщение на Софийската градска прокуратура. Тя издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу бивши и действащи шефове на спецдирекцията на МВР Оперативно-технически операции: Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Те бяха обвинени в престъпления по чл.387 от НК (злоупотреба със служебно положение). Кацаров получи обвинение и по чл.311 от НК (съставяне на документ с неверни обстоятелства), а началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров бе обвинен по чл.287а от НК (унищожаване на запис).


Производството срещу четиримата е спряно, тъй като в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства срещу Цветан Цветанов за извършено престъпление по чл.285 (престъпления по служба) във вр. с чл.387 ал.2 от НК (злоупотреба с власт и служебно положение). Същият, в качеството му на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387, ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а, ал.1, т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, пише в официалното съобщение.


Държавното обвинение обаче не може да поиска да бъде снет имунитетът на бившия МВР-шеф. Към момента Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В него обаче не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат-депутати. Едва след приключването на изборите и когато ЦИК обяви резултатите, ще е ясно дали е отпаднал имунитетът на Цветанов, или прокуратурата ще отправи искане до новото Народно събрание да даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.


Шокиращата новина дойде четири часа след приключването на очакваната съвместна пресконференция на тримата големи в разнищването на скандалите с подслушването - служебния премиер Марин Райков, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Петя Първанова. Изявата им премина кротко и смирено, напълно в духа на Страстната седмица. И с нищо не подсказа какви мерки ще предприеме по-късно прокуратурата срещу основния заподозрян в незаконните СРС-скандали Цветан Цветанов. Този факт би трябвало да означава, че съдбата на бившия вътрешен шеф е била решена след пресконференцията в Гранитна зала на Министерския съвет. Тя започна с клетви, че няма война между институциите. Служебният премиер посочи присъствието на Цацаров и Първанова на една маса като доказателство. Независимата прокуратура се пошегува, че не е преминала в изпълнителната власт, в отговор тя се усмихна срамежливо, а вътрешното ведомство посрещна изявленията с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце.


Брифингът можеше съвсем да заприлича на медийна литургия, както министър-председателят нарича традиционните си срещи с журналистите. Самият той обаче в края на срещата разбуни духовете, когато отговаряше на въпрос как ще коментира разговорния стил на предшественика си Бойко Борисов, блеснал от незаконния запис на разговора му с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и с вече бившия софийски градски прокурор Николай Кокинов. Райков отказа коментар с мотива, че в предизборен период това може да прозвучи като вземане на страна.


Минута по-късно обаче служебният премиер сякаш забрави какво е казал. Той окачестви бившия министър-председател Бойко Борисов като жертва в скандала за подслушване. Право на всеки български гражданин е да не бъде подслушван. Този вид практики са недопустими. Бойко Борисов е станал жертва на този вид практики, каза Райков. Това стана пред главния прокурор Сотир Цацаров, който беше обявил, че проверката по случая продължава и когато привърши, държавното обвинение ще информира обществеността кой кого и как е записвал.


Премиерът обяви, че неговият отговор на скандалите е съвместната поява на тримата. Защо сме тук днес заедно, попита той. За да ви кажа, че в една демократична държава институциите не воюват, отговори си Райков. Той припомни, че при първия скандал, избухнал около неправомерната употреба на мобилната техника за негласно проследяване в СДОТО, е препоръчал на МВР да изчисти вътрешните процедури при употребата на спецсредства. Премиерът е предложил конкретни промени, които са дадени и на главния прокурор Сотир Цацаров за мнение. Тези промени са гаранция, че в бъдеще процедурите в МВР ще бъдат демократични, обяви Райков.


Служебният премиер и главният прокурор демонстрираха истинска загриженост за държавността и за състоянието на МВР като основния й стълб. Райков повтори обещанието си да не допусне МВР да бъде принесено в жертва на скандалите в предизборната кампания, а обвинител №1 направо успокои министър Първанова. Действията на прокуратурата не са удар срещу МВР и не са плюс за организираната престъпност, както твърдят някои, заяви Цацаров. Думите му бяха индиректен отговор на твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по повод скандала с цецомобилите и обвиненията срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров, че случващото се обслужва криминалния контингент и че действията на прокуратурата са национално предателство. Това са политически спекулации, ние не създаваме плюсове за организираната престъпност, заяви Цацаров.


И вътрешният министър Петя Първанова защити служителите от ведомството си. МВР стана обект на недобронамерени коментари, подобно говорене противоречи на интересите на обществото, заяви тя. Първанова отказа какъвто и да е коментар по темата СРС, позовавайки се на прокурорското разследване. Тя посочи, че бюджетът на СДОТО е приблизително 20 млн. лв., а не 100 млн., каквито твърдения се тиражират напоследък.


Главният прокурор цитира възгласа на президента Росен Плевнелиев: стига вече на компроматите. Според него не е изключено дните до изборите да донесат нови скандали. Прокуратурата вече е подготвила пакет от предложения за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, който след формирането на нов парламент ще бъде връчен на президента. Промените предвиждат веригата от отговорности при прилагането на СРС да остане непрекъсната от горе до долу. Държавното обвинение е дало и конкретни предложения за работата на СДОТО с мобилната техника. Това вече ще става по писани правила, съобщи Цацаров. Той обаче отказа да уточни конкретни детайли, тъй като става дума за класифицирана информация.


След като реагира индиректно на Цветановите твърдения, главният прокурор си позволи за втори път да влезе в лична полемика, този път визирайки главния секретар на МВР Калин Георгиев. Както е известно, в поредица от интервюта той неглижира констатациите на обвинението по скандала около мобилната техника на СДОТО и оправда подчинените си. Никой не може да ме убеди, че тази техника не може да извършва проследяване и подслушване, заяви Цацаров. Изводите от проверката на прокуратурата могат да бъдат опровергани по два начина - чрез медиите и в процесуална форма. За мен е важно, че именно в тази процесуална форма изводите на 13-те проверяващи МВР прокурори не бяха опровергани, заяви Цацаров.


От думите му стана ясно, че при разпита му в прокуратурата главният секретар на МВР Калин Георгиев се е отказал от твърденията си, че записите от цецомобила не са унищожени и се пазят в МВР. Коментарите на професионалист №1 в МВР не бива да преминават определени граници, заяви в подкрепа на Цацаров и служебният премиер Марин Райков. Аз обаче не упреквам Георгиев, че защитава своите колеги, дипломатично приключи той.


Брифингът на тримата остави впечатление за малко казани и далеч повече неизречени неща. А изразените на фона на заявената обща позиция в защита на държавността опасения от още компромати и мръсна предизборна кампания са знак, че - както каза служебния премиер Марин Райков - демокрацията у нас е болна.


Случилото се след медийната литургия във вторник обаче е категорично доказателство, че лек срещу заболяването има. За всеобща изненада и радост то се оказа в ръцете на държавното обвинение. След като повече от 20 години преход то си игра на независимост, най-сетне се прояви като такова и показа, че може да опита да е страж на държавността. Що се отнася до цяра, той е достатъчно простичък - обективност, безпристрастност и непоколебимост в равни пропорции...

Facebook logo
Бъдете с нас и във