Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хванаха в крачка болен по делото Маргини

Невиждани досега строги мерки срещу един от подсъдимите по прословутото дело на Маргините за подготовката на три убийства на известни личности предприе Софийският градски съд. В сряда (9 декември) магистратите в черни тоги решиха да бъде арестуван един от обвиняемите в процеса - Иво Карагеоргиев, който за пореден път не се яви в залата по здравословни причини.
Както е известно, процесът срещу Красимир и Николай Маринови-Маргините неколцина техни съратници се размотава от години заради съмнителните болести на подсъдимите.
Откакто на 3 декември 2007 г. делото бе блокирано заради сърдечните проблеми на Карагеоргиев, съдът се събира колкото да прочете поредния болничен лист или поредните медицински експертизи. В тях научни светила обясняваха колко зле е Карагеоргиев и как присъствието му в съда може да се окаже фатално. Най-неочаквано обаче полицията взе, че го арестува през ноември 2008 г. до банкомат в София по подозрение, че е теглил пари с фалшива карта. Без да подозират за четирите му байпаса, ченгетата го задържаха в ареста за цяло денонощие заедно с друг подсъдим по същия процес - Стефан Рангелов.
Всички тези подробности станаха известни на съда едва през май тази година. Градският прокурор Николай Кокинов, на когото се е паднала тежката участ да наблюдава делото, се зарече да разследва лекарите, издавали експертизите. Образувано бе и досъдебно производство, от което все още няма резултат...
И така вървяха нещата до средата на тази седмица, когато този монотонен ред на събитията бе нарушен. В ранния следобед Малкият Маргин тъкмо беше задрямал, облъкатен на едната си ръка, когато думите на съдията по делото Лада Паунова го накараха да се разсъни. Преди това съдът бе изслушал обясненията на адвоката на Карагеоргиев - Любомир Владимиров, придружени от поредния болничен лист. Там се твърдеше, че подсъдимият страда от други вирусни инфекции и му е разпоредено домашно лечение. Това обаче явно се стори подозрително на съдебния състав.
След петнадесет минутно съвещание съдът нареди на звеното Съдебна охрана да извърши незабавна проверка дали Иво Карагеоргиев наистина се намира на адреса си в ж.к. Сухата река, който е съобщил пред съда. Проверката показала, че болният отсъства от дома си. Вместо болния Иво по пижама полицаите били посрещнати от неговата майка, която казала, че синът й ще се прибере скоро. Униформените обаче не го изчакали.
Като чу тези обяснения, прокурорът Кокинов настоя да се промени мярката за неотклонение на Карагеоргиев от парична гаранция в задържане под стража. Адвокат Владимиров протестира с обяснението, че неговият подзащитен е бил на домашно лечение в жилището на жена си в кв. Левски - Г, който адрес е бил отразен в болничния лист. Освен това според него полицаите срещнали неговия клиент пред блока, когато си тръгвали.
Всички тези обяснения обаче не бяха уважени от съдия Лада Паунова, която нареди поразеният от вируси подсъдим да бъде незабавно задържан и отведен в МВР-болница. Досегашната му гаранция от 10 000 лв. се конфискува в полза на държавата.
След делото адвокат Владимиров коментира, че експертите, които държавното обвинение поискало, потвърдили, че неговият подзащитен е болен и му е необходим срок за лечение поне шест месеца. Дори миналата седмица му бил издаден документ за инвалидност.
По думите му престоят на Иво Карагеоргиев в МВР болница е опасно, тъй като там нямало добри специалисти кардиолози. Владимиров посочи, че в момента се създава психоза сред медиците, че който докосне Карагеоргиев, ще пострада. Тези негови думи са по повод обстоятелството, че напоследък съдът все не може да намери експерти, които да направят алтернативна експертиза за здравословното състояние на Карагеоргиев. Дали обаче ги е страх от държавата, или пък от Маргините?
Потривайки доволно ръце от развоя на събитията, прокурорът Кокинов заяви, че това е първата победа на държавата по отношение на това дело.Това е малка битка, а голямата - предстои, добави той. Относно настаняването на подсъдимия в МВР- болница прокурорът отбеляза, че там Карагеоргиев ще има стимул да оздравее по-бързо.
Братята Маринови, Карагеоргиев и още четирима души са подсъдими за покушението срещу генерал Любен Гоцев и покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.
Братята Светлин и Иво Карагеоргиеви (първият почина по време на процеса от инфаркт) са били служители на Маргините. През деветдесетте години работили в превантивния отдел към имуществени застраховки в СИК, където охранявали лицата, които извършвали огледите на щетите.
Следващото заседание по делото трябва да се проведе на 13 януари 2010 г., като междувременно съдът възложи на Регионалния център по здравеопазване да извърши проверка за редовността на последния болничен лист на Иво Карагеоргиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във