Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хващат банков измамник, докато е в... ареста

Крилата фраза на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов ние ги хващаме, те ги пускат тази седмица придоби нови нюанси. Едно позакъсняло официално съобщение на вътрешното ведомство създаде впечатлението, че полицията отново е заловила най-нашумелия банков измамник в държавата - Николай Гицов.


Известният с псевдонимите си Рижко и Кайчо рецидивист е закопчан за последен път преди около двадесет дни. Измамникът е известен с това, че ужилил стотици невинни граждани, като ги причаквал пред клонове на различни банки, но предпочитал тези на ДСК. Подбирал офисите с големи витрини, за да може да се наблюдава движението на гражданите. Имал и съучастник, който му докладвал кога набелязаната жертва излиза с изтеглените пари.


Та досегашните информации за съдбата му навеждаха на мисълта, че хората за известно време са се отървали от този рецидивист. Но неочаквано на 19 ноември (понеделник) от бюлетина на МВР научихме, че престъпник със същите данни е бил заловен след успешна акция и след дълго разследване. Ето оригиналният текст:


Четиридесет и една годишен рецидивист е задържан след упорито разследване на криминалисти на Девето РУП за извършени от него множество измами. Столичанинът Н.Г е осъждан за подобни престъпления, натрупал е в биографията си и близо 20 криминалистически регистрации за измами. Схемата му била добре отработена - причаквал граждани пред банкови офиси в центъра на София, представял се за служител на банката, убеждавал набелязаните жертви, че изтеглените от тях пари са белязани. За достоверност те се качвали заедно в такси, отивали до адреса на една от общините, където той вземал парите, за да ги даде за изследване в лаборатория, а после изчезвал. По този начин на 24 септември около 9.40 часа в района на банков клон до Трета градска болница Н.Г. се сдобил със сумата от 9955 евро от 75-годишна жена, а друга - на 64 години, се разделила с 1949 лева. Срещу Н.Г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от НК, привлечен е в качеството на обвиняем и му е наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража .


След като от МВР потвърдиха, че става дума за същия човек, нормалната реакция бе на възмущение от това, че полицията залавя престъпниците, а съдът бързо ги пуска. Да, ама не.


Оказа се, че задържаният (според информацията на Девето РПУ) рецидивист не би могъл да бъде арестуван по простата причина, че не е излизал от ареста на Пето РПУ в столицата, откакто е бил закопчан преди двадесет дни. Гицов не е напуснал ареста и скоро няма да излезе оттам, заяви за Параграф 22 шефът на Пето районно Николай Василев. Началникът недоумява как се е получило подобно недоразумение, освен с обяснението, че колегите му - в чийто периметър е действал Гицов, също са отчели приключването на работата по случая. Не е зле обаче подобни информации в бъдеще да не ни се поднасят, за да не се стресират излишно гражданите със съобщения за заловени рецидивисти, които кротко си седят в ареста. Устремът на силовото ведомство да унищожи из корен престъпността не трябва да замъглява съзнанието и да води до подобни недоразумения.


nbsp;


nbsp;


Вътрешни хора свиха 370 бона от БАН

Касиерка и счетоводителка от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН са източили 371 000 лв., установил вътрешен одит на академията. Парите са били присвоени през последните две години, като по-голямата част от тях са от държавната субсидия. Годишният бюджет на Института по морфология и патология е около 1 млн. лева. Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов уточни, че нарушенията са установени при направена проверка в института през август и септември тази година.Открити са нарушения при формирането на работните заплати, в резултат на което някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите. Били са подправени първичните счетоводни документи, а главната счетоводителка на института се оказала с фалшива диплома от УНСС.Документите с нарушенията в института вече са предадени в прокуратурата и в Главната дирекция Национална полиция. Директорът на института е уволнил касиерката, а главната счетоводителка засега не могат да я уволнят, защото е в болнични.


Facebook logo
Бъдете с нас и във