Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И БАРЕТАТА ТРЪГНА КЪМ СЪДА

И Златомир Иванов-Баретата отива на съд. В четвъртък (30 март) Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда срещу Златко Баретата и един от най-приближените му хора Антон Савов-Тони Дебелия. Срещу двамата са повдигнати обвинения за изнудване.
Случаят, заради който един от любимците на бившия главен секретар на МВР и сегашен столичен кмет Бойко Борисов ще се изправи пред Темида, е отпреди седем години.
Според обвинителния акт, на 15 февруари 1999 г. между 12 и 19 часа Златко Баретата и Антон Савов провели среща в офиса на фирмата си Елит Прима Комерс с Мохамед Абдул Ал Хирши. Чрез заплахи за убийство двамата принудили Мохамед да подпише запис на заповед за сумата от 300 000 долара, които по онова време са се равнявали на близо 522 000 лева.
Освен това Златко Баретата и Антон Савов искали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип Гранд Чероки на стойност 22 000 лв. и три мерцедеса на обща стойност 79 000 лв., плюс 2000 щ. долара, 1500 г. марки, златни бижута и други вещи. Тоест - Златко Баретата и Антон Савов оценили вземанията си от Хирши точно на 653 172 лева.
С цел да набавят имотна облага Златомир Иванов и Антон Савов са принудили Мохамед Абдул Ал Хирши да подпише заповедта. С това си действие двамата са причинили на Хирши значителни материални щети, като изнудването е извършено от две лица като съизвършители и е било придружено със заплаха за убийство и с отнемане на имущество, пишат в заключение прокурорите.
И допълват, че срещу двамата е повдигнато обвинение по чл. 214 от Наказателния кодекс: Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага принуди някого чрез сила или заплашване да извърши, да пропусне или да претърпи нещо противно на волята му и с това причини нему или другиму значителни имуществени вреди, се наказва за изнудване с лишаване от свобода от пет до петнайсет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да наложи конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.
На 10 август миналата година НСБОП задържа Златомир Иванов по подозрение за извършване на контрабанда на стоки в особено големи размери чрез използването на документи с невярно съдържание и за данъчни престъпления. Само ден по-късно тези подозрения бяха трансформирани в конкретни обвинения, към които бе прибавено и още едно незаконно притежаване на оръжие.
На 15 август Баретата бе изправен пред Софийския градски съд, който трябваше да реши дали да го остави в ареста, или да го пусне. Ами, пусна го, и то срещу подписка.
Оказа се, че няма никакви доказателства срещу Баретата за контрабанда на стоки, нито за попълване на документи с невярно съдържание, а камо ли пък за данъчни престъпления. Пък оръжието, намерено в къщата му в кв. Княжево било, на неговия кум, който на всичко отгоре имал и разрешително за притежаването му.
Въпреки това Софийската градска прокуратура не се е отказала да изправи Златомир Иванов пред Темида и по тези обвинения. Държавните обвинители все още нищят случая и ако съберат доказателства, имат намерение да напишат още един обвинителен акт срещу Баретата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във