Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И БОБИ КРАТУНКАТА СЕ ДОГОВОРИ СЪС СЪДА

С 16 месеца зад решетки и 1500 лв. глоба се размина кюстендилският наркобос Борис Карпузов, известен като Боби Кратунката. Присъдата бе постановена на 12 март, сряда, от състав на Кюстендилския окръжен съд с председател Пенка Братанова. Бе приложен редът от глава 27 от НПК, регламентираща съкратеното съдебно следствие. Освен тези 15 месеца Карпузов ще си излежи и присъдата от 1.5 години, която му е била наложена по време на първото му задържане през далечната 2000 г. в гр. Нови Искър.
Бизнесменът стана известен преди няколко години - той бе първият, захванал се с отглеждането на щрауси. Всъщност просперитетът на фермера Карпузов няма нищо общо със земеделието и щраусовите кълки. Според данни на МВР Боби Кратунката е имал общ бизнес не с кого да е, а с най-скандалния наркобос в момента Будимир Куйович. Според запознати не е случаен фактът, че наркоцехът на Кратунката и лабораторията на Куйович в Дивотино и Люлин, разбити през май 2002 г., са в един географски район. А преди да се захванат с бъркане на амфетамин, двамата са участвали в международен трафик на крадени коли.
Кратунката се изправи пред Темида по обвинение за притежание на наркотични вещества и забранени субстанции в големи размери. В домашната наркораборатория на Карпузов, намираща се в невестинското село Четирци, при операция на антимафиоти от НСБОП на 28 март 2006 г. бяха открити таблетираща машина, 91 850 кг амфетамин - база и готови таблетки. Според съдебната експертиза цената на дрогата е 2 755 509 лева.
След като видя, че няма мърдане, Карпузов си призна всичко за домашния цех в Четирци, както и за нарколабораторията си в гр. Нови Искър, където бе задържан на 26 април 2000 г. с 7889 кг амфетамин на стойност 236 674 лева.
Признанието за първата лаборатория не е случайно. Така Боби Кратунката ще излежи една присъда вместо две и ще се възползва от възможностите за кумулация на двете присъди, обясниха юристи.
Наркоделото стигна до съда в края на миналата година, след като адвокатите на Карпузов поискаха съкратено съдебно следствие.
Особеното при този вид съдебно дирене е, че подсъдимият признава всички факти и обстоятелства, които са събрани до този момент от полицията и прокуратурата, а в замяна на това съдът е длъжен да постанови присъда под долната граница, която предвижда законът. В този случай това означава, че Карпузов ще се размине със справедливото наказание, защото ще лежи под три години, както пише в закона.
В присъдата на съдия Пенка Братанова се казва, че за престъплението в Нови Искър Карпузов получава 8 месеца лишаване от свобода и 1000 лв. глоба за притежанието на около 7 кг амфетамин. Кой знае защо Кратунката обаче бе напълно оправдан за производството на синтетичния наркотик.
Втората присъда за цеха в село Четирци е 11 месеца лишаване от свобода и 1500 лв. глоба. В този случай съдът оправда напълно Карпузов по обвинението за притежанието с цел разпространение на дрогата, но му наложи още 5 месеца решетки заради разпоредбите на чл. 24 от НК: Когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора, но така увеличеното наказание не може да надминава сбора от отделните наказания, нито максималния размер, предвиден за съответния вид наказание.
По време на първото заседание по случая Карпузов адвокатът на подсъдимия поиска да му бъде направена и съдебно-медицинска експертиза заради проблеми със сърцето. Защитникът заяви, че щраусовият бос има проблеми и със зъбите, които не само загнивали, но и имало опасност от увреждане на мозъка му и даже до най-лошото - смърт, пледира адвокатът Манолов.
Според юристи, след като се сметне времето, през което Карпузов е бил зад решетките с мярка задържане под стража и по-късно домашен арест, на практика той ще прекара в затвора не повече от 9 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във