Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Бъчварова се взря в Шенген

Румяна Бъчварова

В първата си проява като вътрешен министър, вицепремиерът Румяна Бъчварова се захвана с проблемите около членството ни в Шенген. Веднага след назначението й тази седмица тя предложи на Министерския съвет проект за постановление, с което се отпускат 13 943 000 лв. за финансиране на проекти, свързани с изпълнението на неотложните мерки за присъединяването ни към свободната зона. От тях 8 048 000 лв. са за мерки, свързани с противодействието на засиления миграционен натиск по границите. Сред дейностите, които ще се финансират, са проектиране и изграждане на площадкова газова инсталация и система за управление на авиобазата на "Гранична полиция" на "Летище София"; доставка на светодиодни прожектори и генератори за наблюдение на рискови участъци на границата; закупуване на десантни лодки с извънбордови двигатели за проверки на съмнителни плавателни съдове по черноморската ни граница; пункт за базиране на хеликоптери в Елхово; поддръжки на системи за наблюдение и др.

Останалите пари са за довършителни работи по реализирани през 2014 г. проекти. Причините, заради които те не са приключени през миналата година, са свързани с подадени жалби по обявени обществени поръчки, прекратяване на поръчки, неподадени оферти и т.н.

Тази седмица темата за Шенген отново се завъртя в публичното пространство. Това стана по време на пресконференцията в Министерския съвет след срещата между премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Премиерът заяви, че и десните, и левите сили в страната правят всичко възможно за влизане на България в "Шенген" и че вече сме доста близко до това.

Борисов, изглежда, е бил вдъхновен за изказването си от думите на Щайнмайер, че Германия обещава подкрепа за процеса на разговори за Шенген, изречени в Румъния по-рано тази седмица. В София германският външен министър обаче не обели и дума по темата, което по-скоро иде да рече, че е рано за конкретни стъпки в тази посока. Към приказките се присъедини и председателят на ПЕС Сергей Станишев, който представи в Европейския парламент рекламната кампания "България в Шенген".

Facebook logo
Бъдете с нас и във