Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ЦИРКАТА СЕ ОКАЗА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА

Докато висшите политици и магистрати в столицата все още гадаят каква точно съдебна реформа иска от нас Брюксел, на много места в провинцията слугите на Темида продължават да се гаврят с правосъдието. Един от най-пресните примери, че качеството на наказателното правораздаване зависи единствено от волята на полицаите и магистратите, а не от тоталното орязаните им правомощия или пък от стократното завишаване на санкциите, се разигра неотдавна в Благоевград.
Главен герой в събитието е един от най-скандалните бизнесмени в Югозападна България - Валентин Костадинов, далеч по-известен с екзотичния си прякор Цирката (т.е. Циреят). За първи път той попада в полезрението на полицията още през 1998 г. - при акция срещу трафиканти на проститутки за Гърция. А за последно Цирката стана медийна звезда на 15 април 2006-а, защото Държавната комисия за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, започна разследване срещу него и срещу един негов колега - Ванцислав Сотиров-Мишката.
Безспорно обаче Валентин Костадинов-Цирката ще остане завинаги в черните страници на българското правораздаване с проваленото дело, по което той и още 20 души бяха обвиняеми за контрабанда на 576 тона сурово кафе и така ужилиха държавата с над 1 млн. лева.

Мегаделото за контрабанда на 24 ТИР-а с кафе през ГКПП-Кулата приключи с неочакван край. На 18 септември състав на Благоевградския окръжен съд оправда 17 митничари, три служителки в спедиторската фирма ЕТ Валентин Костадинов-Пингаров и нейния собственик - петришкия бизнесмен Валентин Костадинов-Цирката. Срещу митничарите бе повдигнато обвинение за престъпление по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс), а останалите четирима трябваше да отговарят пред закона по чл. 308 от НК - за попълване на неверни данни в официален документ (митнически декларации).
В обвинителния акт се твърди, че в периода 7 март - 17 април 2002-ра фирма ЕТ Валентин Костадинов-Пингаров е осъществила контрабанден внос на 576 тона сурово кафе. Стоката е била натоварена в Гърция на 24 ТИР-а, влязла е в България през ГКПП-Кулата и е разтоварена на Митнически пункт Суходол в столицата. Според Благоевградската окръжна прокуратура във всеки камион на Цирката е имало по 24 000 килограма кафе. И съгласно действащата по онова време нормативна база той е трябвало да внесе в държавната хазна по 24 000 лв. акциз за всеки ТИР (по лев за кило кафе). Но при оформянето на митническите документи се е получило... леко разминаване - някой поставил по една точка след цифрата 24 и така излязло, че Цирката не дължи по 24 000 лв. акциз за всеки от камионите си, а само по... 24 лева. Именно чрез тази невинна точка за един месец и десет дни (от 7 март до 17 април 2002 г.) Цирката успял да спести за сметка на държавата, разбира се, около 1 млн. лв. от невнесени акцизи, мита и митни сборове.
Така нареченото мегадело тръгна в Благоевградския окръжен съд на 15 юни 2005 г., като на подсъдимата скамейка, както стана дума, бяха изправени общо 21 души: митничарите от ГКПП-Кулата Елена Гегова, Валентин Бояджиев, Ваня Николова, Галина Цветковска, Людмила Сотирова, Росен Шапшалов, Андон Тодоров, Илия Нечков, Весела Сотирова, Георги Михов, Любомир Василев, Златко Делев, Огнян Вецков, Сашо Грозданов, Румяна Джалева, Николай Марков и Калин Ананиев, три служителки от спедиторската фирма Василка Гущерова, Марияна Димитрова и Камелия Янакиева, както и техният шеф Валентин Костадинов. Още на първото заседание обаче 25-имата адвокати дадоха ясно да се разбере, че държавата е обречена да загуби този съдебен процес. Според защитата в хода на предварителното разследване е било допуснато грубо процесуално нарушение. Споменатите вече фатални точки между цифрата 24 и трите нули в документите на ТИР-овете, които намалили дължимия акциз точно 1000 пъти, не били поставени от митничарите на ГКПП-Кулата (т.е. от подсъдимите), а от техните колеги в митническото бюро Суходол. В подкрепа на тази теза защитата посочи, че обвинителният акт по делото е бил изготвен на 9 октомври 2004 г. и на неговата 27-а страница е посочено, че неустановени митничари от митническото бюро Суходол в столицата са фалшифицирали пет декларации за оформяния на режим на митнически транзит. За изясняването на този факт на 7 декември 2004 г. Благоевградската окръжна прокуратура е отделила част от материалите по мегаделото и е образувала отделно предварително производство. Само че обвинителният акт срещу Цирката, трите му служителки и 17-те митничари не бил редактиран, което създавало хаос в обвинението и не позволявало на подсъдимите да изградят защитните си тези.
На първото заседание от процеса защитата поиска делото да бъде върнато за доразследване и поради още една съществена процесуална грешка. Според адвокатите прокуратурата се позовавала на свидетелски показания, дадени от лицето И. Л. пред служител на Националната служба за сигурност (НСС), които били опорочени.
След тричасов размисъл на 15 юни 2005 г. председателят на съдебния състав Атанас Маскръчки не уважи исканията на защитата и даде ход на делото. На 13 юли 2006-а съдът промени мярката за неотклонение на Валентин Костадинов-Цирката - забрана за напускане на страната, и му позволи да пътува из широкия бял свят по бизнес. А малко по-късно - на 18 септември, слугите на Темида в Благоевградския окръжен съд окончателно развяха бялото знаме и оправдаха подсъдимите до крак.
Обвинението срещу всичките 21 души не е доказано по никакъв начин. Няма никакви данни за умисъл в действията на митническите служители - заяви председателят на съдебния състав Атанас Маскръчки, след като прочете оправдателните присъди. - Прокуратурата имаше цяла година да защити обвинителната теза, но не успя да се справи със задачата си.
Веднага след приключването на заседанието Благоевградската окръжна прокуратура се закани да протестира оправдателните присъди пред Софийския апелативен съд в законоустановения 15-дневен срок. Той изтича на 9 октомври и по всичко личи, че държавното обвинение в Благоевград ще изпълни заканата си. Но вместо да чака поредната проява на ведомствен героизъм от страна на подчинените си, главният прокурор е длъжен да направи три други неща.
Най-напред Борис Велчев трябва да забрани на Благоевградската окръжна прокуратура да протестира оправдателните присъди по мегаделото за контрабандния внос на 576 тона кафе. След това да разпореди на Инспектората към Върховната касационна прокуратура да обърне с главата надолу Благоевградския съдебен окръг, за да установи колко преписки, дознания и следствия са били образувани срещу Валентин Костадинов-Цирката през последните 10 години и защо нито едно от тях не е приключило дори с условна присъда? И накрая, когато истината за организирания полицейско-магистратски чадър над известния контрабандист излезе наяве, главният прокурор трябва лично да въздаде справедливост по системата на всекиму според заслугите: на магистратите с имунитет - дела в Националната следствена служба, на полицаите и техните началници - предварителни производства в Софийската военноокръжна прокуратура. Пък тогава... Тогава, каквото сабя покаже. И калпавото българско законодателство...

Facebook logo
Бъдете с нас и във