Параграф22 Daily

§22 Анализи

И ДАНС си изми ръцете за задкулисната газова война

От два-три часа електронните медии се надпреварват да цитират и рецитират една кратичка дописка на агенция "БГНЕС", която гласи:


"Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила материали от проверката си за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД на Върховна касационна прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

Матиралите са събрани след подробна проверка, извършена от служителите на ДАНС относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за Република България от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД.

От ДАНС подчертават, че ако бъдат установени допълнителни факти и обстоятелства, "които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни" ще бъдат взети допълнителни мерки.

През последните дни бяха оповестени данни, че българските власти използват официални руски представители на "Газпром" ("Винтерсхал“ - бел. ред.) за закупуване на руски газ.

БГНЕС припомня, че през 2012 г. българската държава взе решение за премахване на посредниците при доставката на газ за страната ни."


На пръв поглед - всичко е окей. Появили са се съмнения, най-компетентната специална служба тръгва да ги доказва или да ги разсейва, свършва си работата и

всички данни "с възможно двойно тълкуване"

заминават по компетентност към държавното обвинение.

На второ четене обаче съдържанието на кратката започва да изглежда по съвършено различен начин. Първо - нито в нея, нито в сайтовете на ДАНС и ВКП се казва кога е започнала тази проверка, по какъв повод е започнала тя и защо "някой" е възложил работата по случая точно на контраразузнаването се занимава с тази тема. И не само не се казва, ами няма нито една буква по въпроса.

А би трябвало, защото само преди седем месеца и половина - на 14 януари 2022 г., публичното пространство бе прорязано от една информационна светкавица: 

Спецагенти на ДАНС и ченгета от Главна дирекция "Национална полиция" са плъзнали из офисите на "Булгаргаз", разпитват почти всеки сдрещнат служител и товарят на микробуси и "баничарки" кашони с документи. Целта на операцията, провеждана едновременно на 6 адреса в столицата и провинцията, бе афиширана като "установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ". 

Според официално достъпната информация, акцията е разпоредена заради сигнали за спекулативно препродаване на газ. И по-конкретно - заради информацията, изнесена на 6 януари от енергийния министър Александър Николов и финансовия министър Асен Василев, според която "Булгаргаз" изнася евтин газ от хранилището в Чирен и го продава скъпо в чужбина, вместо да го вкарва в цената за регулирания пазар или

да го продава на по-евтино на български фирми.

"Разглежда се доколко "Булгаргаз" управлява финансовите си потоци по правилния начин", заяви Василев тогава. Енергийният министър Александър Николов пък уточни пред журналисти, че проверката е за износ на газ от Чирен за Румъния.

Съвсем естествено, откъм държавното обвинение и МВР се чу единствено... тежко мълчание, но откъм "Булгаргаз" бяха достатъчно словоохотливи.

От ведомствените изявления стана ясно, че ръководството на газовия държавен монополист са супер доволни от акцията на ДАНС и МВР, защото най-после истината щяла да лъсне в пълния й блясък. Тоест - шефовете, назначени от ГЕРБ, са невинни, а приказките на "новобранците" от правителството на Кирил Петков - за частни и партийни далавери на държавен гръб - са най-грозни манипулации.

И още - докато операцията на ДАНС и МВР започвала,

няколко проверки на други контролни органи вече приключвали,

така че ръководството на "Булгаргаз" било чисто като момина сълза.

Ето защо в задачата се пита:

- кога е образувана последната проверка на ДАНС,

- кой е автор на сигнала, задействал процедурата,

- защо материалите са предадени на Върховна касационна прокуратура, след като тя няма нито оперативни, нито процесуални правомощия?

И още:

- какви са резултатите от януарската операция на ДАНС и Националната полиция;

- кои са онези "други контролни органи", проверявали "Булгаргаз" преди акцията на контраразузнаването и полицията;

- какви са резултатите от техните проверки и защо никой нищо не знае за тях?

Facebook logo
Бъдете с нас и във