Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ДАНС ВЗЕ ДА ВИКА ХОП, ПРЕДИ ДА СКОЧИ

Злият дух на хвалбите, който дълги години се подвизаваше из коридорите на вътрешното министерство, изглежда, е прерипнал тамошните стени и заедно с изтеглените от МВР звена се е озовал в новия дом на ДАНС. На този извод навежда по-нататъшното развитие на две от последните операции с участието на служители от агенцията.
Медийно добре покритата например новина за акцията на ДАНС на ГКПП- Калотина от 30 май, за залавяне на контрабандна безмитна стока, май ще приключи с впечатлението, че сили на агенцията се използват и за дребни истории - като заловените 3000 евро от рушвети. Иначе в деня на операцията се говореше, че е разбит контрабанден канал за цигари, функциониращ от две години, начело на който стоял неизвестен бос с прякор Кмета.
От Кмета обаче ни вест, ни кост, стана ясно от заседанието на Софийския окръжен съд, който трябваше да се произнесе по мерките за неотклонение на задържаните при акцията на ДАНС началник на смяна Цонко Савов и митничарите Ненко Ненков и Божидар Герасимов. И тримата бяха освободени от ареста в понеделник (2 юни) късно вечерта от състав на СОС с председател Любомир Крумов. Няма никакви доказателства за съучастие в контрабанда и държане на пари, придобити от престъпления, отсече съдът за шефа на смяната Цонко Савов и колегите му. Обвинението не е издържано от правна гледна точка, допълниха съдиите, след което пуснаха на воля тримата митничари.
За съжаление подобна е и съдбата на още една акция на ДАНС, този път на ГКПП Гюешево, станала също в края на миналия месец. Съобщение на правителствената пресслужба, разпратено до медиите в четвъртък (29 май), информира, че е разбит международен канал за контрабанда на цигари, хранителни стоки и текстил на ГКПП Гюешево при специализирана акция на ДАНС, Областната дирекция на полицията и Териториалната дирекция на НАП в Кюстендил.
Акцията е проведена на 28 срещу 29 май 2008 година. Иззети и конфискувани са 5382 кутии цигари, над 8 т захар и голямо количество китайски текстил без документи за произход, се уточнява в информацията. Извършителите са български и македонски граждани. Те са изкупували и акцизни стоки в безмитните магазини на границата в съучастие с митнически и гранични служители и са ги внасяли и продавали на вътрешния ни пазар.
В хода на оперативните действия е установено, че дейността на контрабандистите е подпомагана от митнически служители на ГКПП Гюешево. През последната година дейността на контрабандистите е нанесла щети на държавния бюджет в размер на няколко милиона лева. Работата по случая продължава, авторитетно завършва прессъобщението.
Дотук сякаш всичко е наред. Внимателния прочит на информацията, подадена от Министерски съвет по случая, обаче поражда доста въпроси. Първият от тях е как заловените българи и македонци са контрабандирали над 8 т захар, барабар с доста килограми китайски парцали, че и над 10 мастербокса цигари. То че нашенци са яки и деянат на всичко, стане ли въпрос за лесни пари, едва ли е тайна за някого. Но чак пък толкоз?
Всъщност историята се разиграва
не на ГКПП Гюешево, а на 10 километра преди българо-македонската държавна граница, в приграничното село Гърляно. Населеното място през последните години се превръща постепенно в предпочитана вилна зона за кюстендилски и столични големци. Заради състоятелното население селото има и най-добрата кръчма Лагуната в района, известен повече със старинното си название Каменичкия край.
Малко преди полунощ, на 28 срещу 29 май, четвъртък, пред Лагуната се изсипват няколко автомобила с представители на родното ФБР и приходната агенция.
Според оперативна информация, китната кръчмичка е собственост на кюстендилец, популярен след жителите на областния център с прякора си Цъко. В документите на ченгетата пише, че заведението Лагуната играе ролята на разпределителна гара за целия контрабанден товар, минаващ през Гюешево.
Сякаш в подкрепа на оперативните данни пристигналите на мястото полицаи получават и бонус за усилията си. Пред кръчмата те заварват лек автомобил Опел Зафира, натъпкан догоре с папироси от марките Асос, Карелия и Бонд в момент на разтоварване. Докато стигнат до возилото обаче, шофьорът успява да се качи в колата и с мръсна газ да се изнесе в посока Кюстендил.
На място били повикани митничари, които да опишат и приберат заловените количества цигари, за които се оказало, че са контрабандна стока, тъй като било установено, че са произведени в съседна Македония.
Находките - бонуси не спират дотук. Влизайки в заведението, проверяващите се натъкнали на над два тона и половина захар, произведена също в съседката ни.
Това не е първият път, при който при проверки в Лагуната намираме захар, македонско производство, уточниха за Параграф 22 от екипа, работил по случая. Само за един месец, това е третият удар в гърлянската кръчма. Освен македонска захар в заведението хората на Петко Сертов и на приходната агенция открили и десетина мастербокса цигари с надпис DUTI FREE BULGARIA, каквито могат да се купят само от близкия безмитен магазин.
Насам захар и цигари, натам китайски гащи
Алъш-веришът през границата не е от вчера. Преди месец кюстендилската полиция разкри и далавера с китайски гащи. Тогава пътните патрули на ОДП - Кюстендил, спипват няколко македонски застави, натоварени с долно бельо, сутиени и чорапи от складовата база Илиенци. Стоката е била предназначена за зареждане на магазинчетата в съседката ни, но... преди това отлежава на склад в Лагуната, докато т. нар. пешаци пренесат цялото количество през границата на малки партиди.
За улова на кюстендилските ченгета стана известно, след като македонците и денковете им с бельо бяха закарани в Териториалното подразделение на НАП в Кюстендил за опис на заловеното количество китайско карго, за което пишман търговците нямаха документи за произход. Повече от час десетина от служителките на НАП трупаха на купчинки гащи, прашки, мъжки боксерки, сутиени и чорапи. Наложи се да им съставим акт, но след като си платиха задълженията към приходната агенция, ги пуснахме барабар с парцалите, обясниха служителите на ТД на НАП в Кюстендил.
Послепис
Истината е, че похвалното слово за работата на родното ФБР, съвместно с представителите на НАП, ще трябва да го отложим за друг път. Причината за тази доста горчива констатация е, че от цялата пушилка едва ли ще се роди нещо.
Първо, защото и на децата в Кюстендил е ясно, че ако откриеш над 5 тона македонска захар и 10 мастербокса папироси от тази страна на границата, те някак си са се озовали тук, след като са преминали през границата. А както и на децата е известно, това може да стане само през ГКПП Гюешево. Друг е въпросът, че изглежда абсурдно тези пет тона да са пренесени килограм по килограм, така че да останат незабелязани от зорките митничарски очи. Което от своя страна означава, че преминаването на македонската сладост или е било проспано, или пък митничарите са си затворили очите срещу процент.
За наша най-голяма изненада обаче находката на ДАНС така и не намери обяснение. Нямаме данни за задържани наши колеги, казаха по този повод от кюстендилската митница. Оттам отрекоха да са информирани за провеждането на акцията и за участието на техни служители в контрабандния канал.
От своя страна не закъсняха да си вържат гащите и от Гранична полиция. За замесени в незаконната дейност гранични служители не потвърдиха и от Регионалния граничен сектор. Всички институции, споменати по случая, отказаха коментари с мотива, че операцията е ръководена от ДАНС.
А новата силова служба, превръщаща се в любима и на управляващите и на опозицията, се задоволи само да оповести за поредния си успех, след което потъна в скромно мълчание.
Може би причината се крие в последвалите операцията събития. Стана известно, че в крайна сметка след цялата пушилка и шум случаят с разбития контрабанден канал на ГКПП Гюешево ще приключи със съставянето на... обикновен акт. От Митница Кюстендил уточниха за Параграф 22, че най-вероятно ще бъде съставен акт за митническо нарушение. Най-любопитното е че той ще бъде срещу неизвестен извършител. Какво друго остава, освен да замълчим и ние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във