Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ДЕПУТАТИТЕ КАТО БАНКЕРИТЕ: НЕВИННИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ

Иван Даков е може би единственият червен депутат, който официално така люби Темида, че е готов да й слугува безплатно ден и нощ. В петък (3 август) състав на Софийския градски съд го призна за невинен за това, че преди три години, докато е бил кмет на община Мизия, Даков е съставил официален документ, който удостоверява неверни обстоятелства (чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс).
Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване
оправда по обвинението, повдигнато срещу образобяви за невинен по оправда по дело, образувано за Един от Петъчният ден завинаги ще остане в паметта на червения депутат Иван Даков. на 3, защото Софийският градски съд го оправда по наказателно дело, образувано
. На 3 август, 2007 г. се оказа една от най-щастливите в живота на народния представител от БСП Иван Даков. Той беше оправдан от състав на Софийския градски съд (СГС) по обвинение, че е подписал пълномощно за продажба на автомобил Фолксваген Голф без в него да е сложил парафа си упълномощителя Ивайло Плешоев (чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс). Престъплението предвижда лишаване от свобода до пет години.
Другият подсъдим по това дело Юлиян Янков също беше оправдан. Според обвинителния акт той е бил купувач на колата на Плешоев, за което и двамата е трябвало да сложат подписите си под пълномощно за прехвърляне на собствеността. Янков е влязъл в ролята на подбудител и е накарал Даков в качеството си на кмет на община Мизия да разпише на 15 септември 2004 г. пълномощното.
Прокурорът по делото Деян Маринов настоя за ефективни присъди от по две години лишаване от свобода на подсъдимите. Най-силният му коз се оказа фактът, че продавачът на колата е бил на работа в АЕЦ - Козлодуй на 15 септември 2004 г. и е било невъзможно да подпише документа. Самият той заяви пред съда, че не е слагал парафа си в пълномощното и изобщо не е виждал депутатът и Юлиян Янков на въпросната дата.
Адвокатът на Янков Георги Ценов обаче го опроверга като каза, че той е бил на работа от 8 ч., а срещата между тримата на паркинга в кметство Мизия е била рано сутринта около 7,15 часа. След това Плешоев се е придвижил за десетина минути до работното място, тъй като разстоянието до Козлодуй е около 5-6 километра.
В последните си думи пред съда Иван Даков заяви, че двамата са го помолили да им разпише пълномощното:Ивайло Плешоев ми каза, че е съгласен да си продаде колата на Юлиян и подписа пред мен документа, заяви депутатът. Същите показания даде след него и Юлиян Янков.
Председателят на съдебния състав Мариян Марков прецени, че пълномощното е напълно изрядно и оправда двамата подсъдими. Веднага след това от очите на Иван Даков потекоха сълзи и той опря глава на рамото на адвокатката си Даниела Доковска. И няма как да е другояче, след като сега той ще се кандидатира отново за кмет на община Мизия и най-вероятно ще бъде избран. Което означава, че той ще бъде за пети мандат градоначалник на общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във