Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ДУПНИШКИЯТ КМЕТ ТОПНАЛ ПРЪСТ В МЕДА?

Дочакахме и това - на съд вече тръгват не само бивши, но и действащи кметове. Някои даже имат по две-три преписки в актива си. Сред тях се нарежда и дупнишкият градоначалник Атанас Янев.
На този мъж, откакто е седнал в кметския стол, все не му върви. От една страна, го натискат съветници атакисти, от друга, полицейските акции срещу най-видните представители на Консултативния му съвет Ангел Христов и Пламен Галев. А от известно време под краката му припарва от две досъдебни производства, образувани през миналата 2008 година.
Първа срещу Янев рипна Софийската районна прокуратура (СРП), която образува срещу него производство за злоупотреби в размер на 70 хил. лв. по програмата Леонардо да Винчи. За това съобщи в средата на декември м.г. говорителят на СРП Руси Алексиев.
Разследването обхваща периода 2004-2005 г., когато Атанас Янев е бил управител на фирма Специалремонт, кандидатствала за пари по споменатата европрограма. След избирането му за кмет на местните избори миналата година е напуснал фирмата, но според прокурорите е имал отношение към злоупотребите в момента на извършването им.
Второто производство засяга по-близък период. Типично по нашенски обаче то аха да тръгне, и все нещо става, та да му попречи.
Историята
започва в средата на май м.г., когато двамата общински съветници от ПП Атака - Методи Стойнев и Милен Попов, изпращат сигнали до Районната и Окръжната прокуратури в Кюстендил. Според информацията им сделката за доставка на хранителни стоки в социалните звена на общината - училища и детски градини и Социален патронаж - Дупница, сключена от кмета на града Атанас Янев, е неизгодна.
Последвалата проверка установява, че двамата атакисти имат право. Ровенето в документацията на кметството изяснява, че цените, по които се зареждат въпросните социални звена, са необосновано високи и в някои случаи надскачат цените на дребно с 50 процента.
Според документите на фирма Тоби хлябът се доставял с цена 1.20 лв. за 700 грама на едро, при положение че в магазините е на цена 1 лев, 3.70 лв. е единичната цена на литър олио, докато в търговската мрежа на региона то може да се намери на цени много под 3 лева. Картофи - екстра качество на пазара се търгували срещу 50 стотинки, а тукашната община ги купувала по 85 стотинки.
Проверката установила още, че договорът с фирма Тоби бил подписан от градоначалника Атанас Янев в екип с главния счетоводител Васил Попов и главния юрисконсулт на общината Емилия Гигова.
Справка в ИНТЕРНЕТ показва, че по същото време фирма Тоби е била основен доставчик на плодове, зеленчуци и хранителни стоки в едно от най-големите предприятия в региона ТЕЦ Бобов дол. Представете си колко човека се хранят на неговата територия.
Обвиненията
срещу Янев и сие са по чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс, за престъпление по служба, превишаване на власт с цел облагодетелстване и са във връзка със сключването на сделка с фирма Тоби ООД, собственост на общинските съветници Стойчо Милев и на сина му Крум. Стойчо Милев е избран за общински съветник в Дупница от политическа партия Движение Нашият град, а Крум Милев е общински съветник и водач на листата на ГЕРБ.
Ако обвинението бъде доказано в съда, градоначалника и двамата му подчинени ги грозят от една до осем години лишаване от свобода, но съдът може да им забрани да заемат ръководни функции за определен период от време.
Фирмата на двамата общинари Тоби ООД доби печална слава в началото на 2008 г. - на 26 януари, когато на Митническия пункт Златарево бяха задържани 120 мастербокса контрабандни цигари. Стоката е била укрита в ТИР с българска регистрация, пътуващ от Македония за България. При митническата проверка е установено, че освен ябълките, с които е натоварен, в ТИР-а се намират въпросните цигари - с неустановена марка и надписи на арабски или фарси (персийски). Липсват надписи на латиница, каквито се изискват, ако цигарите са произведени за износ. До скритата стока митническите служители стигат случайно, след като установяват, че шофьорът на камиона вместо да се приготви за проверка на платното, просто е духнал и е изоставил возилото си на граничния пункт.
Малко по късно македонските митници обявиха и официалния получател на стоката в камиона - фирма Тоби ООД от Дупница. Контрабандните папироси са произведени в с. Арачиново, на 10 км от Скопие. Знае се още, че стоката е била натоварена в село Муртино, община Струмица. Производството по случая все още не е приключило.
Малко преди новогодишните празници
на 2 декември 2008 година Кюстендилската окръжна прокуратура образува по случая досъдебно производство срещу... неизвестен извършител.
Парадоксалното решение идва след няколко доста гневни разговори между наблюдаващия прокурор по казуса Бисер Любенов и прокурора от Апелативната прокуратура Иван Петров. Освен разговорите няколко дни по-късно в Кюстендил и Дупница пристига и гневно писмо от прокурор Петров с указания как да се процедира по случая. Според него налице са законен повод и достатъчно материали за образуване на досъдебно производство.
Жалбата на общинските съветници Стойнев и Попов е основателна, пише прокурор Иван Петров в постановлението си. …Как прокурорът Бисер Любенов прави разследване върху докладна записка от една страница и въз основа на този материал е приел, че няма данни за извършено престъпление от общ характер с мотива, че анексите към договора на фирма Тоби ООД... са сключени между общината и частната фирма не с престъпен умисъл, а с цел коректно поддържане на договорните отношения съобразно икономическите отношения в страната?, пита апелативният обвинител.
Въпросите на прокурор Петров са многобройни
Липсва мотивировка защо е направен този извод и на база на какви факти. Извън вниманието на прокурор Бисер Любенов са останали неизяснени редица въпроси. Имало ли е в книжата на търга за обществена поръчка условие цените да се определят съобразно седмичния бюлетин на Държавната комисия по стокови борси? Ако е имало, било ли е известно това условие и на другия участник в търга? Къде е записано това условие - в първоначалните договори или в последващия анекс? По чия инициатива - на общината или на спечелилия търга, е записано това условие? Защо само два месеца след сключване на първоначалния договор е подписан анекс за промяната му в частта за цените? По чия инициатива е станало това увеличение и искано ли е съгласието на Общинския съвет за подписване на този анекс? Спазена ли е разпоредбата по член 43, ал.1 и 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) относно забраната да се изменят сключени договори за обществени поръчки и изключенията за това? Съвпадат ли цените на договорените и доставени стоки с цените в съответния седмичен бюлетин към датата на изпълнение на доставката? Има ли нанесена щета на община Дупница в резултат на изпълнението на подписаните анекси и каква е в сравнение с първоначалния договор? От кого са подписвани анексите и с каква цел? Допуснати ли са нарушения от длъжностни лица по Закона за обществените поръчки?...
Питанията на прокурор Иван Петров са общо 13. Той уточнява, че те могат да бъдат изяснени само в рамките на редовно образувано и проведено досъдебно производство. И разпорежда да се назначи съдебно-счетоводна експертиза, която да отговори на поставените икономически въпроси, доколко разследването засяга евентуални действия на кмета на община Дупница, а окръжният прокурор да прецени дали разследването да се възложи на дознател от РПУ - Дупница, или на друг разследващ орган.
Горещият картоф в разпореждането на апелативния прокурор е предназначен за шефа на Окръжна прокуратура Кюстендил - Камен Пешев. Той трябва да прецени дали да не възложи случая на друг от подчинените си, доколкото досегашният формално се е занимал и произнесъл по преписката, е записано в постановлението на Иван Петров.
Двамата съветници Милен Попов и Методи Стойнев
настояват прокуратурата в Кюстендил периодично да информира за новата съдба на преписката и да отговори на въпросите има ли чадър над управляващите в Дупница. Ако има такъв, кой го спуска за извършени престъпления от общ характер, свързани с работата им, обявиха двамата на специална пресконференция.
Стойнев и Попов настояват да бъде обявено публично повдигнато ли е обвинение срещу кмета на Дупница Атанас Янев и длъжностните лица, участници в далаверата, какви мерки за неотклонение са наложени, както и предвижда ли се процедура за отстраняване на кмета от длъжност по чл. 69, ал.1 от Наказателния кодекс. Другото искане на двамата общински съветници е да се уточни в какъв размер се е облагодетелствала фирмата на колегите им - Тоби ООД.
От Окръжна прокуратура отговориха с изявление на говорителя, прокурор Ангел Байрактарски:
Има постановление на Апелативната прокуратура за отмяна на постановлението на Бисер Любенов по отказа от образуване на наказателно производство и искане за смяната му. Прокурор Бисер Любенов остава да води преписката, като на 2.12.2008 г. в изпълнение на постановлението на Апелативната прокуратура е образувал наказателно постановление срещу неизвестен извършител по чл. 282. Производството обаче е иззето от Върховната касационна прокуратура.
Какво ще е продължението по това съдебно дирене? ВКП ще реши ще се пресрещнат ли съдбите на сегашния кмет и неизвестния извършител...

Facebook logo
Бъдете с нас и във