Параграф22 Weekly

§22 Анализи

... И един приятел в СГС

МВР спечели нов рунд срещу съдебната власт. Вероятно такива ще са коментарите след избора на новия председател на Софийския градски съд (СГС) в началото на седмицата. В понеделник (30 май) за шеф на най-натовареното съдилище в страната бе избрана семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева - Манолева. За шефското място освен нея се бориха още трима магистрати - Величка Цанова, Мария Иванова-Вранеску и Десислав Любомиров.
Янева спечели с 18 гласа за срещу 5 в подкрепа на основната си конкурентка Величка Цанова, която досега изпълняваше длъжността председател на съда. При гласуването на първия тур на вота победителката получи 12 гласа, а Цанова - девет. На втория тур обаче изненадващо четирима от членовете на съвета обърнаха вота си на сто и осемдесет градуса и гласуваха в полза на по-младата по възраст и по стаж магистратка. Някои определиха този завой като симулиране на конкуренция.
В отговор на въпроси, свързани с близостта на семейството й с вътрешния министър Цветан Цветанов, Янева заяви, че не са роднини, както се говорело, а само поддържали приятелски отношения.
Новият шеф на съда е в СГС от осем години, но на практика е работила като съдия само през четири от тях, останалото време е била в отпуск по майчинство. От тази гледна точка разликата между нея и заемалата досега поста и.д. шеф на съда Величка Цанова е впечатляваща. Цанова например има 20-годишен професионален опит в съдебната система. Освен това 109 от съдиите от Софийския апелативен съд, Софийския районен съд и Софийския градски съд я подкрепиха с декларация в навечерието на вота. Тази подкрепа обаче беше съсечена във ВСС. По време на дебата в кадровия орган председателят на бюджетната комисия Иван Колев отсече, че я подкрепяли, защото търсели слаб началник.
Всъщност 20-годишният стаж на Цанова е твърде съмнително предимство, тъй като този стаж обхваща най-срамните години за българската съдебна система - криминалния преход. А Софийският градски съд натрупа такава мрачна слава, че всяко поява на светли личности при избор на ръководство е крайно съмнителна. Самата Цанова в експозето си заяви, че ще заложи на направеното от нея досега и обеща да продължи реформите в градския съд. Реформи, които все не се случват. Като например нейната идея за мониторинг на системата за случайно разпределение на делата, която пращала еднотипните дела при едни и същи състави.
Десислав Любомиров представи доста по-смислена концепция за реформа на съда. Той изложи подробен план как с наличните щатни бройки в съда и с преструктуриране на работата в неговите отделения може да се ускори движението на делата. По думите му новата организация може да доведе до намаляване с 1/3 на просрочените дела. Нека припомним, че същият магистрат наскоро получи наградата Джовани Фалконе (на името на убития от мафията италиански съдия) заради постановени от него присъди от над 40 години затвор на наркобанда. Осъдените от него замисляха да го ликвидират, но атентатът бе разкрит от полицията и килърът бе арестуван. Поради това той и семейството му, от началото на тази година са поставени под постоянна охрана. Докато слушаше изложението му правосъдният министър Маргарита Попова препоръча на членовете на ВСС да си водят бележки, защото идеите му можели да послужат за реформирането и на други институции в съдебната власт. Очевидно обаче кадровиците не го слушаха, а се разсейваха, защото в крайна сметка той получи подкрепа само от двама от тях.
В своето изложение Владимира Янева наблегна на техническите детайли в работата на съда. Според нея основните проблеми в СГС са не в друго, а в компютърните програми и в необходимостта от тяхното оптизиране. Той може да реши проблема с натовареността на магистратите. Едва ли обаче това е причината за протакането на процесите - то по-скоро се дължи на калпавата организация на работа в съда - там адвокати и знакови престъпници непрекъснато разиграват магистратите. Янева обеща да отстоява независимостта на съдиите срещу външен натиск, като цитира европейски документи и директиви по темата. Наумила си е също да направи архив на медийните публикации за делата в съда и да преценява по тях дали вината за проблемните дела е в съдиите.
Членът на ВСС проф. Лазар Груев поиска кандидатката да обясни как ще се справи с външния натиск, какъвто има през последната година. На което получи отговор, че като бивш прокурор, а сега като съдия си е изградила характер, който трудно се поддава на натиск. Груев обаче не остана доволен от отговора. Широката публика също тепърва ще види как наистина ще се справи с това новата съдебна началничка.
Последният кандидат, който бе изслушан (по азбучен ред) Мария Вранеску говори за нуждата от по-широко използване на съдебните помощници. Кандидатката е загрижена и за възнаграждението на съдиите, което трябва да отговаря на тяхната натовареност.
След изслушването на ВСС започна да обсъжда номинираните. Разгледани бяха атестациите на кандидатите. И.д. шефът на СГС Цанова нямала нито един отменен акт по 118-те дела от общ характер, които е гледала, била достойна и почтена кандидатура, поради което е получила и максимален брой точки. Янева пък гледала 81 наказателни дела и имала четири отменени акта. Любомиров е гледал 43 дела, но са му отменени само два акта.
Членът на съвета Галина Захарова цитира мнението на колегията за тримата кандидати. За Цанова съдиите от градския съд казват, че е почтена, че е честен, достоен и отговорен човек. За Янева мненията са, че не показва качества на лидер, но може да работи в екип по поставените й задачи. За Десислав Любомиров съдиите твърдят, че е необщителен, дистанциран, не поддържа колегиални отношения и не проявява вежливост към тях.
Пренията около кандидатурите бяха толкова разгорещени, че водещата заседанието на съвета Маргарита Попова едва успяваше да усмири страстите. Някои от изказванията на колегите си тя определи като остатъци от времето на тоталитаризма. Такъв според Попова е коментарът на члена на съвета и председател на бюджетната комисия към него Иван Колев. Повод за реакцията й бе неговото изявление, че смятал да подкрепи Величка Цанова, но се сетил, че е подписвала декларация срещу ВСС и затова се отказал. (Преди няколко месеца в качеството си на и.д. шеф на градския съд Цанова се подписа под протестно писмо на група съдии срещу намерението на ВСС да препита съдията по делото Наглите Виолета Магдалинчева защо делото не върви.) Според Колев не може магистрат, който критикува кадровия орган, да оглави най-големия съд. Според него освен това като временно изпълняваща длъжността не е направила достатъчно за подобряване на организацията на работа в СГС, докато го е оглавявала. Това пък би трябвало да означава, че лошата организация е съществувала още по времето на предишния председател на съда Георги Колев, който миналата година бе избран за шеф на ВАС. Странното е, че тогава Иван Колев го определи като отличен организатор.
Самият шеф на ВАС, чиито близки отношения с вицепремиера Цветанов също бяха широко коментирани покрай избора му на този пост, също подкрепи кандидатурата на Янева, като изтъкна като нейно преимущество работата й като прокурор. Според него човек непременно е трябвало да има и прокурорски стаж, за да може да се справи с ангажиментите си като шеф на съд.
Председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев каза, че ще гласува за Янева, защото е с характер, но не обясни какво точно има предвид. Други членове на съвета - Галина Захарова и Капка Костова, пък застанаха зад Величка Цанова, като я обявиха за съдия с безупречна репутация. Цанова подкрепи и проф. Лазар Груев, който заяви, че презентациите не са обърнали неговото мнение в полза на друг кандидат. Неговото мнение е илюстрация на старата истина, че независимостта е последното достойнство в изборите за административни ръководители в съдебната ни система.
Огнян Стоенелов

В каре

Владимира Янева-Манолева е работила предимно като прокурор и премина на работа в СГС от Софийския районен съд през 2006 година. Тогава ВСС наруши Закона за съдебната власт, като назначи ударно 85 магистрати без конкурс пет дни след въвеждането на задължителен конкурс при назначение на съответните длъжности. Янева е съпруга на Илия Манолев, за който се твърди, че е изключително близък с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Семейство Манолеви пътува с Цветанов и премиера Бойко Борисов до Рим и се чу, че покрай това Янева-Манолева влязла и при папа Бенедикт XVI. Когато пък се чу, че я готвят да оглави СГС, тя опита да отрече, че е протеже на Цветанов, пращайки писмо до МВР със странното искане ведомството официално да удостовери, че министърът не й е роднина, нито кум. (?!)
Ден след избора на Янева Цветан Цветанов показа, че е доволен от налагането и за председател на СГС. Според него Янева влиза в категория честни и достойни съдии и изборът й е на базата на професионални, а не на партийни качества. Знаете, че другият кандидат е като цяло партийна кандидатура, коментира Цветанов.
В твърдението си, че не е влиял върху избора, обаче Цветанов не беше никак убедителен. Няма как при моите примери, които съм давал за съдебната система, да съм повлиял по някакъв начин. А бих се радвал, ако можеше като вътрешен министър да повлияя. Това обаче няма как да се случи, защото примерите, които съм давал, са на базата на очевадния двоен стандарт в съдебната система. Въпреки политическите ангажименти в последните 20 години на някои представители от съдебната система този елемент постепенно ще бъде премахнат и ще се градят съдии с професионални качества. Имам приятели от повече от 20 години и това са хора, с които сме и почивали заедно при възможност. Не виждам нищо лошо в това, такава ми е средата, финтира медиите вътрешният шеф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във