Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Европол ни оцени като риск за Шенген

Отпочиналото след десетдневна великденска ваканция мнозинство, от което 40 души даже намериха време и пари да се порадват на дубайското слънце, направи опит на стегне редиците на представителите ни в Европейския парламент за решителна Шенгенска битка. Призоваваме евродепутатите от всички политически групи за единна национална позиция за членството на България в Шенген, апелира от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той благодари на всички в Европарламента, които подкрепиха доклада, констатирал, че сме изпълнили техническите критерии за приемането на България в зоната.
Евродепутатите се занимаха с доклада в понеделник (2 май) - по време, когато депутатите все още се съвземаха от почивката. ЕП подкрепи основния извод в него - че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и трябва да бъдат приети в Шенген. Въпреки предложението на трима евродепутати да бъде премахната 2011 г. като пожелателен срок за влизането ни там, датата остана, което означава, че живи или мъртви до края на годината ще сме в зоната. ЕП все пак препоръча България да изготви специален план за справяне с евентуален имигрантски натиск по границите с Гърция и Турция. Докладът на Карлуш Коелю трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала на Европейския парламент в началото на юни.
Радостта от добрата новина обаче беше помрачена от друг доклад, дело на Европол. В първия работен ден на Народното събрание (сряда, 4 май), докато шефът на ПГ отправяше апела си от трибуната, Европол публикува доклад, в който прави оценка на заплахите, които крие за ЕС организираната престъпност. Един от акцентите във формулираните в преамбюла на документа 10 ключови съждения е, че организирани престъпни групи може да се възползват от членството на България и Румъния в Шенгенската зона. Според авторите на доклада организираната престъпност става все по-изобретателна при избора на своите методи на действие, групови структури и начина на влияние върху обществото, а организираните престъпни групи - все по-мобилни, по-гъвкави и действат в повече престъпни сектори. Европол отчита тенденция към все по-тясно сътрудничество между отделните групи, при което националните, етническите и бизнес различията не оказват никакво влияние върху него.
Тези процеси са очевидни, особено в трафика на дрога. Според европейската полицейска организация пазарът на наркотиците е особено динамичен, а пазарите в ЕС и в съседните региони са особено свързани. Увеличената употреба на хероин в района на Западните Балкани, на кокаин в бившия СССР и увеличаването на производството на синтетични наркотици в Близкия изток се отразяват на пазарните условия за трафика на наркотици и на производството на дрога в ЕС, се казва в доклада.
В него се посочва също, че трафикът на дрога в Югоизточна Европа през последните години се е увеличил, балканските маршрути са станали по-разнообразни. Полицейските служби в ЕС са установили, че е създадена своеобразна Балканска ос за трафик в страните от ЕС. Тя обхваща Западните Балкани и Югоизточна Европа. В тази посока особено активни са албански и турски наркогрупировки, както и мафиотски структури от бившия СССР. Именно те биха могли да се възползват от присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона.
Според Европол балканската ос в наркотрафика се активизира в две посоки - към и от ЕС. Например установено е, че производството на амфетамини в ЕС, включително и у нас, се е увеличило, тъй като те са по-евтината алтернатива на много по-скъпия кокаин. Увеличено е и търсенето на амфетамини в Близкия изток, което води до все по-мащабно производство на синтетична дрога в Европа. Европол подчертава, че е нараснала и ролята на български престъпни групи в мащабното производство на амфетамини за пазара в Близкия изток.
Според доклада балканските маршрути за трафик на дрога през последните години са станали много разнообразни и гъвкави. Пратките с хероин преминават транзит през Гърция и продължават през България и Румъния към Централна Европа. Другите маршрути са през Западните Балкани, които са ключов транзитен район вече много години. Трафикът на хероин се контролира преди всичко от турски и албански престъпни групи - като Албания, Македония и Косово са особено важни райони за съхранение и препакетиране на дрогата.
Шокираща е констатацията на Европол, че пристанище Варна, наред с Констанца и Одеса, се превръща в транзитна или входна точка за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа. Според Европол все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през Западните Балкани и Югоизточна Европа. Големи пратки пристигат на пристанищата по Адриатическо и Черно море. Либерализирането на търговията в региона и присъствието на установени транснационални престъпни мрежи са улеснили това разширяване, пише в доклада.
В дните, когато темата за присъединяването ни към шенгенската зона се обсъжда широко, докладът на Европол направо ни закла с извода, че социалната и политическа нестабилност в Северна Африка най-вероятно ще има значително влияние върху вътрешната сигурност в Южна Европа. Организирани престъпни групи помагат на хиляди нелегални имигранти, предимно от тунизийски произход, да преминат Средиземно море и да достигнат до Европа. Това от своя страна носи риск за вътрешната сигурност на ЕС, пише в доклада на Европол. Според организацията присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона ще внесе допълнителни рискове, тъй като ще се разширят източните граници на ЕС. Това може да доведе до увеличаване на наплива на нелегални имигранти и на техните помощници към България и към Черноморския бряг, предупреждават авторите на изследването. Според тях в трафика на имигранти в момента доминират турски престъпни структури, които неминуемо ще се възползват от възможностите да овладеят трайно каналите.
Оповестяването на изследването на Европол съвпадна и с очакваните предложения на Европейската комисия за промяна на законодателството в частта му за контрола на външните граници. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом ги коментира в сряда (4 май). (Междувременно тя изтъкна, че Румъния и България са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген, но някои държави все още запазват резерви за приемането им, защото липсва необходимото доверие.) В сряда стана ясно, че Европейската комисия залага в промените по-голяма свобода на действие, включително отделните държави да възобновят контрола по националните си граници. Това поиска Франция, която се разтревожи от масовия наплив на имигранти, идващи от Италия. Това ще бъде разрешено в случай, че някоя държава, чиито граници са външни граници на ЕС, бъде изправена пред трудности, съобщи Малмстрьом, без да уточнява какви трудности има предвид.
Междувременно кабинетът одобри в сряда (4 май) 18 333 500 лв. за няколко допълнителни мерки, които ще гарантират по-висока сигурност на външните за ЕС български граници. Те включват въздушно наблюдение на границите, осигуряване експлоатацията на летателни апарати над море и в зимни условия, осъществяване на граничния режим в териториалното море и вътрешните морски води. Отпуснатите средства са и за настройка на доставените във връзка с Шенген базова и мобилни станции за осъществяване на връзка с обзорната сензорна система. Предвидени са и пари за финансиране на проект за присъединяване на България към системите ШИС II EUCARIS.
Дали допълнителните мерки на правителството ще ни отведат по-близо до Шенген, ще се разбере другата седмица. На 12 май (четвъртък) предложенията на еврокомисар Сесилия Малмстрьом ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на страните от Шенгенската зона в Брюксел. Тежката дума за или против обаче ще бъде изречена в началото на юни, когато предложенията за промени, както и кадровите въпроси за разширяването на зоната ще бъдат разгледани от държавните и правителствени ръководители на среща на върха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във