Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Гешев като Атлас

Друго си е, когато на главния ти прокурор му е хладен ума, сърцето му е горещо, а ръцете - чисти като момина сълза. Ако ще сите антиглобалисти и професионални протестъри да се изсипят в София - за щастие на отрудените ресторантьори и хотелиери - и в продължение на една година да искат оставката му, пак окото му няма да трепне. Ни сълза ще капне по волевата му скула като доказателство, че все пак разбира от какво недоволстват под прозорците му.

"Не смятам да си подавам оставката, защото си върша работата!" С тези, по ленински простички думи, предводителят на държавното обвинение Иван Гешев обобщи 8-месечното недоволство и едноседмичните (до излизането на броя от печатница - 16 юли) протести срещу избирането му за главен прокурор.

Ами прав е човекът. Ако не е той да крепи демокрацията на раменете си, както титанът Атлас крепи земното кълбо откак земята съществува, какво правим ние - обикновени хора?

Връщаме се в разюзданата епоха на Иван Татарчев, когато близо 80% от вноса в България беше контрабанден?

Или в ледниковия период на Никола Филчев, когато за малко на фасадата на Съдебната палата да издялкат крилатата фраза "Тук няма НК и НПК, има каквото каже главният прокурор?"

Хайде холан, бихме казали ние. Нито там ни се връща, нито във времената на Борис Велчев и Сотир Цацаров, когато олигархията колеше и бесеше от голямата софра в "Монтерей", а ходенето в Банкя беше ритуал!

"Ако ме харесват, това означава, че не си върша работата! А тя е свързана с това да има правосъдие и справедливост, тя е в интерес на българските граждани!", хладнокръвно аргументира челичната си увереност г-н Гешев.

Това е то! Има Иван Гешев - има правосъдие и справедливост! Тръгне ли си от белокаменния бастион на Темида - надежда всяка трябва да оставим!

Къде ще обръща Той внимание на някаква си конституция и още по-никаквите закони и кодекси? Писани в мътните времена на криминалния преход и редактирани под диктовката на знайни и незнайни олигарси, червени барони и техните лакеи, мимикриращи като адвокати? 

Правораздаването се осъществявало от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните, окръжните, специализираните и районни съдилища.

Дрън-дрън!

Ако не беше г-н Гешев, прокуратурата още нямаше да знае на кой свят живее. Или по-скоро  по коя земя ходи - горната или долната! Така че всички тия приказки вече не важат!

Прокуратурата ходи по земята, която титанът на Темида носи на плещите си! На който не му харесва - да скача и да си търси друго обиталище. Всички останали - мирно, кръгом и марш по работните си места. Че да не осъмнете със закарфичени по вратите призовки, върху които е ударен мокър червен печат "Явете се за справка, носете си одеяло!"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във