Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И хотелиерите имат препоръки към МВР

Отделно звено - Специализирана туристическа полиция, подчинена на МВР, поиска във вторник (7 август) Съюзът на собствениците в курорта Слънчев бряг. Те настояват звеното да работи постоянно на територията на националните курорти.


Предложенията си хотелиерите са изпратили до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и до главен комисар Ангел Антонов, директор на Главна дирекция Национална полиция (ГДНП). Това стана след срещата на представители на туристически бизнес с шефа на ГДНП миналата седмица, на която полицията отправи към тях двадесетина препоръки за повишаване на сигурността на туристите.


Освен ново спецзвено хотелиерите искат да се разкрие още едно РПУ на територията на община Несебър с постоянен числен състав. Мотивът им е, че през туристическия сезон РПУ- Несебър, е едно от най-натоварените. Според сметките на съюза през летните месеци в пространството между Поморие и Обзор се струпват над 450 000 туристи, а постоянният състав на полицейското управление си е все от 120 души.


Хотелиерите твърдят, че е невъзможно те да осигуряват нужната сигурност и превенция. За сравнение ще посочим само, че големите ни центрове в страната, като Бургас, Варна и Пловдив, се обслужват съответно от четири, пет и шест на брой РПУ, пишат те в писмо до шефа на МВР Цветан Цветанов.


Черноморието е специфично от гледна точка на осигуряването на сигурността, което предполага задължително служителите на реда, които работят тук, да имат специална подготовка и да познават отлично региона, заяви председателят на управителния съвет на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг Елена Иванова. Хотелиерите смятат, че командироването на служители от вътрешността към морските курорти не е най-добрият вариант за повишаване на сигурността на туристите.


УС на Съюза на собствениците обръща внимание и на остарялата материална база на РПУ-Несебър.


В отговор на препоръките от миналата седмица представителите на туристическия бизнес предлагат всяка година преди активния сезон експерти от полицията да провеждат и инструктаж на персонала в хотелските комплекси за сигурността на туристите и за туроператорите. Освен това настояват за засилено видеонаблюдение в района. Видеоконтролът на пътниците на Летище Бургас да се извършва още на портала на летището, като бъде включен и паркингът.


Хотелиерите са помислили и за гостите от Израел, като предлагат те да бъдат предварително запознавани с мерките за засилена охрана на летището, трансферите до комплекса и на територията на хотелите, въпреки че този пазар се е стабилизирал след трагедията в Сарафово, и няма опасност атентатът да се отрази на заявките за почивка следващото лято. Според статистиката на съюза в момента в Слънчев бряг почиват около 1000 израелски туристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във