Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Италия осъди Брендо

По всяка вероятност страховитият кокаинов крал Евелин Банев-Брендо ще достигне пенсионна възраст в затвора, ако трябва да излежи в пълен размер досегашните си присъди, получени у нас и в Италия. А му предстоят още дела и в други страни и там също може да получи още години в тъмницата.


Неотдавна наркобосът бе наказан от български съд със 7.5 години ефективен затвор за пране на пари от търговия с дрога, а в началото на тази седмица от Милано дойде новината, че в името на италианския народ българинът е бил декориран с 20 години затвор.


Според обвинението Брендо ръководил мрежа за контрабанда на кокаин, простираща се от Аржентина и Венецуела до Европа. Стоката минавала с кораби през Балеарските острови и Испания, но след като пратките започнали да попадат в ръцете на полицията, ги пренасочили през други страни, включително и през Хърватска. Процесът Кокаинови крале, по който Банев беше осъден на Апенините, приключи само за четири месеца. Докато у нас делото срещу него за пране на пари започна през 2007-а и се проточи до миналата година, когато се стигна до съдебна санкция, макар и само на първа инстанция.


Италианската присъда е била прочетена от съдията Енрико Мандци в миланския затвор Сан Виторе в понеделник. Прокурорката Алесандра Долчи останала доволна от решението на съда, защото поиска точно толкова години затвор за Банев на предишното заседание на 29 май тази година.


Освен Брендо по делото бяха подсъдими още четирима българи, един италианец от български произход, шестима италианци, един словенец и един румънец. Процесът премина по бързата процедура, при закрити врата и без разпит на свидетели, заради което всички присъди бяха намалени с една трета от предвидените от закона наказания за съответните престъпления.


Наказанията за останалите четирима българи са по-малки от тези, които поиска обвинението. Дясната ръка на Брендо - Тинко Гарев, бе осъден на 15 години затвор - с три години по-малко от поисканите от обвинението 18 години. Заради отпадането на едно или друго обвинение Радослав Атанасов вместо 14 години затвор получи 10 години решетки, Захари Марков - девет години и четири месеца вместо 11 години, а Ивайло Йорданов - шест години и четири месеца вместо девет години. Италианецът от български произход Николай-Силвио Йовчев пък би трябвало да лежи в затвора седем години и два месеца вместо девет години, защото е сътрудничил на правосъдието.


Нито един от множеството адвокати на подсъдимите не пожела да коментира присъдите, наложени на техните клиенти, преди да се запознае с мотивите на съда. Очаква се те да бъдат огласени в началото на октомври. Към момента на прочитането на присъдите италианските адвокати се намираха в едноседмична национална стачка и имаше опасност делото Кокаинови крале да бъде отложено. Но защитниците на подсъдимите изоставили колегите си на протеста, за да не провалят ваканцията си, ако делото се проточи точно в сезона на отпуските.


По закон Банев може да обжалва присъдата си пред български съд, каквато практика вече са използвали някои българи, залавяни с дрога зад граница. Според Европейската конвенция за изтърпяване на наказанията Брендо би могъл да подаде документи за екстрадиция и да бъде преместен в наш затвор, за да изтърпи присъдата си. Веднъж озовал се на българска земя, осъденият обикновено се възползва от възможността да обжалва пред наш съд, който може значително да намали присъдата.


Все още обаче не е ясно каква ще е по-нататъшната съдба на третото дело срещу Евелин Банев, което се води в Румъния. Процесът е образуван по европейска заповед за арест от месец февруари тази година от съд в Букурещ, свързана с искането за незабавна екстрадиция на наркобоса в северната ни съседка.


На практика в Румъния търсят Брендо за същото, за което го осъдиха италианците - създаване на престъпна организация за трафик на кокаин. Дрогата е пренасяна от Южна Америка през румънското пристанище Констанца за Испания, Италия и Гърция. Според румънското следствие през 2011 г. Брендо и негов съучастник са организирали в северната ни съседка доставка на един тон кокаин, 50 килограма от който били пратени в Букурещ.


На 26 юни обаче Софийският градски съд (СГС) прекрати делото за екстрадицията с мотив, че Румъния не отговаря на редица въпроси - например за разноските и за транспорта на арестанта. Отделно че произнасянето по делото е невъзможно без присъствието на Банев. При разглеждането на заповедта за арест от Румъния българският съд обяви, че ще потърси помощ за решаването на казуса от съдебната организация на Европейския съюз - Евроджъст. Прекратяването на процеса не е пречка обаче румънците да отправят ново искане за екстрадицията на българина. Швейцария и Хърватия също разследват Евелин Банев - за подправяне на документи, за участие в престъпна група, за пране на пари и наркотрафик...


Наскоро името на Брендо беше въвлечено и в лична драма - бе отвлечена дъщеря му Лара и 50 дни детето бе в неизвестност. Прокуратурата все още разследва похищението, но няма информация за конкретни резултати.


nbsp;


nbsp;


В момента в България се води разследване за това кой е издал на Евелин Банев-Брендо информация за подготвяне на операция по залавяне и обезвреждане на групата му за наркотрафик преди няколко години.


Малко след като бе реализирана акцията Кокаинови крале (при която в няколко страни бяха арестувани общо 30 души), на 30 май 2012 г. Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. То трябва да изясни кой, как и защо преди четири години е съобщил на Евелин Банев-Брендо за готвената тогава операция срещу него и така тя е била осуетена.В присъствието на италиански следователи тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че е могло групата да бъде заловена още през 2008 г., но международната операция била провалена от човек, който съобщил на Брендо за подготовката й.Повод за това откровение стана открит в багажника на Брендо секретен документ, описващ всички заподозрени за кокаиновия канал и схемите, по които дрогата се прекарва в Европа. В началото министърът обяви, че информаторът на Брендо е пенсиониран магистрат, но после се поправи, че всъщност ставало дума за бивш кадър на МВР.Пет човека са разполагали първоначално с тази информация, обяви тогавашният градски прокурор Николай Кокинов. Някои от тях все още работят на държавна служба. Ако бъде доказана вина за осуетяване на преследване (с цел да се избави някой от наказание), законът предвижда от една до шест години затвор. Засега обаче няма нито един обвинен и делото все още се води срещу неизвестен извършител.nbsp;Новоназначеният миналата седмица заместник-министър на вътрешните работи Йордан Грамов, докато бе прокурор, се прочу с прозвището Душманина на Брендо. Прякорът възникна от това, че обвинителят работеше по разследването за пране на пари срещу наркобарона, по което Банев беше осъден у нас.По този процес Грамов работил година и половина, от които една година се движил с персонална охрана. Малко преди края на разследването на Брендо Грамов бе отстранен от случая. Това станало, защото от Брюксел искали светкавични резултати от прокуратурата по разследването, а нямало как те да бъдат представени по такова сложно дело. Има момент, когато един прокурорски екип се изчерпва и трябва да бъде подменен с нов. Приключих участието си по дело на Брендо, след като бяха събрани огромна част от доказателствата, въз основа на които е било повдигнато обвинение на Банев за пране на пари, спомни си тези дни в интервю за столичен вестник Грамов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във