Параграф22 Daily

§22 Анализи

И жандармерията с нов началник

Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков опищя орталъка заради понижението си

Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" вече е с нов началник - със заповед на служебния МВР-шеф Бойко Рашков там вече командва главен комисар Тодор Гребенаров. Жандармерист №1 беше представен пред състава от заместник-министър Емил Ганчев и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Тодор Гребенаров е завършил НВУ ”Васил Левски”- Велико Търново. Започва работа в системата на МВР през 1995 г. като полицейски инспектор в сектор “Охранителна полиция” в ОДМВР Пловдив, последователно преминава през длъжностите полицейски командир, началник на сектор “Конен ескадрон и водачи на служебни кучета”, началник на сектор “Охрана на обществения ред” и началник на отдел “Охранителна полиция” към областната дирекция, а през 2013 г. той е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив.

В края на същата година е назначен за директор на Главна дирекция “Национална полиция” , а от 2015 г. до момента той заема длъжността заместник-директор на главната дирекция. За доказания си професионализъм главен комисар Гребенаров е награждаван многократно с високи отличия на МВР.

След освобождаването на Ивайло Иванов като главен секретар на МВР се заговори, че на негово място ще бъде назначен Градинаров. Неговата кариера създава впечатление, че

той е дялан камък и става за всеки един ръководен пост в министерството.

През 2018 г. името му дори се завъртя и като бъдещ шеф на Националната служба за охрана, след като през януари с.г. ген. Ангел Антонов си подаде оставката.

И тогава, и сега Гребенаров като заместник-шеф на ГДНП ръководи и контролира дейността на дирекция "Жандармерия"  и отделите "Охранителна полиция" и "Пътна полиция". Той е преминал обучение през редица курсове за професионална подготовка, национални и международни семинари, обучения, учения, сред които в Гърция, Испания и Германия. Има специализации по въпросите за опазването на обществения ред и борбата с тероризма.

Възходът в кариерата си Гребенаров дължи на правителството на Тройната коалиция и лично на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. С негова заповед през август 2013 г. е назначен за директор на пловдивската дирекция на МВР, а на 25 ноември 2013 г. Йовчев вече го постави начело на ГДНП и му бе присъдена категория А, главен комисар.

Очевидно зад гърба на Гребенаров стои не само Йовчев. Той минава за човек и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, както и на среди от ДПС. Любопитно е, че името на Гребенаров беше свързвано със скандал за подслушване на политическия опонент на движението Касим Дал, лидер на партия "Свобода и достойнство". През февруари 2015 г. информация за скандала изнесе Атанас Атанасов от ДСБ, според когото подслушването е било политическа поръчка.

Гребенаров застава на поста, който бе освободен от досегашния директор главен комисар Красимир Добрев заради навършване на години за пенсия.

С назначението му става очевидно, че

ръководният състав на вътрешното министерство ще претърпи коренни промени.

В навечерието на празника на българската писменост 24 май от поста си беше натирен и скандалния шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков.

Оттогава до ден днешен той продължава да се жалва наляво и надясно за решението на Рашков да го махне. В четвъртък (27 май) той се оплака с глас пред медиите, че след понижението му в длъжност, здравето му е разклатено. "Имам хипертонична криза. В момента си правя изследвания и прегледи. Намирам се в болничен. Аз отдавам това на безпрецедентния натиск и терор, който се упражнява върху всички полицейски служители, респективно и на мен. Терорът се изразява в това, че министър Рашков лично на мен, а доколкото знам и на другите директори ни заявява, че не желае да работи с нас и да напускаме веднага. Ако не напуснем, ще си имаме проблеми", заяви Банков.

Според бившия шеф на "Вътрешна сигурност" министър Рашков го е притискал да задържа служители на МВР без никакви доказателства за нарушения и престъпления. "Касае се за досъдебно производство на Пловдив. Делото, което беше за 3-то РПУ. По отношение на мен както министър Рашков, така и един от заместник-министрите му Ганчев отправиха директно питане защо не отивате в МВР болница да задържите Рогачев, въпреки че делото е на прокуратурата. Представете си за каква правова държава и подготовка на честни избори говорим", обяви Банков.

Той има предвид шефа на Областната дирекция на МВР в Пловдив Йордан Рогачев, който е в дълъг отпуск. Както е известно МВР-шефът много държеше да говори с Рогачев когато беше в Пловдив по време на операцията на "Вътрешна сигурност" срещу ченгетата от Трето РПУ в града на тепетата, които са

разследвани за протекция върху проституцията, наркоразпространение и за корупционни практики.

Сред арестуваните полицаи е и началникът на РПУ-то Самуил Хаджиев.

Вероятно шефът на "Вътрешна сигурност", който беше рамо до рамо с Бойко Рашков по време на акцията срещу корумпираните ченгета от Трето РПУ в Пловдив не е чул за новото обвинение на прокуратурата срещу Хаджиев. И едва ли би обвинил служебния МВР-шеф, че го е притискал да арестува служители на МВР, без да разполага с доказателства. В четвъртък (27 май) прокуратурата повдигна четвърто обвинение на Хаджиев за осуетяване на наказателно преследване. Според обвинението шефът на пловдивското РПУ е помогнал е на Иво Даскалов - Лудият, който навръх Великден причини тежката катастрофа на Околовръстното шосе в Пловдив, при която загинаха трима души. Оказва се, че Хаджиев е иззел записите от охранителните и видеокамерите в района, като се опитал да ги скрие, за да не бъдат прикрепени по делото. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във