Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Кабил на Станишевото хоро в прокуратурата

Втори министър на земеделието от ДПС (след Валери Цветанов), и пети по ред от кабинета на Сергей Станишев, стана клиент на държавното обвинение. Бившият ексземеделец №1 Нихат Кабил получи обвинение в четвъртък (20 май) заради извършени заменки на гори по времето, когато е бил член на кабинета Станишев. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу Кабил, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - министър на земеделието и горите, в гр. София, за периода 17.07.2007 г. - 23.07.2007 г. в условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения по чл.15б, ал.9 от Закона за горите. Кабил е издал две заповеди, съгласно чл.15б, ал.1 от Закона за горите, въз основа на които са сключени два договора за замяна на недвижими имоти между Национално управление по горите и Ел Ем Импекс ЕООД и Национално управление по горите и Грейд 2004 ЕООД с цел да набави облага за Ел Ем Импекс ЕООД в размер на 49 935 250 лв. и за Грейд 2004 ЕООД в размер на 65 705 353 лева. От горепосочените деяния са настъпили значителни вредни последици за РБългария общо в размер на 115 640 603 лв.
Новоприетият в редиците на обвиняемите министри Нихат Кабил остана извън решетките, след като държавното обвинение му определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 000 лева. Той трябва да внесе сумата в 10-дневен срок, иначе заминава зад решетките.
Същия ден Кабил беше призован да се яви в Столичната следствена служба за разпит, а след него пред следователите трябваше да застане и бившият шеф на агенцията по горите Стефан Юруков. Той беше обвинен през октомври миналата година за четири неизгодни сделки, ощетили държавата с 12 729 415 лева. Три от тях са за неравностойна замяна на имоти по Черноморието - в местността Траката край Варна, в Несебър и Созопол, четвъртата е за къмпинг Златна рибка.
Заменките на гори, които изправиха Кабил пред прокурорите, са на терени в района на с. Говедарци, близо до Боровец. От тях се е облажило дружеството Ел Ем Импекс ЕООД, което е получило гори на стойност почти 50 млн. лева. То е собственост на Христо Атанасов Ковачки, сочи справка в ДАКСИ. Другото миропомазано дружество Грейд 2004 пък е на бизнес дамата Камелия Шушкова. Според информационните масиви на ДАКСИ тя с размах върти няколко фирми. Любопитно е, че чрез дружеството Зевс холдинг тя е партньор с бившето величие от областта на енергетиката Никита Шервашидзе, с Мини Марица-изток, с Булгаргаз холдинг и с други известни и нетолкова известни дружества и люде.
Още през ноември 2009 г. министърът на земеделието Мирослав Найденов изпрати на прокуратурата доклад на инспектората към това ведомство, в който са посочени груби нарушения при замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд. Проверката обхващаше периода от 2001 до 2009 г., включително и времето, през което Нихат Кабил оглавяваше земеделското министерство.
Атаките на новото му ръководство срещу предшествениците продължиха и през март Мирослав Найденов обяви още далавери, свързани с управлението на Нихат Кабил. Той посочи злоупотреби с източване на 1.5 млн. лв. от бюджета на земеделското министерство, извършени по това време. Според разкритията на Найденов парите били прехвърлени на смесено дружество между земеделското ведомство и частна руска фирма. Тогава министър Найденов се закани да предаде данните за злоупотребите на прокуратурата. Той подробно описа и схемата на злоупотребите (цитат): Създава се търговско дружество, в което първоначално министерството е мажоритарен собственик, след това се увеличава уставният капитал, и то с трансфер от 1.5 млн. лв. в капитала на дружеството. Това дружество няма абсолютно никаква дейност. Останалите собственици и акционери ги няма всъщност, те са нереални. Имат луксозен офис, който е близо до сградата на Министерството на земеделието. То е създадено с цел предлагане на земеделски продукти на руския пазар. Такива до момента не са предложени и това е станало още през 2005 г. по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, след това по времето на правителството на Станишев е увеличен уставният капитал. Няма абсолютно никакви дивиденти към министерството. Няма ги лихвите, тъй като тези 1.5 млн. лв. са стояли по сметки. Всъщност 1.5 млн. лв. вече са станали 1.3 млн. лв., така че 200 000 лв. ги няма. А в същото време в Русия, близо до Москва, е създадено пък от руска страна такова дружество, което всъщност също няма дейност. В момента имат претенции за 2.5 млн. долара разходи по учредяването, създали са и българско-руско дружество, така че кашата е голяма. Това е показателен пример как са отклонявани средства и как се създават кухи структури.
Доколко схемата, описана в детайли от земеделския министър Мирослав Найденов, е реална, тепърва ще се изясни. Факт е обаче, че дори само и заради две заменки Нихат Кабил ще трябва да отговаря на въпросите на разследващите. Както е известно, в началото на май прокуратурата внесе обвинителен акт и срещу приемника му Валери Цветанов - пак за незаконни заменки. Според държавното обвинение той е подписал заповеди, с които е разрешил извършване на сделки по замяната на земи след наложения мораториум, като от това действие е последвало разпиляване на повереното му имущество. В резултат са настъпили значителни щети за републиканския бюджет в размер на 200 275.22 лева.
Към хладните кабинети на прокуратурата със стъпка от правото хоро вече се запътиха и ексминистърът на отбраната Николай Цонев, бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова, както и самият експремиер

Facebook logo
Бъдете с нас и във