Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Канада ни нарочи за опасна зона

По традиция страната ни е на първо място във всички възможни класации за ниво на престъпността. Правителствата ни непрекъснато пишат мерки за борба с мафията, с корупцията, с битовата престъпност и търговията с жива плът, но сякаш напук картината става все по-плачевна. Тези дни Министерството на външните работи и международната търговия на Канада разпространи карта на рисковите зони по света, според която да се пътува по нашите географски ширини не е безопасно. Даже била съставена предупредителна карта на зоните, където не е желателно да се пребивава, защото това може да се окаже опасно за здравето на туристите. Съвсем обяснимо като най-рискови държави се определят Афганистан, Судан, Иран и Ирак.


Според картата на рисковите зони България, Гърция и Румъния са страните от Европейския съюз, в които трябва да се упражнява висока степен на внимание. На Балканите единствено Албания попада в по-опасната категория, където трябва да се избягват определени места. Македония, Сърбия, Хърватска и Черна гора са по-безопасни от нас и са отнесени в групата на най-сигурните страни, заедно с повечето западноевропейски. От бившите югорепублика само Босна и Херцеговина е по-опасна и е в нашата група. В кюпа, в която сме поставени ние, са още Китай, Казахстан, Бразилия и дори известната с високата си престъпност ЮАР.


Една от причините да сме обозначени с висока степен на внимание със сигурност е фактът, че България продължава да е страна на обилен износ на хора. Мерки за противодействието на трафика на жива плът към по-атрактивни европейски и световни райони се вземат, но от тях няма особена полза, освен че периодично научаваме поредните отчайващи статистически данни за разрастване на търговията с хора.


Това стана ясно и на поредната конференция в София за противодействие на търговията с хора, които доскоро по традиция се провеждаха под патронажа на бившия вътрешен шеф Цветан Цветанов. Тази седмица по темата в движение се включи новият-стар заместник-министър на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той откри форума, посветен на темата Трафикът на хора и мерки за противодействие в държавната политика и ролята на неправителствения сектор. В двудневната конференция, организирана от Фондация Ханс Зайдел, участва и заместник-председателят на организацията и депутат в Ландтага на провинция Бавария проф. Урсула Менле.


Според изнесените на конференцията фрапиращи данни на ООН приблизително


32 млрд. щ. долара е годишният приход

на организираните престъпни групи от трафик на хора. Отговор на това предизвикателство са съвместните усилия и сътрудничеството, обмен на информация между страните, от които произхождат, или където се насочват жертвите. Според МВР има положителен напредък в борбата с тези престъпления и той е резултат от партньорството със службите на приемащите страни - Германия, Холандия, Белгия, Гърция, Великобритания, както и с Европол, Евроджъст и Бюрото СИРЕНЕ. България участва активно в девет съвместни екипа за разследване със страни от ЕС.


Съвместните международни операции дават сериозни резултати в обезвреждането на организирани мрежи за трафик на хора и идентифицирането на жертвите им, спасени са множество българки, попаднали в престъпните схеми.


В актива на МВР е успешната операция, проведена едновременно в района на Монтана и в австрийската столица Виена, при която са идентифицирани 31 български жертви на трафик и шестима български трафиканти. Червена точка министерството си писа и за съвместна акция, проведена с Франция, Полша и Германия, при която едновременно бе обезвредена мрежа за трафик, работила на територията и на четирите страни.


Като крайна дестинация за жертви на трафик на хора си остават Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Австрия, Франция, Италия, Кипър, Полша. Наблюдава се увеличение на броя на хората, изнесени в страните от Северна и Централна Европа - предимно Швеция, Чехия и Великобритания. Определящ фактор за нестихващата търговия на хора е ефектът от икономическата и финансовата криза в Европа.


За България най-уязвимата група от трафика на хора остава ромското население. Жертви се набират от цялата страна, но най-вече от областите Сливен, Варна, Бургас, Добрич, Русе, Пловдив, Пазарджик, Монтана.


Идентифицираните жертви за 2012 г. са 684 (спрямо 541 за 2011 година). Най-много сред тях са пострадалите от сексуална експлоатация - 574 души. Броят на децата, станали жертва на трафик, е 61. Общият брой на осъдените за това престъпление през 2012 г. е 110, като 94 са наказани за сексуална експлоатация.


nbsp;


Милиарди от проституцияДвадесет хиляди български проститутки печелят над милиард сочат данните на ГДБОП и прокуратурата, получени чрез обмен на информация с партньорските служби на Стария континент. Пред нас са Украйна (45 000), Румъния (30 000) и Русия (25 000). Ако количеството им се смята според човек от населението обаче, ние сме безспорните фаворити по износ на жива плът. В почти всички страни на Стария континент законът не преследва проститутките, така е и в България. Това обаче не се отнася за сводници и трафиканти на жени.Малко над 4500 са били проститутките, преброени от българското МВР през 2003 година. В момента - десет години по-късно, броят им в страната по данни на вътрешното ведомство е около 7500. Очевидно кризата се е отразила и на този печеливш бизнес.По сведения на Центъра за изследване на демокрацията от миналия месец на пазара за платен секс в България се въртят между 230 и 250 млн. лева. Една проститутка в България изкарва около 3000 лв. на месец, но ако работи в страни от Западна Европа, приходът й скача до 10 000 евро месечно.В Италия, Испания, Германия и Франция българските бели робини са 10-12 хиляди. Те заминават по канали, организирани от наши сводници. Около 4-5 хил. са проститутките ни в останалите страни от ЕС, като около половината от тях работят в Гърция. От 25 до 30% от проститутките ни в чужбина са от ромското малцинство, сочат данните на МВР. Три града от Северна България - Плевен, Шумен и Видин, държат първенството по износ на плът в последните години, смятат експертите по трафик на хора. В неофициалната класация след 2007 г. те са изместили Сливен, Пазарджик и Ямбол.Броят на жените от София, Пловдив, Варна и Бургас, които заминават да проституират в чужбина, се запазва относително малък, тъй като в големите градове безработицата и безизходицата не са толкова отчайващи. Специално за курортите на Черноморието се поддържа един постоянен контингент от момичета, които обслужват т.нар. секстуристи и затова трафикът от тези райони към чужбина не е висок, смятат криминалистите. От 15 до 20% от близо двата милиарда евро, заработени годишно от българки по европейските бардаци, се връщат в страната, твърдят полицейски източници.Отварянето на границите, новите технологии, удобният транспорт до всяка точка на континента все повече разширяват възможностите на мафиотските групи да трупат печалби на гърба на сексробините, убедени са експертите по борба с трафика на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във