Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Кокинов пое назад към съдебната система

Едно от най-категоричните уволнения в съдебната система-на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, пое по стъпките на всички подобни казуси - обжалване на най-тежката дисциплинарна санкция пред Върховния административен съд (ВАС)с цел връщане на изгонения обратно в съдебната система. Доколкото стана ясно от признание на Кокинов в медиите, делото е вече образувано, което означава, че първото заседание ще е след съдебната ваканция, но преди коледните празници.


В коментар за първата съдебна битка от този род в живота си Кокинов откровено хитрува. Експрокурорът обжалвал наказанието не защото имал намерение да се връща в прокуратурата, а защото искал да получи право да работи като адвокат. Кокинов визира забраната в Закона за адвокатурата дисциплинарно уволнен магистрат да бъде вписан в адвокатска колегия в продължение на две години след уволнението му. В момента бившият градски прокурор на столицата бил приютен в правна кантора, в която явно оказва адвокатски услуги, без да има съответната правоспособност. Вероятно затова Кокинов крие и коя е кантората. Досегашната му кариера явно е изиграла роля за привличането му - списъкът й от клиенти по наказателни дела бил показателен.


По думите на Кокинов той обжалвал само наказанието, което ми е наложено от Висшия съдебен съвет - за освобождаване от длъжност. С това само експрокурорът явно иска да омаловажи претенцията си, но именно освобождаването му от магистратска длъжност, а не свалянето му от поста градски прокурор, е и основното му наказание. Водещият му аргумент да иска отмяна на уволнението бил, че ВСС не се е произнесъл по подадената от него оставка. Това обаче едва ли е единственият мотив, който изтъкват адвокатите му - засега също неизвестни.


След като в края на април гръмна скандал със записа в Банкя, в който Кокинов сервилничи и изнася класифицирана информация пред бившия министър-председател Бойко Борисов и дава съвети на ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов как да се оправя в разследването срещу него, шефът на Софийската градска прокуратура побърза да хвърли оставките си и като административен ръководител, и като прокурор. Още тогава беше ясно, че Кокинов си постила за бъдеща контраатака, но ВСС не се хвана на въдицата. Съветът прие първата му оставка, но за напускането на системата реши да образува дисциплинарно производство, позовавайки се на воденото срещу Кокинов досъдебно производство за нарушение на случайния принцип за разпределение на дела и преписки. Така Кокинов се размина (поне засега)и с полагащото му се обезщетение, изчислявано на близо 100 000 лева.


Колкото и старателно да прикрива истинските си намерения, бившият градски прокурор ще има ползи от отмяната на уволнението във всички посоки. Ако това стане, той изобщо няма да си направи труда да обяснява ще става ли адвокат, или не, тъй като ще е с пълни права на прокурор в Софийската градска прокуратура. И тогава няма да има никакви пречки да отиде в желаната от него и споменавана в записа Софийска апелативна прокуратура, чиито предимства той обяснява на Борисов с факта, че покрива териториално три държавни граници. Пък след още някоя годинка току-виж станал и висш прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във