Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И КРАДЦИТЕ НА САМОЛИЧНОСТ ОПОРОЧИХА РЕФОРМАТА В МВР

Колкото повече минава времето, толкова по-тежка става концептуалната безпътица, в която е изпаднала управляващата коалиция. Не само по отношение на съдебната власт, но и по линия на най-близкото бъдеще, което застрашава нормалното съществуване на МВР.
Преди година и седем месеца, когато БСП, НДСВ и ДПС, след едномесечни напъни, най-сетне пръкнаха правителството на Сергей Станишев, едно от първите обещания на коалиционните партньори бе да превърнат вътрешното ведомство в европейска и ефективно работеща структура. Ето защо още миналата есен те удариха на проектозакона за МВР, завещан им от кабинета на Симеон Сакскобургготски, такава редакторска тесла, че днес бившият вътрешен министър и настоящ шеф на правосъдното ведомство - проф. Георги Петканов, трудно би познал собственото си отроче.
По-важното в случая обаче е друго. Според предприсъединителните обещания на България с приемането на новия нормативен акт в МВР трябваше да бъдат постигнати няколко стратегически цели:
- преструктуриране на МВР с цел да се избегне дублирането на функциите на националните служби и дирекции;
- девоенизация на личния състав като предпоставка за повишаване на гражданския и съдебния контрол върху работата на МВР;
- профилиране на дирекциите и направленията с оглед тяхното бъдещо специализиране в борбата срещу различните видове престъпления;
- повишаване на ефективността в оперативното и административното общуване между отделните звена в министерството;
- редуциране на командно-административния щат до поносими размери;
- въвеждане на прословутото кариерно начало, съгласно което всеки полицай ще може да види като на длан професионалното си развитие още при постъпване на работа в системата на МВР;
- разработване на нова система за обучение и квалификация на кадри и т. н.
Днес, 11 месеца след влизането на новия Закон за МВР в сила (1 май 2006-а), съвсем спокойно може да се каже, че нито една от споменатите стратегически цели не е постигната.
Полицаите наистина са девоенизирани, но с техните професионални забежки и закононарушения продължават да се занимават униформени прокурори, следователи и съдии. А това превръща България в единствената цивилизована държава, в която цивилни служители на държавна заплата биват разследвани и съдени от военни магистрати.
На всичко отгоре девоенизираните ченгета продължават да носят старите си униформи, въпреки че крайният срок за ушиването на новите им одежди изтече още преди повече от половин година. А проектът за униформите на всички бивши генерали и полковници е изработен не от кой да е, а лично от... шефа на Националната полиция - главен комисар Валентин Петров. Но не защото той е заклет последовател на Джан Франко Фере, Пиер Карден или Джорджо Армани, а защото вътрешният министър Румен Петков така и не обяви съответния конкурс за обществена поръчка.
Горе-долу същото е и положението с преструктурирането на националните служби в МВР, което трябваше да доведе до прекратяване на функционалното им дублиране.
Днес националните служби вече не са шест, а само три - Полиция, Сигурност и Пожарна безопасност и защита на населението. А останалите три - Гранична полиция, Жандармерия и Борба с организираната престъпност, бяха преименувани на главни дирекции и бяха вкарани в бившата ДНСП, носеща гръмкото наименование Генерална дирекция на полицията.
С това механично преливане структурната и функционалната реформа във вътрешното ведомство приключи, тъй като контраразузнаването и пожарната запазиха старите си правомощия, а какво и защо се случва под шапката на Национална служба Полиция знаят само трима души: вътрешният министър Румен Петков, главният секретар на МВР Илия Илиев и полицай № 1 Валентин Петров.

Въпреки единодушното мълчание на националните всекидневници и на електронните медии през седмицата стана известно, че блестящата операция срещу петимата ИНТЕРНЕТ измамници, нашумели като Крадците на самоличности, е извършена по доста странен (от гледна точка на Закона за МВР и правилника за неговото прилагане) начин.
Според официалната информация те бяха арестувани на 16 март след перфектна операция на Националната служба за сигурност (НСС), Софийската градска прокуратура (СГП), отдел Икономическа полиция към Национална служба Полиция (НСП) и щатската Сикрет сървис.
На 18 март по обед криминалните репортери в София бяха събрани на неделна тържествена пресконференция, в която участваха Роман Василев - заместник-ръководител на СГП, Чавдар Георгиев - началник на отдел в НСС, Иван Иванов - шеф на отдел Икономическа полиция в НСП, и представителят на Сикрет сървис - Робърт Фортнър.
Малко по-късно в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР бе публикувано подобаващо съобщение, в което се казва, че операцията е извършена при добър обмен на информация, координация и утвърден план от главния секретар на министерството.
Разплитането на аферата започнало със задържането на един от членовете на организираната престъпна група. По-късно били заловени и останалите четирима аферисти, а за процесуалното оформяне на случая било образувано бързо полицейско производство.
Също на 18 март от изявленията на четиримата участници в пресконференцията (надлежно преразказани в дописката на МВР-пресцентъра) стана известна и схемата, по която петимата са откраднали около 100 000 долара: предлагане на стоки и услуги чрез ИНТЕРНЕТ - кражба на самоличност на български граждани (подправяне на изгубени или откраднати лични карти) и откриване на сметки в няколко български банки - авансово събиране на пари от наивни клиенти от цял свят - изпразване на банковите сметки.
Това обаче не е окончателният размер на щетите. Едновременно с продължаващото захранване на тези банкови сметки с нови и нови суми се разширява не само нашата информация за схемата, по която са действали петимата, но и кръгът на заподозрените, заяви по време на пресконференцията на 18 март комисар Иван Иванов, шеф на Икономическа полиция към НСП.
На пресконференцията не стана дума откъде точно е тръгнало разплитането на аферата, но през следващите няколко дни Параграф 22 успя да разбере, че петимата измамници са се издънили от най-... обикновена лакомия. Вместо да продължат тихо и кротко да щавят доверчивите американци, азиатци и австралийци чрез продажби на евтини телевизори, печки и хладилници, те решили да се направят на велики. И през януари т. г. пуснали във виртуалното пространство обява, че продават... билети за Супербол срещу 700 долара парчето. (Тази година финалът на американската Национална футболна лига между Индианаполис Колтс и Чикаго Беарс се игра на 5 февруари и завърши с победа на Индианаполис.)
Този ненадминат по своята наглост опит за бързо печелене на лесни пари бил засечен от контразузнавачите на НСС, които веднага уведомили за находката колегите си от Сикрет сървис. След това бил сформиран специален петчленен екип, който започнал да следи всяка стъпка на измамниците. А накрая, когато ножът опрял до кокал (т.е. дошъл моментът за чисто полицейските действия), по-нататъшната работа била прехвърлена на Софийската градска прокуратура и на Национална служба Полиция...
На 19 март състав на Софийския градски съд (СГС) уважи искането на Софийската градска прокуратура и остави крадците на самоличност - Пламен Илиев, Цветан Дамянов, Иван Иванов, Ивайло Кръстев и Дилевер Бейкиров, зад решетките с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража. Адвокатите на петимата обаче обжалваха решението на СГС пред Софийския апелативен съд, който насрочи делото за 27 март (вторник) от 10 часа.
Ден преди това Параграф 22 направи опит да разбере защо, след като става дума за организирана престъпна група, извършила компютърни престъпления на четири континента (Европа, Америка, Азия и Австралия) и изпрала част от заработеното, операцията не е поверена на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП).
Най-напред, според Закона за МВР, отдел Икономическа полиция наистина е в Национална служба Полиция (НСП), но неговото място в йерархията е доста сложно. Това звено се намира в Главна дирекция Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция (ГДППООР), която е под шапката на Генералната дирекция на полицията (ГДП). А ГДП и 28-те областни дирекции на полицията образуват Национална служба Полиция.
След това, съгласно чл.75 и чл.76 от Правилника за прилагане на Закона за МВР, става ясно, че икономическите ченгета имат право да разследват какви ли не криминални деяния. Никъде обаче в тяхната длъжностна характеристика не пише, че имат право да се занимават с компютърни престъпления, с организирана престъпна дейност зад граница.
И накрая, съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс, престъпленията, извършени от и срещу българи в чужбина, се разследват единствено от следователи. А в случая е било образувано бързо полицейско производство, което плавно бе трансформирано в най-обикновено дознание.
Така че, колкото и да е неприятно, въпросът Защо икономическите ченгета, а не антимафиотите?, има само един логичен отговор: процедурата по професионалното обезличаване и логичното ликвидиране на ГДБОП като безполезно звено продължава.
Този път по волята на главния секретар на МВР Илия Илиев, който бил разпоредил операцията по задържането на петимата измамници да бъде реализирана от отдел Икономическа полиция, защото... за разлика от ГДБОП, той разполага с по-голям ресурс от млади и интелигентни хора.
А, за да изглежда оперативната подмяна на антимафиотите правдоподобна, из МВР-пространството бе пуснат слухът, че тя била извършена по изричното настояване на Върховната касационна прокуратура и на Софийската градска прокуратура. Нещо, което не е вярно, защото дори по времето на Никола Филчев държавното обвинение никога не си е позволявало лукса да определя коя структура на МВР в какви полицейски операции да участва.
Е, колко й е по-голям ресурсът на Икономическа полиция се видя във вторник (27 март), когато делото в Софийския апелативен съд бе отложено с два часа и вместо в 11 часа започна чак по пладне.
Според официалната информация, непосредствено преди началото на заседанието представителят на Софийската градска прокуратура бил представил пред съда няколко чисто нови доказателства за вината на петимата, а пък защитата поискала два часа, за да се запознае с тях.
По-късно обаче, по време на съдебните прения между обвинението и защитата, цял свят научи, че въпросните нови доказателства не са нищо друго освен официалният превод на част от оперативната кореспонденция със Сикрет сървис, както и... няколко протокола от специални разузнавателни средства (СРС), които някой забравил да изпрати навреме в Софийския апелативен съд.
Как ще се развият по-нататък събитията също не е чак толкова голяма загадка. След седем-осем месеца петимата крадци на самоличности ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка. Година и половина - две по-късно, ако не им мине котка път, те ще признаят вината си и ще влязат в процедурата на т. нар. съкратено производство. А това означава, че съдът ще бъде длъжен да им наложи наказания под предвидения в закона минимум, след което... ще ги освободи. Не за друго, а защото петимата вече ще са изтърпели присъдите си в предварителния арест, тъй като - поне засега, те ще бъдат съдени за... документни измами. Или поне така се говори, защото никой досега не е обявил официално по кои текстове от Наказателния кодекс петимата са били привлечени като обвиняеми преди десет дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във