Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И новият избор в адвокатурата отива в съда

Проведеният в предишните два уикенда избор на нови висши ръководни органи на адвокатурата отива в съда, както Параграф 22 предвиди в предишния си брой. Причината е отново недоволството на членовете на Софийската адвокатска колегия (САК)от действията на сегашния Висш адвокатски съвет (ВАдС). Той явно ще изкара цял четиригодишен служебен мандат, докато трае битката за запазване на статуквото. Представители на САК, към които се очаква да се присъединят много техни колеги, вече са депозирали жалби във Върховния касационен съд, който отмени и предишния избор на ръководство миналата година. Тогава жалба подаде варненският адвокат Орлин Симеонов, тъй като най-голямата колегия в страната - софийската, изобщо не беше допусната до участие в тогавашното общо събрание.


Проведеното миналия месец редовно общо събрание избра в два тура новите(някои от тях - стари)членове на Висшия адвокатски съвет, на контролния съвет и на дисциплинарния съд. Както и преди година, за председател на ВАдС беше избрана говорителката на ЦИК Ралица Негенцова. Делегатите от столичната колегия и този път поискаха изборите да се отложат с мотива, че събранието трябва да е само отчетно, а изборът на нови ръководни органи трябва да стане на извънредно общо събрание. Софийските адвокати поискаха да се образува нова изборна комисия и да се подложат на гласуване предложените нови кандидатури от столицата. Тези искания обаче бяха отхвърлени от делегатите от провинцията в тон с отказа на ВАдС да допусне нови номинации.


Жалбоподателите посочват няколко порока на проведения избор. Според тях ВАдС е нарушил законовото изискване, че когато по съдебен ред се установи незаконосъобразност на избор на висши органи на адвокатурата, трябва да се проведе извънредно общо събрание за такъв вот, различно от ежегодното общо събрание на адвокатите от страната. ВАдС обаче свика и насрочи извънредното изборно събрание като извънредна точка от дневния ред на редовното.


Оспорва се и легитимността на изборната комисия, тъй като в определянето на състава й не са участвали новоизбраните делегати от столицата. Атакуван е отказът да бъдат приети новите кандидатури, издигнати в законовия 30-дневен срок преди датата на общото събрание. В същото време приемането на кандидатури, издигнати за гласуване от предишното общо събрание, също било незаконно, тъй като участието им в сегашните листи би трябвало да стане след нови предложения.


Подобно на делото от миналата година новият процес поставя съда в твърде деликатната позиция да решава въпроса за властта в ключова самоуправляваща се професия като адвокатската. ВКС опита да реши проблема миналата година, но доказа единствено, че той произтича от калпави разпоредби на Закона за адвокатурата. Дали, как и кога те ще бъдат преодолени по съдебен ред никой вече не се наема да прогнозира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във