Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И новият ВСС затъва в скандали

Крилата фраза на сегашния омбудсман и бивш председател на ВАС Константин Пенчев, че кадровите решения в съдебната система се вземат на маси с бели покривки в ресторанти в центъра на София, не губи актуалност. Тези думи бяха изречени преди три години, в разгара на позабравената вече афера с плевенския предприемач Красьо Черния, който си спечели славата на истински кадровик по върховете на Темида.


Когато Висшият съдебен съвет пое официално своя мандат (на 3 октомври миналата година), Брюксел и цялото българско общество възлагаха големи надежди на новите кадровици на съдебната власт. А те си пожелаха повече справедливост, отговорност и резултати. Бившият главен прокурор Борис Велчев пък пожела на новия съдебен съвет да се концентрира върху неотложните решения.


Но десет месеца по-късно кадровиците вече се забъркаха в доста скандали, които им пречат да се концентрират върху съществените им задачи. Аферите в системата станаха причина през целия месец юли кадровият орган да работи под обсада от протестиращи. От началото на този месец ВСС е във ваканция, но тишината край сградата на съвета ще се възцари само до края на август. След това протестиращите вероятно отново ще се наредят по улица Георг Вашингтон с плакатите Мафия и Оставка.


Причина за тези демонстрации стана поредната порция разговори между магистрати с червени тоги, записани със специални разузнавателни средства. Както е известно, става дума за разговори на члена на ВСС Камен Ситнилски с прокурори, от които се разбира за уговорки как да се гласува на делегатското събрание. Замесени в скандала бяха шестима магистрати, но комисията образува


дисциплинарни производства

nbsp;


срещу трима, сред които и член на ВСС. Според Етичната комисия апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев и бившият заместник-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски са нарушили принципите за независимост на магистратите, задължението да не се поддават на външни влияния и да спазват поведение на благоприличие.


На едно от последните си заседания преди лятната пауза ВСС прецени, че няма причини да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу останалите трима участници в телефонните разговори - члена на ВСС Румен Боев, председателя на Районния съд - Свиленград Христо Гьорчев и председателката на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова.


В края на юли Ванчев и Христов бяха отстранени временно от постовете си, докато приключи проверката срещу тях, а тя ще продължи през целия септември. Ситнилски твърдо заяви, че няма намерение доброволно да си подаде оставката, защото се смята за невинен.


За да бъде той уволнен от системата, е необходима волята на най-малко 17 от 25-та негови колеги от съвета. Възможно е да не бъде събран необходимият брой гласове или пък бившият прокурор да бъде реабилитиран по време на проверката. Последното обаче е малко вероятно, като се имат предвид негативните нагласи във ВСС и общественото брожение срещу видния магистрат, на когото дори му разлепиха некролози по време на протестите. По този повод съдебният съвет осъди акта с декларация, а някои от неговите членове изразиха съмнения, че протестите срещу Ситнилски били платени.


Не е изключено наесен Висшият съдебен съвет да направи проверка как са избрани членовете му от всички квоти - на Народното събрание, на съдиите, на прокуратурата и на следствието. Проблемът не е само на ВСС, а вече е институционален. Ако се компрометира изборът на магистрати, не може да има авторитетен ВСС оттук нататък, коментира преди дни самият Ситнилски и припомни, че въпросът за законността на изборите вече е поставен от съдиите.


За есента бе отложен и изборът на градски прокурор на София,

който е приоритет в работата на правителството на съдебната власт. Той може да се случи най-рано на 12 септември, когато вероятно ще бъде първото заседание на съвета. Вотът за наследник на уволнения дисциплинарно градски прокурор Николай Кокинов бе насрочен за 30 юли, но бе отложен заради заболяване на единия от кандидатите -Ваня Илиева от Софийската градска прокуратура (СГП). Нейни опоненти ще бъдат Руси Алексиев - доскоро говорител и заместник районен прокурор, и Бойко Атанасов от следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Процедурата ще трябва да завърши със същите участници.


Очаква се основната битка да е между Алексиев и Илиева. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че няма личен фаворит за поста, опровергавайки слуховете, че подкрепя Илиева. Предложено беше паралелно с избора да се извърши и ревизия на работата на Софийската прокуратура, докато я е управлявал Кокинов, но главният прокурор Цацаров отхвърли това предложение.


Друг важен кадрови проблем, останал за след ваканцията, е изборът и на шеф на Софийската апелативна прокуратура. Вотът трябваше да се проведе на 17 юли с двама кандидати - Божидар Джамбазов, заместник градски прокурор на София, и Албена Вутова - окръжен прокурор на София. Но Висшият съдебен съвет се провали в този си опит да избере ръководител на ключовата магистратура. Причината беше, че никой от двамата кандидати не успя да събере необходимите 13 гласа в своя полза. Според запознати основното лоби във ВСС не успяло да се мобилизира, за да назначи своя фаворит Вутова. Главният прокурор Цацаров се въздържа от изявления, за да не го обвинят, че подкрепя някого. В крайна сметка Вутова събра десет гласа, а за Джамбазов гласуваха едва двама от членове на ВСС.


Заместник градският прокурор на София показа


завидна упоритост в опита си да оглави САП

nbsp;


Той се кандидатира за трети път, но и този, и предният състав на ВСС не му гласуваха доверие, въпреки че Джамбазов се ползва в системата с име на добър прокурор. Ще припомним, че той бе една от основните фигури, обсъждани в скандалния разговор, записан в Банкя, в който бившият премиер Бойко Борисов и уволненият от системата градски прокурор на София Николай Кокинов обсъждат неговата сексуална ориентация.


Основната задача, която новият съдебен съвет си постави за решаване още в началото на своята дейност, беше да се регулира прекомерната натовареност на съдиите. Имаше идеи да се прехвърлят магистрати от едно място на друго, да се промени географията на съдебните райони и какво ли още не. Но на широката общественост не е съобщено да е направено нещо съществено по въпроса досега.


Едно от болните места на съдебната ни система беше и си остава ситуацията с отдавна отеснялата сграда на Софийския районен съд. Председателят му Методи Лалов направи пътека до ВСС в търсене на изход от това положение, но на жалбите му реагираха не там, а в правителството.


Кабинетът отпусна 3 млн. лв. за оборудване на сградата на бившето ГУСВ, която вече е ремонтирана, но нямаше пари за оборудване. Лалов обаче продължи да настоява пред кадровиците да му осигурят специалист, който да подготви документите за този търг. Нямали подходящи хора.


В крайна сметка по време на една от съвместните му срещи със Сотир Цацаров той обеща да му прати човек от неговата администрация. Главният прокурор даде и много точна оценка на досегашната работа на ВСС, която определи като формално отмятане на точките от дневния ред от четвъртък до четвъртък. Ще продължи ли така дейността на съвета, ще видим.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


РаздухванеСред серията скандали, свързани с магистрати, между шамарите на жълтата преса попадна и самият председател на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който иначе се ползва с име на делови и коректен висш магистрат. Човек със неговото име бе засечен да сипе нецензурни фрази по адрес на топ тенисиста Новак Джокович и на целия сръбски народ.След мача по тенис между Григор Димитров и Джокович, в който победи българинът, в профила на Ясен Тодоров във Фейсбук се появил следният надпис: Да го духат сърбите начело с Ноле! Към постинга бил прикачен и откъс от филма Крадецът на праскови. Веднага в мрежата се появиха коментари, че подобна изява е абсолютно неприемлива за член на ВСС и публична личност.Тодоров бе принуден да се оправдава. Той отрече да е автор на нецензурните думи по адрес на сърбите. Един хакер и трима хейтъри да подхванат кампания срещу теб и си загубен, каза Тодоров по време на брифинг след заседанието на Етичната комисия.Въпреки нежеланието на някои негови колеги от тази комисия да разгледат въпроса Тодоров е настоял материалите да бъдат пратени на Комисията по правни въпроси на Народното събрание след нейното сформиране, за да не останат съмнения за прикриване на нещо.Тодоров обясни, че е голям почитател на сръбския спорт. Припомни и че миналата година спечелил много пари от бас след финала на Australian Open, където победи Новак Джокович. Любимата му тенисистка пък била сръбкинята Ана Иванович, но призна, че е заради нейния външен вид, а не игра. Накрая Тодоров призна, че уважава и сръбската кухня - обичал кайсиева, дюлева и крушова ракия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във