Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И омбудсманът скочи в защита на потребителите

Омбудсманът Константин Пенчев изпрати във вторник (25 август) препоръки до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и настоя тя да влезе в правомощията си и да накара енергийните дружества да отстранят неравноправните клаузи в общите си условия. Като основание за своите препоръки Пенчев посочи именно практиката на Върховния касационен съд и приключилите напоследък няколко дела срещу доставчици на енергия, приключили в полза на потребителите.

Пенчев за пореден път обръща внимание и върху задължителната съдебна практика относно корекцията на сметки за ток за минал период. Той припомня, че в редица свои решения ВКС приема, че възможността за едностранната корекция на сметки е неравноправна по смисъла на Закона за защита на потребителите. "Съдът приема такава едностранна корекция за нищожна, но въпреки това доставчиците на електрическа енергия продължават да начисляват  сметки за минал период, като се аргументират с общите условия, одобрени от КЕВР. А гражданите са принудени да търсят правата си по съдебен ред", мотивира се омбудсманът.

Корекции на сметки се правят дори и при виновно поведение на самите енергийни доставчици - например при грешно отчитане от тяхна страна, негодува Пенчев и е категоричен, че в тези случаи дружествата следва да поемат отговорност за собственото си виновно поведение.

Пенчев припомня, че е поставял проблема с неравноправните клаузи в общите условия на енергодружествата и в докладите  си до Народното събрание, но до този момент от компетентните институции не са предприети никакви действия. По този начин държавните органи позволяват на енергийните предприятия да нарушават правата на потребителите, а това е недопустимо, казва още омбудсманът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във