Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И... ПОПИТА: АБЕ, КЪДЕ Е ФИЛЧЕВ?

Местоположението на бившия главен прокурор и посланик в Казахстан Никола Филчев не интересува само медиите и управляващите. Оказа се, че и други хора проявяват любопитство къде е дипломатът.
Къде е Филчев, бе? Заради него съм тук. Този ироничен въпрос-констатация зададе на журналистите във вторник (27 юни) небезизвестният Златомир Иванов-Златко Баретата на влизане в съдебната зала на Софийския градски съд (СГС).
Срещу него и приближения му човек Антон Савов-Тони Дебелия е повдигнато обвинение за изнудване (чл. 214 от Наказателния кодекс). Според обвинителния акт на 15 февруари 1999 г. Златко Баретата и Тони Дебелия се срещнали с иранеца Мохамед Абдул ал Хирши в офиса на фирмата на Баретата Елит Прима Комерс. Чрез заплахи за убийство Златко и Тони Дебелия принудили Мохамед да подпише запис на заповед за сумата от 300 000 долара, които по онова време са се равнявали на близо 522 000 лева.
Освен това Златомир Иванов и Антон Савов искали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип Гранд Чероки на стойност 22 000 лв. и три мерцедеса на обща стойност 79 000 лв., плюс 2000 щ. долара, 1500 г. марки, златни бижута (пръстен, гривна и часовник) и други вещи. Тоест Златко Баретата и Антон Савов оценили вземанията си от Хирши точно на 653 172 лева. Докато делото тръгне в съда, Мохамед ал Хирши почина от отравяне.
Във вторник, преди съдът да влезе в залата, Златомир Иванов заяви пред медиите: Аз като гражданин си задавам въпроса дали Филчев има психически отклонения, след като преди няколко месеца висш съдия показа документи, които доказват това, и повече не посмя да коментира.
На заседанието бе разпитана съпругата на Мохамед ал Хирши - Вили Илиева. Тя е прокурорски свидетел и присъстващите в залата очакваха да защити тезата на държавното обвинение. Но прокурорът Роман Василев остана неприятно изненадан и разочарован от нейните показания.
Вили Илиева почна с това, че познава лично само Антон Савов, а със Златомир Иванов никога не се е срещала. Но знае, че той е бил съдружник на мъжа й. Двамата имали общ бизнес - внос и износ на автомобили, както и сключване на различни застраховки.
Дотук нищо не предвещаваше разбиването на прокурорската теза. Но след тези думи Вили Илиева сподели пред съда: Преди няколко години, не помня кога точно, Мохамед беше извикан от Златомир в офиса на фирмата. Двамата трябваше да разговарят за нещо. След срещата Мохамед се върна много ядосан. Каза ми, че Златомир си иска парите, които му беше дал преди време. Но ние нямахме такава сума. Съпругът ми се обади на свои приятели, които го посъветваха да отиде в полицията и да каже, че го изнудват.
Излиянието на Вили Илиева продължи. Жената разказа, че не знае Мохамед да е подписвал запис на заповед. На въпрос на съдия Христинка Колева дали съпругът й е носил златни бижута, тя отговори утвърдително. Мохамед имал златни гривна и пръстен и златен часовник Ролекс. Вили Илиева каза още, че около година след срещата мъжът й продължавал да носи гривната, за другите ценности не си спомня нищо.
Последните думи в показанията съвсем довършиха прокурора Василев. Имах възможност да се запозная с обвинителния акт по делото и мога да ви кажа, че не всичко в него отговаря на истината, заяви Вили Илиева.
Прокурорът Роман Василев поиска съдът да прочете показанията на свидетелката, дадени по време на разследването. Адвокатите на Златко Баретата и на Тони Дебелия - Даниел Вълчев и Лъчезар Таков, веднага възразиха. Според тях думите на Вили Илиева отразявали цялата обективна истина по случая. Съдът се съобрази с възражението на защитата. След което съдия Христинка Колева отложи делото за 28 септември. Тогава пред слугите на Темида ще застанат други свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във