Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И Славков показа депутатски пръст на Темида

По примера на Галеви и на братята си по съдба Веселин и Христо Данови третият окошарен варненски общински съветник Иван Славков също потърси свободата чрез политиката. Той се кандидатира за народен представител от партия Обединение на българските патриоти (ОБП) и фигурира в нейната сливенска пропорционална листа под №4. Според защитата на Славков вписването на задържания общинар извън Варна цели да се избегне натиска, който се упражнява в морската столица по случая. Бившият собственик на ПФК Спартак е решил да скочи в политиката, тъй като офертата на прокуратурата за споразумение била неприемлива. Обвинителите му предложили три години и осем месеца ефективна присъда. Те не са оценили компромиса, който направи Иван Славков, и предлагат неадекватни присъди, коментира адвокат Балачев.
Според пазарлъка Славков би приел присъда между две години и половина и две години и осем месеца, въпреки че не се чувства виновен. Първоначално общинският съветник решил да търси споразумение, тъй като съпругата му отново е в психиатрия и за децата им се грижи възрастната им баба. Адвокатите на Славков не са съгласни, че събраните доказателства, че той е бил ръководител на престъпната група, са достатъчно, нито с размера на наказанието.
Състав на Варненския окръжен съд обаче на 16 юни за пореден път не уважи молбата на защитниците на Славков да бъде променена в по-лека мярката му за неотклонение задържане под стража. Съдиите не уважиха аргумента, че той е регистриран в РИК - Сливен, за кандидат за народен представител и трябва да бъде освободен, за да проведе предизборната си кампания и го оставиха в ареста. Има 19 сключени споразумения с Варненска окръжна прокуратура. И папата да беше посочен като организатор, тези хора пак щяха да подпишат споразуменията, заяви пред съда Иван Славков. Според него не всички обвинени по мегаделото имат вина. Пред магистратите той нарече долни наркомани двама от свидетелите срещу него. Има момчета, на които не им се лежи в арестите и заради това подписват споразумения. Кой няма да подпише, за да види децата си и жена си? Невинен влизаш, невинен те съдят, невинен си признаваш всичко, само и само да се прибереш при семейството си, посочи все още действащият общинар. Славков заяви, че всичко било скалъпено от прокуратурата, за да не бъде обвинен за ръководител на бандата Веселин Жеков. Той допълни, че бившата барета е организатор на два поръчкови опита за убийства, но не спомена кои са били мишените. Славков съобщил това на прокуратурата, но там не реагирали.
Адвокатът му Балачев се закани, че ще обжалва определението на Варненския окръжен съд и ще сезира главния прокурор Борис Велчев за поведението на Варненска окръжна прокуратура заради отказа й да се произнесе по молбата на защитата на Славков. Обвинителите пък заявиха, че удостоверението на Славков от избирателната комисия в Сливен отклонява вниманието от същността на процеса. Според тях, ако общинският съветник е на свобода, може да се укрие и да окаже натиск върху някои свидетели. Балачев коментира, че ако Славков не бъде допуснат до изборния процес, въпреки че се е кандидатирал, се получава юридически казус без прецедент. Ако някой не е доволен от изборите по свои причини, би могъл да поиска касирането им пред Конституционния съд, като се позове на нарушение в изборното законодателство, обясни той. Според него такова би било непризнаването на имунитета на кандидат-депутат. По думите му вече има тълкуване на Конституционния съд за използването му. В случай че една политическа сила обжалва парламентарните избори, понеже някой е имал право да участва в тях, цялата изборна система попада в опасност и 20 000 000 лв. отиват на вятъра, заяви още Балачев. Той посочи, че делото, по което е обвиняем Славков, е висящо и по отношение на задържания общинар все още важи презумпцията за невинност.
От централата на партията, в чиято листа вече фигурира Иван Славков, пък обясниха, че такъв кандидат при тях няма. Възможно било обаче той да е регистриран в Сливен, без за това да е уведомено централното ръководство. ОБП е регистрирана в ЦИК на 21 май, по инициатива на част от членовете на Съюза на българските командоси, чийто председател е о.р. полк. Юлий Абаджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във