Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И съветникът по сигурността на президента си тръгна

Април се оказа тежък месец за администрацията на президента Росен Плевнелиев. След като на 9 април от Дондуков 2 си тръгна Цветлин Йовчев, който бе шеф на кабинета на държавния глава, ето че в четвъртък (25 април) стана ясно, че си тръгва и секретарят на президента по отбрана и сигурност Васил Маринов. Той е подал едномесечно предизвестие, че напуска поста, и в молбата си е записал, че прави това по лични причини.


Маринов е бивш служител на Бюро за оперативно издирване. От 1994 г. е на работа в Национална служба сигурност (НСС), където достига до длъжността началник на отдел. В периода 2004-2008г.Маринов е представител на НСС в делегацията на Република България към НАТО и офицер за връзка със службата за сигурност към НАТО. При създаването на ДАНС през 2008 г. той е назначен за директор на дирекция Противодействие на корупцията, а впоследствие и главен директор на главна дирекция Икономическа и финансова сигурност.От септември 2009 г. до март 2012 г. е бил пълномощен министър в посолството на Република България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС.


За разлика от бившия шеф на ДАНС и началник на кабинета на Плевнелиев Цветлин Йовчев, който повлече крак в началото на месеца, Маринов си тръгва почти безшумно. Той не коментира нищо повече около молбата си за напускане. По-рано Йовчев обясни оставката си с нов проект, който не може да съвместява с длъжността в президентската администрация. Той отрече напускането му да е свързано с политика, макар че се появиха различни такива версии. Една от тях бе, че от президентството е имало изтичане на информация към определени политици. Идеята е била оставката да бъде обявена след парламентарния вот. Официално до средата на май Йовчев е в отпуск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във