Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И танковото дело хвана хрема

Грипната епидемия сред адвокатите продължи и през тази седмица. Ако се съди по тяхното масово отсъствие от съдебните зали, те са сред най-уязвимите от коварния вирус. Миналата седмица той върлуваше основно из Софийския градски съд, където се гледат повечето от знаковите дела. Тези дни болести нападнаха и адвокатите във военните съдилища. В понеделник (24 януари) трябваше да се гледа на втора инстанция делото за кражбата на танковете Майбах, но то бе отложено, тъй като не се яви никой от защитата на подсъдимите.
Нека припомним, че през октомври миналата година военният съд в Сливен осъди на по четири години затвор германския гражданин Томас Гмайнер и военнослужещия Алексей Василев Петров за кражбата на стар танк през 2007 година. На три години условно, с петгодишен изпитателен срок беше осъден и друг германец - Матеус Майер. Съдът ги призна за виновни, че са изнесли зад граница танка Майбах, а са заловени и при опит да откраднат втора такава машина. Германските граждани бяха осъдени задочно, тъй като след освобождаването им от ареста те са напуснали страната ни и са в неизвестност.
Пред съда в понеделник беше представен болничен лист, който обяснява отсъствието на защитника на двамата германци. Адвокатът на подсъдимия Алексей Петров също не се яви. По думите на самия обвиняем защитничката му Марина Ангелова е изпратила болничен лист до София чрез свой колега, но такъв не се появи в съда до започване на заседанието. Магистратите решиха следващия път тя да представи медицинско. Така въпреки въведената със закон фигура на служебния защитник, делото все пак бе отложено поради баналната причина - неявяване на адвокат.
Според подсъдимия Петров, който отново единствен се яви в залата, никой не знаел точно колко такива танка има в момента по полето. Запасният майор заяви, че според него са изчезнали поне 10-15 бойни машини от района покрай границата ни с Турция. Адашът на Октопода обеща, че ще даде по-подробна информация, когато свърши делото, но това едва ли ще се случи скоро.
Не стана ясно защо немските граждани не се явяват в българския съд. По информация на Петров имало дело в Германия, на което тамошният съд решил, че двамата немци не са извършили престъплението, за което са осъдени в България. С това сведение съдът реши следващото заседание да се състои на 23 февруари, когато адвокатите вероятно вече ще са оздравели.
Германските танкове Майбах са използвани през войната от нашата армия и остават по протежение на границата ни с Турция като стационарни огневи точки. В днешно време машините могат да представляват интерес единствено за колекционери на стари оръжия.
От 2008 г. досега четири комисии във военното министерство са се занимавали безуспешно с въпроса за изпращането на остатъците от танковете, пръснати по границата с Турция, в музей или на търг. В края на юни миналата година военният министър Аню Ангелов увери по време на парламентарен контрол, че части от танкове Майбах и самоходни установки ще бъдат продадени на открит търг. Тогава той обясни, че кметът на гр. Ямбол е поискал такава техника за създаването на музей.
През август миналата година се разбра, че 15 от немските танкове ще останат в Ямбол като музейни експонати, а музеят предстои да бъде изграден. Вече имало такова решение на общинския съвет. За осъществяването на идеята общината в Ямбол най-вероятно щяла да кандидатства за финансиране по европейски програми. Експерти вече са огледали машините и са се отказали да ги пратят на музея в София, каквато била първоначалната идея.
Според специалисти в региона има 84 на брой останки от танкове и от друга бойна техника, сред които и куполни оръдия от миналия век. От оръжията обаче липсват много елементи, тъй като през годините, в които са били по полето, от тях са откраднати много части. За съжаление в България няма специалисти, които могат да реставрират стара военна техника.

13 декември 2007 г. - заместник-началникът на Седма мобилизационна база в Ямбол майор Алексей Петров и германците Томас Мартин и Матеус Майер са арестувани в Сливен за кражба на танк Майбах и за опит да откраднат втора такава машина. Тримата са задържани при съвместна операция на военната полиция и на военното контраразузнаване по оперативен сигнал, докато организирали с местни хора разкопаването на втория танк.
27 декември 2007 г. - Софийският военноапелативен съд определя гаранция от по 5 хил. лв. на тримата. Решението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.
22 януари 2008 г. - установена е липса на още един танк Майбах близо до границата ни с Турция. Изчезнал е всъщност куполът на вкопаната преди повече от петдесет години в земята машина. Кражбата става в местност между елховските села Раздел и Голям Дервент. По случая е образувано досъдебно производство в Елхово.
23 април 2009 г. - военният съд в Сливен отлага за 20 май 2009 г. делото срещу крадците на Майбах-а. Причината е, че според единия от двамата немски граждани той не бил получил обвинителния акт.
20 май 2009 г. - пак отсрочка на делото срещу германците и българина. Този път защитата на тримата иска нови експертизи и отвод на съдебния състав като некомпетентен.
11 юни 2009 г. - поредно отлагане на делото - поради неявяването на част от свидетелите и е решено да бъдат доведени принудително.
6 октомври 2010 г. - военният съд в Сливен осъжда на по четири години лишаване от свобода германския гражданин Томас Гмайнер и българския военнослужещ Алексей Петров за кражбата на стария танк. На три години условно с петгодишен изпитателен срок е осъден германският гражданин Матеус Майер. Съдът уважава иск на Министерството на отбраната за над три милиона лева, които тримата трябва да заплатят солидарно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във