Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ти ли, Пенчев?!

Необяснимо богатите магистрати в момента си живеят необезпокоявано, тъй като няма орган който да провери разминаването между доходите и имуществото им! Шокиращата констатация направи по повод скандала с морските имоти на съдии и прокурори през април председателят на Върховния административен съд (ВАС) и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Константин Пенчев. Пет месеца по-късно единственият магистрат, у когото обществото искаше да съзре някаква почтеност, се оказа... необяснимо богат. В сигнал до етичната комисия на ВСС, внесен във вторник (21 септември), председателят на РЗС Яне Янев съобщи, че Пенчев е в тежък конфликт на интереси. Според информацията на Янев съдията не е декларирал пред Сметната палата имота, дялово участие в търговска фирма, и разпределя на тъмно дела на определени съдебни състави. Имотите са у нас и в чужбина - два огромни апартамента в топ центъра на София - единият до площад Славейков, другият - на ул. Солунска, и са оценени от РЗС на 600 000 лева. Съпругата на Пенчев, която е адвокат, пък заделила за апартамент в... Париж, който можело да е скрит като фирмен актив. Имотите били закупени преди години, но не са отбелязани в нито една от декларациите на Пенчев. Дружеството, в което той имал необявено участие от 10%, е Форум Консултинг АД и се занимава с правни консултации. Янев намекна, че семейството на Пенчев не е пропуснало да се обзаведе и с морска база. Засега няма да отговоря на журналистическия въпрос имат ли Пенчев и семейството му имот в Ахтопол. Вие знаете колко добри юридически конструкции използват магистратите от такъв ранг, за да завоалират максимално собствеността си, заяви лидерът на РЗС.
Дори ако се усъмни в твърдението на Янев, че сигналът е получен от съдии във ВАС, от административните съдилища в страната и от граждани, ако са верни, фактите са впечатляващи. Те смятат, че във ВАС са наложени трайни практики за нерегламентиран лобизъм, цитира авторите на сигнала Янев. Пенчев председателствал съдебни състави при съмнително разпределение на съответните дела. За пример бе дадено делото за промяна статута на имота Камчийски пясъци, по което виждаме много интересни зависимости и развитие на корпоративни интереси по същия казус, казва Янев. От изложеното в сигнала не оставало съмнение, че председателят на ВАС бил наясно с притежаваните от роднини на съдии имоти в Приморско. Редица магистрати са информирали Пенчев за тези имоти и той не е предприел съответни действия. До момента освен неговото публично възмущение няма никакви конкретни действия. Не стига това, ами острието на РЗС обеща да внесе още един сигнал срещу Пенчев и да сезира Върховната касационна прокуратура.
Произведената от Янев бомба цели въздействие в няколко посоки. Абсолютно невъзможно е и тези съвестни съдии и граждани да са се изказали похвално за тотално компрометираната етична комисия на ВСС, която Янев насърчително хвали. Родиха се светкавично и предложения за схемата, която лидерът на РЗС обслужва - Пенчев да бъде ударен, за да се отвори път на Гиньо Ганев за нов омбудсмански мандат. Председателят на ВАС бил гласен за този пост от адвоката Тодор Батков. С основание може да се приеме и версията за отмъщение на съдебните началници заради бунтовната реторика на Пенчев в последната година.
Но Янето си е Яне и носи наказателна отговорност за онова, което говори. Сега на ход е Пенчев. Ако казаното се окаже вярно, с него е свършено. Ако не в професионално, то в морално отношение. Пенчев развя шумно байрака на морала и мнозина му повярваха. Той заклейми безрезервно безочието на облажилите се с имоти в Приморско като крайно нуждаещи се негови колеги Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов: За мен е нарушен човешкият морал. Това е едно безобразие и реших да направя това, което зависи от мен. Сигурен съм, че има много по-изкусни магистрати, чиито имоти се водят на приятелки или фирми.
Нападнат от медиите, Пенчев даде отговор на Янев в четвъртък (23 септември) преди заседанието на ВСС. По думите му семейсвото му има не два, а три апартамента на пъпа на софия, но пък няма апартамент в Париж. Събрали с жена му някакви пари от адвокатстването. Не се намесвал в случайното разпределение на делата, а решението за Камчийски пясъци било правилно, а вината за променения статут на защитената територия била на екоминистерството, което я обявило за такава без да е определило точните й граници. Пенчев заложи на версията за отмъщение от страна на Генков, Урумов и Икономов, които правораздавали толкова бурно, та чак не можел да ги спре. Имената им обаче отново не произнесе.
Пенчев направи обаче само това, което не можеше да не направи. Тримата съдии от ръководения от него съд бяха отстранени от председателските постове на ръководените от тях отделения, но той не обели и дума за отстраняването им от съдебната система заради уронване на без друго кошмарния й престиж.
Към шефа на ВАС, който беше изловен още като депутат от НДСВ да гласува с цяло тесте карти от името на цялата жълта парламентарна група, има въпроси още преди компромата на Яне Янев. Като например как дъщеря му Мирена се оказа съдебен помощник в Софийския окръжен съд само месец след като не се класира в конкурса за младши съдия в Софийския градски съд през лятото на миналата година. По същото време с гласовете на своите майки се класираха дъщерите на членовете на ВСС Цветана Табанджова и Мая Кипринска-Гьошева. Пенчев напусна гласуването, като се позова на лична почтеност. От друга страна е известно, че длъжността съдебен помощник се заема също с конкурс и е най-сигурният трамплин към длъжността младши съдия, без да се налага провеждане на нов конкурс.
Още въпроси поражда сред свидетелите на онези събития и дейността на Пенчев като адвокат на шефа на източената Балканбанк Иван Миронов, както и като синдик на източената по същата схема Елитбанк. Други наблюдатели на процесите в правосъдната система пък коментират, че от цялото говорене на Пенчев срещу раковото заболяване с метастази в съдебната система и срещу кадруването на бели покривки не излезе нито едно име. Чувал бил много неща, опитвали и него да пазарят по отделни дела, но нищо конкретно. Впрочем в последните месеци шефът на ВАС разреди критиката към ВСС, без там да се е променило нищо.
Безспорен е обаче изводът му, че няма кой да разнищи необяснимите богатства на магистратите. Съветът няма правомощие да следи за това без промяна в съдебния закон. Приходната администрация само проверява дали магистратите са декларирали едно и също пред нея и Сметната палата и дали са платили данъци. Комисията Кушлев пък се намесва само при извършено престъпление. Единствено в съгласувания с Венецианската комисия последен вариант на проекта на закона за отнемане на незаконно придобитото имущество се предвижда комисията Кушлев да иска налагане на запор на магистрати, политици и висши държавни служители, чието имущество не е декларирано пред Сметната палата или е установен конфликт на интереси. Но тъй като говорим все още за вариант на закона, явно тези магистрати ще си ползват със здраве спестеното. Засега, а може би и завинаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във