Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ: ПРОКУРОР ДА ГЛОБИ СЪДИЯ

Всеки, който до онзи ден се е чудил къде прокурор може да глоби съдия и да не бъде уволнен за тежък непрофесионализъм и за подигравка със закона, вече може да спи спокойно. В четвъртък (27 октомври) и това чудо вече се случи. И то под носа на главния прокурор Никола Филчев, който по конституция е призван да бъде върховен жрец и стожер на законността в България. Вярно, чутовният подвиг е сътворен още преди четири месеца, но времето се оказа безсилно пред уникалния принос на българското държавно обвинение в хилядолетното развитие на правото като теория и практика.
В края на месец юни тази година един от заместник-ръководителите на Софийската военноокръжна прокуратура е издал постановление, с което глобява Галя Тонева от Софийския апелативен съд - председател на съдебния състав по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, защото тя не изпълнила прокурорско разпореждане.
Както вече е известно, на 28 юни 2004 г. Софийският апелативен съд (САС) започна разглеждането на делото Луканов. Експремиерът бе убит на 2 октомври 1996 г. пред дома си. Близо три години по-късно бяха задържани строителният предприемач Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев, шофьорът на Василев Юрий Ленев и украинците Алексей Кичатов и Александър Русов. На 28 ноември 2003 г. Софийският градски съд ги прати зад решетките до живот - Ангел Василев бе осъден като подбудител на покушението, Русов - като физическия екзекутор на Луканов, а останалите трима - като помагачи.
По настояване на адвокатите на подсъдимите още от самото начало на делото въззивната инстанция поиска от Софийската военноокръжна прокуратура копие от следственото дело, образувано през 2000 г. срещу ченгетата, изтезавали подсъдимия Юрий Ленев в т. нар. Къща на ужасите в Копривщица. Но оттогава военните обвинители си правят оглушки, отказват да изпълняват разпорежданията на съда и по тяхна вина делото се отлага вече пет пъти.
На 27 юни тази година, на поредното заседание, търпението на трите апелативни съдийки Галя Тонева, Антоанета Данова и Мая Цонева се изчерпа и те решиха да постъпят мъжки. След като за пореден път военната прокуратура не изпълни разпорежданията им, те наложиха глоба в размер на 500 лв. на шефа на СВОП Спас Илиев и изпратиха сигнал за действията на обвинението до Висшия съдебен съвет (ВСС). После отложиха заседанието си за 27 октомври.
Какво обаче става междувременно? Софийската военноокръжна прокуратура праща писмо до САС, с което иска копие на делото за убийството на Луканов. Но тъй като томовете са над 28, съдът им връща друго писмо, в което пита коя част от делото е необходима на прокурорите и че всичките папки са в адвокатската стая в Съдебната палата и там могат да бъдат прочетени, снимани и т.н. Цялата кореспонденция се води в двата дни, след като съдът е наложил глобата на Спас Илиев.
Вместо отговор обаче председателят на състава Галя Тонева получава прокурорска честитка. В писмото, пратено до съда, един от заместниците на Илиев се позовава на чл. 201, ал.1 и ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: Който не изпълни разпореждане, дадено от орган по съответния ред въз основа на този закон, се наказва с глоба от 20 до 200 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Глобата се налага с разпореждане или постановление на съдия, прокурор или следовател, след като на лицето се предостави възможност да даде обяснения във връзка с нарушението.
Пресцентърът на Софийския апелативен съд потвърди информацията, но не можа да каже какъв е точният размер на глобата. Параграф 22 не успя да открие за коментар Спас Илиев. Секретарката му постоянно повтаряше, че е на среща.
Според юристи, постъпката на прокуратурата е повече от безобразна, защото делото за убийството на Андрей Луканов отдавна е в съдебна фаза. Това означава, че прокуратурата няма никакви правомощия да разпорежда каквото и да било на когото и да било, защото обвинението е само една от страните в процеса. А едноличният господар в залата е съдът и над него е само Господ, ако можем да си послужим със знаменитата шега на бившия главен прокурор и настоящ тв-водещ Иван Татарчев.
На заседанието в четвъртък (27 октомври) не бе повдигнат въпросът за прокурорската глоба. Но пък се разбра, че Спас Илиев и хората му нямат намерение да помагат за разкриване на цялата и обективна истина за убийството на бившия премиер. По делото бе приложено само писмо от СВОП, в което се казва, че военните обвинители не могат да изпратят на САС материали по делото за побоя над Юрий Ленев, защото разследването все още продължава.
Адвокатката на бития обаче веднага контрира аргументите на униформените обвинители. Гергана Иванова представи справка от същата прокуратура, според която въпросното дело е спряно и по него не се извършват никакви следствени действия...
Апелативният съд реши отново да изпрати писмо до Висшия съдебен съвет, с което иска съдействие за получаване на въпросното следствено дело, тъй като поведението на Софийската военноокръжна прокуратура препятства правосъдието. Освен това тричленният състав ще помоли за помощ и Военноапелативна прокуратура. Следващото заседание по делото е насрочено за 25 януари 2006 година.

На заседанието в четвъртък (27 октомври) Софийският апелативен съд (САС) разпита стюардът на кораба, с който преди пет години топченгето Ботьо Ботев докара в България украинецът Александър Русов, сочен за физическия убиец на Андрей Луканов. Според адвоката на чужденеца Марин Марковски през март 2000 г. Русов е отвлечен от родния му Бердянск, а не е арестуван в Бургас, както твърдеше МВР.
Ангел Георгиев разказа пред съда, че преди пет години са извършили рейс по маршрут Бургас - Новоросийск - Бургас. Една вечер, докато били на котва в руското пристанище, спряла кола. От нея слезли трима души, като единият бил с качулка на главата. Разпознах единия, това беше Ботьо Ботев, когото съм виждал по вестниците и знаех кой е. Другият беше много възрастен и не знаех кой е. Човекът с качулката беше нисичък и слабичък, двамата почти го носеха, обясни Георгиев. По време на пътуването към България качулатият бил затворен в медицинския център на кораба и никой нямал достъп до него. През пердетата му подавали само храна, предимно банани и шоколад. Докато пътували, из кораба се разнесла мълва, че возят убиеца на Андрей Луканов.
Когато пристигнали на пристанището в Бургас, вместо да ги посрещнат митничари, граничари и представители от Държавната агенция по корабоплаване, на кея се появила кола Уаз. В нея се качили Ботев, спътникът му и човекът с качулката. Половин час след като те отпътували, дошли и обичайните проверяващи.
Ден след завръщането ни от рейса се появиха публикации в медиите, че физическият убиец на Луканов е бил задържан в кръчма в Бургас, заключи Ангел Георгиев. За да се потвърдят думите му, на заседанието през януари ще бъде призован и капитанът на кораба Здравко Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във