Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ТОЗИ ВСС НАРУШИ СЪДЕБНИЯ ЗАКОН

Работата на новия Висш съдебен съвет (ВСС) по нищо не се различава от тази на стария, написахме по повод поредното заседание на новия ВСС на 24 октомври.
За съжаление коментарът за тазседмичната сбирка на магистратите може спокойно да повтори същата констатация. Не за друго, а защото втора поредна седмица те вършат познатите вече безумия.
Тази седмица съветът започна със закононарушение - нещо, което не беше чуждо на предишния състав. Всички помним как на 17 май 2006 г. Висшият съдебен съвет наруши Закона за съдебната власт (ЗСВ), като назначи без конкурс 84 съдии, прокурори и следователи. В четвъртък (1 ноември) новият ВСС пък, отново в нарушение на ЗСВ, прие разпоредби от правилника за своята дейност.
Заседанието в четвъртък започна сравнително късно - около 15 ч., защото всички членове на съвета преди това бяха в Народното събрание, където слушаха дискусиите около доклада за работата на прокуратурата през последната година.
В късния следобед те се събраха в сградата на ул. Съборна и министърът на правосъдието Миглена Тачева откри заседанието.
Първа точка от дневния ред бе именно приемането на правилника за дейността на кадровия орган на Темида. Но още в началото стана ясно, че той няма да бъде гласуван безропотно.
Преди да пристъпим към одобряването на правилника, искам да кажа, че няколко неща ми направиха впечатление. Според мен с него вие дописвате Закона за съдебната власт. Не може в правилника да определяте какви ще бъдат надбавките за прослужено време на членовете на съвета. Не е редно да си определяте и статут на магистрати, защото има членове на съвета, които са били депутати и адвокати. Освен това ме смущава и разпоредбата, според която 1/5 от членовете на съвета могат да свикват заседания на ВСС. В Закона за съдебната власт ясно е казано, че това право има само министърът на правосъдието, започна Миглена Тачева.
Иван Колев веднага възрази на последната й забележка. Трябва да се предвиди възможност ние сами да свикваме заседанията, защото вие невинаги можете. Може да отидете в чужбина за по-дълго време, може да ви се случи нещо друго, не дай си Боже. Имаме прекалено много работа за вършене, трябва да приемаме наредби за атестиране и други поднормативни актове. Вече месец работим без правилник. Занимаваме се само с бюджетни въпроси, а не сме обсъждали никакви кадрови, каза Колев.
Главният прокурор Борис Велчев реши да удари едно рамо на правосъдния министър. Според него ВСС трябва да се съобрази с критиките на Тачева. Той допълни, че не е редно да се приема разпоредбата, според която 1/5 от членовете на съвета могат да свикват заседания.
Но и той не успя да убеди останалите в правотата си. Анелия Мингова изтъкна, че в стария ЗСВ е имало такъв текст, но в бързината да приемат новия нормативен акт депутатите са пропуснали да го запишат и в сегашния. Тя каза, че ще направят всичко необходимо, за да инициират законодателни промени в тази част на ЗСВ. Но въпреки това Мингова също бе на мнение, че разпоредбата трябва да остане в правилника, защото това било антиблокиращ механизъм за свикване на заседанията. Според нея по този начин магистратите искат да се застраховат - ако министърът на правосъдието е възпрепятстван да свика сбирка, да го сторят членовете на съвета, за да не се проваля.
Веднага след Мингова се намеси Галя Захарова. Според нея предложението за този текст е абсолютно нарушение на съдебния закон. Ние не можем да си позволим да гласуваме тази разпоредба. В ЗСВ изрично е казано, че заседанията се свикват от министъра на правосъдието и от никой друг. Има други начини, по които можем да се събираме, а не като нарушаваме закона, каза Захарова и допълни, че ще гласува против текста.
Тя отправи още една критика по отношение на правилника. В друг текст се предвижда да се взимат решения на подпис. Това означава, че някои предложения няма да влизат в зала, за да се обсъждат, а ще обикалят членовете на съвета в писмен вид и те с парафа си ще го одобряват.
На мен тази разпоредба ми звучи като нещо тайно, непрозрачно за това, което ние сме решили да правим. Предлагам текстът за решенията на подпис да отпадне, каза Захарова.
С това предложение всички членове на съвета се съгласиха и разпоредбата бе заличена от правилника. Но нито министърът, нито главният прокурор, нито пък Захарова успяха да повлияят на колегите си по отношение на текста за свикването на заседанията на съвета. С 19 гласа за и петима против ВСС, с пълно съзнание, наруши Закона за съдебната власт и одобри предложението. Всички останали критики на Миглена Тачева бяха приети присърце и отпаднаха от правилника за дейността на ВСС.
След като вече се сдобиха с документа, кадровиците на Темида избраха и човек, който да ги представлява на всички официални форуми. Петър Стоянов предложи да бъде избрана Анелия Мингова. ВСС единодушно гласува тя да стане лицето на съдебния орган.

В четвъртък (1 ноември) Висшият съдебен съвет (ВСС) приключи процедурата за приемане на предложения на кандидати за постовете председател на Върховния касационен съд (ВКС) и за директор на Националната следствена служба (НСлС).
Изненади за наследник на Иван Григоров нямаше. Там кандидатурата е само една - тази на конституционния съдия проф. Лазар Груев. Той е подкрепен от 17 от членовете на съвета - точно толкова, колкото му трябват, за да бъде избран за поста.
С бъдещия шеф на следствието обаче нещата стоят малко по-различно. Очертава се битката за това място да бъде наистина интересна. На 24 октомври стана ясно, че кандидат за поста е прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов. Той е подкрепян от петима от членовете на ВСС - обвинител №1 Борис Велчев, Цони Цонев, Вельо Велев, Сребрина Христова и Иван Колев.
В сряда (31 октомври) други петима кадровици на Темида са внесли в деловодството на съвета още една кандидатура - тази на следователя Бойко Рашков. Той е предложен от Пламен Стоилов, Петър Стоянов, Анелия Мингова, Галя Захарова и Светла Данова.
Рашков е следовател от кариерата. До 2001 г. той бе директор на Специализираната следствена служба (сега Национална следствена служба). Но се отказа, за да стане депутат от БСП в 39-ото Народно събрание. След края на мандата му през 2005 г. той отново се върна на работа в следствието, но като редови следовател. На два пъти бившият шеф на НСлС Ангел Александров го предлага за свой заместник, но старият ВСС не одобри предложението.
Висшият съдебен съвет ще се събере на 9 ноември. Тогава ще изслуша претендентите за поста директор на НСлС и ще гласува. На същата дата ще бъде изслушан и Лазар Груев, който после ще чака окончателното решение на ВСС. Битката за ВКС е предрешена, но тази за следствието се очаква за бъде изключително интересна. От една страна, ще се изправи кандидатът на прокуратурата, а от другата - този на следствието. Дано да победи по-добрият.

Facebook logo
Бъдете с нас и във