Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И тримата по случая Цонев се събраха на свобода

След като миналата седмица бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов бе пуснат на свобода, синьото небе видя срещу парична гаранция от 15 хиляди лв. и главният виновник в историята с подкупа - ексшефът на МО Николай Цонев. Малко по-късно, в сряда (2 юни), свободата вкуси и третият от задържаните - съдия Петър Сантиров. Така в ареста не остана никой от прибраните по скандалния случай Цонев, който МВР шумно разгласи на 1 април тази година.
След Цонев бяха арестувани и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Според прокуратурата тримата са опитали да подкупят следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева. Тримата обжалваха няколко пъти задържането си под стража, но само Тенчо Попов беше пуснат на свобода от Софийския градски съд срещу парична гаранция от 10 000 лева. Решението на СГС обаче не е окончателно, тъй като прокуратурата ще протестира срещу него на втора инстанция.
След титуляра от делото Цонев и съдия Петър Сантиров поиска промяна на мярката в сряда. СГС удовлетвори и неговата молба и поиска от него гаранция от 10 000 лева. Съдът счете, че двумесечната изолация е достатъчна за двамата обвиняеми и е довела до формиране на превантивни механизми за противоправни действия. За съдията Петър Сантиров последствията са по-радикални - той беше отстранен от длъжност с решение на ВСС от 8 април. Според съда това намалява опасността да извърши друго престъпление. Тъй като допустимият двумесечен срок за задържане изтече, съдът насрочи делото срещу тях за 8 юни.
Според магистратите от СГС има данни за обективна съпричастност на Николай Цонев към даването на сума за подкуп. От представените пред съда данни от специални разузнавателни средства (СРС) е станало ясно, че обвиняемият Петър Сантиров не желаел да влиза в контакт със следователя Петър Петров заради съмнението, че е подслушван във връзка с издадено разрешение за използване на СРС по отношение на съдия Панайот Генков и неговите близки.
След заседанието заместник градския прокурор на столицата Божидар Джамбазов бодро коментира тезата на обвинението, че помагачеството се изразява именно в това - подпомагане, договаряне и предаване на подкупа, т.е. хората, които са участвали, са обвиняемите - Тенчо Попов и Петър Сантиров. Прокурорът бе категоричен, че Попов и Сантиров са имали срещи със следователя Петьо Петров. Джамбазов не изключи и възможността до приключване на делото кръгът на обвиняемите да бъде разширен. Той уточни, че разследването все още не е приключило, но всички факти и обстоятелства, които се установят, ще бъдат записани в обвинителния акт. Обвинителят коментира като положителен и факта, че разрешенията за подслушване на тройката са взети в Бургас, а не в София. От тях става ясно, че ако процедурата за разрешенията е била осъществена в София, това на практика щяло да обезсмисли тяхното прилагане и надали са резултатът би бил такъв, отбеляза Джамбазов. Според него няма нарушение на закона, защото разрешенията за използване на СРС са издадени от компетентен съдия, макар и в друг район.
Решението на съда за пускането и на тримата задържани не е окончателно и подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във