Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И В НАЙ-ДОБРИЯ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ СЪЩО ПЛАЧАТ

Една популярна анкета определи Варна като най-добрия град за живеене в България през 2008 година.
Вероятно на същото мнение е била и елегантната шефка на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Поне до 17 юли - датата на която, многоуважаваната дама беше закопчана от агенти на ДАНС с необичайните за ръцете й белезници в момента на получаване на подкуп от 10 хил. лв. от бизнесмена Стефан Стефанов. Както обикновено става при подобни атрактивни акции у нас, казано образно, чудото е за три дни. В конкретния случай резултатът е, че половин година след екшъна истината все още не е излязла на бял свят, а версиите по него могат да послужат за сценарий на сапунен сериал.
В началото на ноември 2008 г. в морската столица плъзна мълвата, че бившата шефка на Варненския административен съд и децата й се движат със съдебна охрана. Мярката се е наложила заради многобройни заплахи, отправяни към нея от страна на бизнесмена Стефан Стефанов, към когото тя изпитвала тръпка. Отначало той настоявал Цветкова да се ожени за него, въпреки че е семеен, а срещу това той щял да оттегли показанията си срещу нея.
Според адвокатите на Цветкова обаче по-късно страстта на Стефанов придобила други измерения. Той станал твърде настоятелен и започнал да редува предложенията за брак с недвусмислени заплахи. Трилърът поел в посока искам да си само моя.
Защитата на Анелия Цветкова заяви, че цялата история с рушвета от 10 хил. лв. е била скалъпена, за да може Стефан Стефанов да отмъсти на бившата съдийка, която прекъснала 15-годишната им връзка. Той разказал за парите на Цветкова пред полицията и така натопил бившата си любовница.
Според неофициални източници бизнесменът смятал да прехвърли имот на името на Цветкова, при условие че тя не скъса връзката между двамата. Парите, които съдийката взела, според адвоката й, били дадени от Стефанов като компенсация на някакви чувства.
Според друга лансирана версия в основата на скандала бил синът на бизнесмена Стефанов - Георги, който бил адвокат. Той поискал чрез баща си Цветкова да реши определено дело по даден начин. Тя обаче не се съгласила. Ставало дума за случай, при който Агенцията за държавни вземания предявила претенции към имущество на бизнесмен от Добрич, а сметките му и имотите му били запорирани. Добричлията платил на Георги Стефанов 66 000 лева хонорар да оправи нещата. Те обаче така и не били оправени и в отговор Цветкова... била натопена.
Ситуацията около бившата съдебна шефка се нажежи още повече, когато на 25 ноември миналата година тя намери на колата си бележка, съдържаща директни заплахи, че тя и близките й ще бъдат залени с киселина. Посланието е повече от стресиращо. То е изписано с изрязани букви от вестник, залепени на бял лист. И в този случай бившата съдийка подозира Стефан като автор на заплахата и ужасена търси помощ от полицията. По собствените й признания, страхът й се дължи на честите агресивни изблици от страна на бизнесмена, на които тя не само е ставала свидетел, но и е понасяла върху собствения си гръб. Болезнената любов на отблъснатия мъж се изражда в желание за отмъщение и той решава да организира покушение срещу нея.
Факт е, че нервите на бившата ръководителка на административния съд са опънати до крайност - тя се бори и със здравословни проблеми, подлага се на няколко хирургически интервенции, рядко вдига телефона си, вместо нея отговаря друг. Зад човешката й драма обаче все още стоят неизяснени въпроси - корумпирана ли е Цветкова, има ли Стефанов връзки в ДАНС, чрез които действа срещу нея, основателни ли са притесненията и страховете на бившата съдийка? Явно следствието ще се занимава с тях и през новата 2009 година.
По аналогия със сапунката Богатите също плачат изминалата година ще остави лоши спомени и в т.нар. елит на морската столица. Миналата 2008 г. се оказа лоша и за варненския ъндърграунд, който понесе много удари от полицията. В това отношение Варна се превърна в най-богатата и пълна илюстрация на явление, за което от години се говори, но все още никой не бе доказал стопроцентово - сливането на част от държавата с престъпността.
Оказа се, че криминалният контингент в морската столица е представен в общинската власт с доста общински съветници. Определено годината ще се запомни с мегаделото, по което бяха обвинени общинарите Веселин и Христо Данови от Земеделската народняшка пария, Иван Славков от ДПС, както и Симеон Симеонов. Те останаха в ареста като следствени за организирана престъпна група, която се занимавала с трафик на хора, пране на пари, изнудване и разпространение на наркотици. Състав на Варненския апелативен съд потвърди малко преди Коледа решенията на окръжния съд, с които както на общинските съветници, така и на други лица, обвиняеми по това дознание, бе отказано изменение на мярката за неотклонение от задържане под стража в по-лека.
Бившият вече президент на ФК Спартак Иван Славков е в ареста от 20 октомври миналата година. Той е обвинен, че от юни 2007 г. до края на август 2008 г. е създал и ръководил организирана престъпна група за склоняване към проституция, за трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици. Допълнително утежни вината на мафиотите твърдението, че групата била и въоръжена.
В хода на следствените действия в едно бяха обединени две досъдебни производства, по които за различни престъпления са разследвани десетки лица. Деветнадесет от тях са привлечени като обвиняеми за съпричастност към престъпната група. Сред тях са Веселин и Христо Данови, както и Симеон Симеонов, задържани в ареста на 16 септември миналата година. ВИП брадърът Веселин Данов и синът му Христо са следствени като част от същата престъпна организация за пране на пари, придобити от престъпна дейност и изнудване, която Данов-старши дори ръководил в определен момент.
Съветникът Симеонов пък е един от съдружниците в заведение, където заедно с други разследвани по това дознание са въртели бизнеса с проститутки, трафик на момичета и пране на пари. Според магистратите става въпрос за многопластова престъпна дейност, извършвана продължително време от многочленна група, от хора, в чиято организация всеки има определена роля и място.
Работата по доказване на дейността й продължава и през новата 2009 година. До момента са изготвени експертизи, иззети са материали и документи, установени са финансовите операции за паричните потоци, разпитани са десетки свидетели. При разследването са открити автомати, различни оръжия, гранати и боеприпаси. Събраните доказателства свидетелстват за престъпна дейност, извършвана от години и многократно надхвърляща повдигнатите обвинения. Въпреки твърденията на адвокатите за влошено здравословно състояние на тримата общински съветници Апелативният съд взе под внимание становището от проведени медицински експертизи, че обвиняемите могат да се лекуват и в местата за лишаване от свобода.
Стигна се дотам, че в края на годината Веселин и Христо Данови се отказаха доброволно... от общинските си мандати, за да не петнят името на институцията. Но третият окошарен общинар не го е направил. Въпреки това Иван Славков едва ли ще запази поста си, макар да не спира да твърди, че е невинен.
Разплетеното мафиотско-общинарско кълбо повлече след себе си още разкрития за най-цветущия бизнес по морето от години. Миналата 2008 г., както подобава за високосна, беше черна и за няколко известни сводници от морската столица. Съдът ги прати зад решетките за това, че изнасяли жени зад граница и ги склонявали да проституират у нас и в чужбина. Лидерът на групата е Евелин Димов, с прякор Иво Джуджето. Той получи най-тежкото от наложените наказания - 6 години и 11 месеца затвор и 15 000 лв. глоба. (Първоначалната присъда на Варненския окръжен съд, с която Евелин Димов, Александър Иванакиев, Красимир Тодоров, Янко Димитров, Митко Панайотов, Тодор Тодоров и Димитър Димитров бяха оправдани по обвиненията за трафик на жени в чужбина, беше отменена. Присъдата на Иво Джуджето бе 4 години и 11 месеца лишаване от свобода и 15 хил. лв. глоба. Съдът обаче прибави още две години затвор към тази присъда и така общият й размер стана 6 години и 11 месеца и 15 000 лв. глоба.)
Александър Иванакиев, Красимир Тодоров, Янко Димитров, Митко Панайотов и Димитър Димитров получиха наказание по четири години лишаване от свобода и по 5000 лв. глоба. Апелативният съд обаче завиши с по две години присъдата на всеки от тях, така че петимата ще изтърпят по шест години затвор и ще дължат по 5000 лв. глоба. Варненският апелативен съд потвърди единствено първоначалната присъда на Тодор Тодоров, признат за виновен за свеждането към проституция на пет момичета на територията на курорта Златни пясъци. Неговото наказание е 10 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2500 лева.
И докато в края на годината все още отзвучаваха коментарите около присъдите на варненските мафиоти, главният антимафиот на Варна беше разжалван неизвестно защо. Емил Михайлов напусна поста след заповед на министъра на вътрешните работи Михаил Миков и вместо това оглави Трето РПУ. Михайлов стана известен с дългите си отпуски и болнични, след като във Варна започнаха арести в подземието и разследвания за корупция по високите етажи на полицията. Никой от Областната дирекция на полицията във Варна обаче не даде официално обяснение защо се налагат тези кадрови размествания. Известна светлина върху този неизяснен въпрос май хвърля фактът, че те се случиха, след като Инспекторатът на МВР, дирекция Вътрешна сигурност и Военната прокуратура слухтяха в последните месеци на годината дали служителите на полицията в морската столица имат вземане -даване с хора от криминалния контингент. При първата проверка такива контакти не бяха открити. Но вместо да си тръгнат, висшите инспектори на МВР решиха да останат повече. Дали в резултат на тази проверка антимафиот №1 на града реши да смени стола си с креслото на шеф на полицейско управление, обаче никой не обяви...

Facebook logo
Бъдете с нас и във