Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ВАЛЬО ТОПЛОТО С ОРЕОЛА НА МЪЧЕНИК

Хич няма за какво главният прокурор Борис Велчев да се чувства гузен за непрофесионалното поведение на подчинените си от Софийската градска прокуратура, които освободиха поредния високопоставен арестант срещу смешна парична гаранция. Тъкмо обратното. Той трябва да е щастлив, че за разлика от десетки други разправии в 15-месечната му кариера като шеф на държавното обвинение (той встъпи в длъжност на 23 февруари 2006 г.), съдбата най-после го въоръжи с повод, който му дава пълно основание да стори две неща. Първо - да ревизира сериозно някои свои кадрови решения в столицата на апелативно, градско и районно ниво. И второ - най-после да погледне със сериозно подозрение на антимафиотския ентусиазъм, демонстриран от управляващите коалиционни партньори, от столичните общински управници и от т. нар. компетентни органи - МВР, Агенцията за финансово разузнаване, Агенцията за държавна финансова инспекция и т. н.
Причината, поради която Параграф 22 си позволява да дава акъл на главния прокурор, е известна. Само за един календарен месец Софийският градски съд разби старателно поддържаната илюзия, че всички доказателства срещу Вальо Топлото и ортаците му в източването на Топлофикация - София АД са окей и че обвинителните актове срещу тях във всеки момент ще бъдат внесени в съда.
На 26 април наследникът на Вальо Топлото в Топлофикация - София - Георги Рогачев, напусна килията, защото Софийският градски съд (СГС) измени мярката му за неотклонение от задържане под стража в домашен арест.
Три седмици по-късно - на 18 май, същата радостна участ споходи още двама от ортаците на Топлото. Бившият заместник-директор на столичното парно Емил Антонов смени коравия арестантски нар с уюта на семейното ложе, докато собственичката на Шибър ЕООД и ключова фигура в аферата (според държавното обвинение) - Мая Стоилова, бе ощастливена със замяна на домашния й арест с парична гаранция от 17 000 лева.
А в понеделник (21 май) щастието кацна и върху рамото на Вальо Топлото. След близо двучасови дебати съдия Емилия Колева от СГС обяви, че Валентин Димитров излиза на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева.
Според съдия Емилия Колева положението е следното. От събраните по делото материали не може да се направи обосновано предположение, че Валентин Димитров е извършил престъпление по чл.253 от Наказателния кодекс (НК) - пране на пари. Съществуват обаче достатъчно доказателства, че той е извършил другите три престъпления, в които е обвинен: подбудителство към присвояване (чл.203 от НК), валутно престъпление (чл.251 от НК) и укриване на данъци (чл.256 от НК).
Като цяло следствието и прокуратурата не са успели да докажат престъпния произход на милионите, открити в австрийската банкова сметка на Топлото и в българските му сейфове. Въпреки това обаче Валентин Димитров е престоял в предварителния арест необосновано дълго време - 10 месеца и 20 дни (от 4 юли 2006 г.), а освобождаването му под гаранция не би застрашило с нищо по-нататъшното разследване.
Съществуват редица смекчаващи обстоятелства, които позволяват Димитров да напусне ареста. Ако бъде освободен, няма опасност той да се укрие или пък да въздейства върху свидетелите по делото. А всички негови недвижими имоти, банкови сметки и движими имущества са запорирани, така че Димитров няма никаква възможност да се разпорежда с тях, уточни още съдия Колева.
Съвсем естествено прокурорът по делото Божидар Джамбазов остана видимо недоволен от решението на Софийския градски съд. Според мен са налице достатъчно доказателства за пране на пари, но битката за доказване на тази част от обвинителната теза в съда ще бъде дълга и трудна. Ако Димитров напусне предварителния арест, той не само ще може да въздейства върху свидетелите, но и да облече в някакви договори по-голяма част от парите, открити в банковите му сметки и сейфове - заяви след заседанието прокурор Джамбазов. - Самият факт, че до момента (около 11 месеца след образуване на делото срещу Вальо Топлото - бел. ред.) той не е представил нито един такъв договор е показателен за ефективността на неговата мярка за неотклонение задържане под стража. Аз със сигурност ще протестирам определението на СГС, защото искам Димитров да остане максимално дълго в ареста, заяви още държавният обвинител.
Второинстанционното дело за мярката на Вальо Топлото в Софийския апелативен съд е насрочено за 1 юни, така че засега мечтата на прокурор Джамбазов се сбъдва: бившият шеф на Топлофикация - София АД ще полежи в предварителния арест още седмица-седмица и половина.
Неведнъж Параграф 22 е писал, че задържането под стража не е вид наказание, а процесуално средство, чрез което на обвиняемите и подсъдимите не им се позволява да избягат, да манипулират доказателства, да заплашват или да убиват свидетели.
В същото време обаче именно налагането на тази най-тежка мярка за процесуална принуда (или отхвърлянето на прокурорското искане) е едно от индиректните доказателства, които помагат на обществеността да прецени как полицията, следствието и прокуратурата си вършат работата по дадено дело. Дали по съвест и по закон, или пък по някакви други съображения, примерно - по волята на съответната партийна централа, по молба на платежоспособен бизнесмен или заради едната амбиция за доказване пред началството.
Няколко пъти досега се е налагало да предупреждаваме (колкото и високопарно да звучи това), че ако предварителното разследване на аферата с източването на Топлофикация - Софи АД продължава в същия дух, накрая Вальо Топлото, майка му - баба Цеца, фронтиерът Красимир Георгиев и всички останали обвиняеми и заподозрени ще се окажат... невинни като момини сълзи. А веднага след избухването на скандала между шефа на Националното следствие Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (на 26 април) Параграф 22 си позволи да посъветва главния прокурор Борис Велчев веднага да отстрани от разследването срещу Валентин Димитров абсолютно всички, които са имали нещо общо със случая до онзи момент: наблюдаващите прокурори, следователите, дознателите, вещите лица и т. н.
За съжаление обаче подобно тържество на разума не се състоя и неизбежното започна да се случва. Най-напред кирливите ризи на една дузина магистрати и чиновници заплющяха така, че дори в Брюксел взеха да се изчервяват от срам и да настояват за по-бързо и по-обективно разследване.
След това, в играта се намесиха партийните лидери и техните специалисти по масова... манипулация. Те умело разводниха не само историята около Вальо Топлото, но и причинно-следствената връзка Министерство на икономиката и енергетиката - Топлофикация - София АД - Столична община.
А накрая, когато обикновеният данъкоплатец и евроекспертите съвсем се объркаха, на предната фронтова линия излязоха адвокатите, чийто принос в установяването на т. нар. обективна истина се изчерпва само в едно: да установяват глупостите, които следователите и прокурорите вършат, след което да правят тези глупости достояние на цял свят и по този начин също да манипулират общественото мнение.
Така че какво ще се случи оттук нататък е сравнително леснопредвидимо.
Мегаделото срещу Вальо Топлото, по което той е с три обвинения - пране на пари, укриване на данъци и валутно престъпление, ще влезе в съда с обвинителен акт. В хода на процеса обаче обвинението за пране на пари ще отпадне по две причини. Първо - никой досега не е доказал, че милионите на Топлото са източени от столичната Топлофикация. И второ - съгласно действащото законодателство, наличието на пари в пет или десет банкови сметки и сейфове, дори и да са откраднати, все още не е пране на мръсни пари.
Делото срещу ортаците на Вальо Топлото - Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова (по него те са с обвинения за длъжностно присвояване, а Валентин Димитров - с обвинение за подбудителство към длъжностно присвояване), също ще влезе в съда. Колкото и да е тъжно обаче, осъдителните ефективни присъди на петимата в случая също са доста съмнителни. Най-малкото защото следствието и прокуратурата въобще нямат никаква представа къде точно са парите, откраднати покрай дублираните и силно оскъпени поръчки за доставка на машини, възли и агрегати за нуждите на софийската Топлофикация.
По същата причина и делото срещу фронтиера Красимир Георгиев за пране на пари, колкото и престижно да изглежда неговото образуване, е обречено на неуспех. Според обвинението през 2003 г. той е превел в австрийската сметка на Валентин Димитров 450 000 евро, които били откраднати от Топлофикация - София АД. Доколкото Параграф 22 обаче успя да научи, до момента не съществува никаква пряка и документално доказана връзка между тези пари и столичното парно. А да бъде доказано друго престъпление, чрез което Красимир Георгиев е заработил тези 450 000 евро навремето, днес просто вече е невъзможно.
За да стане песимизмът ни още по-тягостен, трябва да споменем и двете дознания срещу Вальо Топлото. Те са образувани още миналото лято за присвояване, но... срещу неизвестно длъжностно лице от Топлофикация - София АД. Поводите са скандалноизвестните екстри, с които бившият шеф на дружеството - Валентин Димитров, е разнообразявал изнурителния си трудов делник - джакузи, масажен стол, тонове ядки и бонбони, манекенки и цветя за манекенки, служебна вила, служебен джип и т. н. Те обаче са толкова смешни и формални, че никой до момента не е сметнал за необходимо да повдигне по тях и половин обвинение срещу бившия шеф на Топлофикация - София АД.
Така че... да му е честита на Вальо Топлото новата придобивка - ореолът на светец. Засега, разбира се, защото до присъединяването му към строителите на демократична България, унижени и озлочестени от слугите на Темида, все пак има още доста време.

РЕЗИЛЪТ В ДАТИ
Скандалът около източването на Топлофикация - София АД избухва в периода февруари-март 2006 година. В началото сюжетната линия върви като разправия за институционално надмощие между столичния градоначалник Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Предварителната проверка на скандалните данни, огласени след приключването на двете ведомствени ревизии, започва миналата пролет, а досъдебното производство е образувано само няколко дни преди шефът на софийското парно - Валентин Димитров, да бъде задържан.

2006 година
- 4 юли: Валентин Димитров е задържан и обвинен по два текста от Наказателния кодекс: чл.253 - пране на пари, и чл.256 - укриване на данъци. Според официалната информация в основата на досъдебното производство е справка до директора на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров, изпратена му от неговия австрийски колега. В документа се казва, че Валентин Димитров има сметка в местна банка с 1.64 млн. евро.
- 10 август: заместник-шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов (днес неин ръководител) обявява, че не е ясно дали обвинението е събрало достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Димитров в пране на пари, защото в началото на разследването такива данни не е имало. След което съобщава, че наблюдаващият прокурор по делото Владимир Йорданов е отстранен от случая, защото е проявил недопустима небрежност. По разпореждане на Борис Велчев делото за източването на Топлофикация - София АД се възлага на прокурорите от СГП Божидар Джамбазов и Мариана Станкова.
- 17 август: Софийската градска прокуратура (СГП) образува дело срещу виновни длъжностни лица от съвета на директорите на Топлофикация - София АД, защото събраните до момента данни сочат, че двама от тях много активно са подпомагали Валентин Димитров в ограбването на дружеството.
- 19 август: СГП повдига обвинение за пране на пари и срещу майката на Вальо Топлото - 82-годишната Цеца Димитрова, станала известна по целия свят с екзотичния прякор баба Цеца.
- 20 август: Софийският градски съд налага запор върху 10 сметки на Вальо Топлото в четири български банки (ОББ, ДСК, ЦКБ и ДЗИ Банк) и върху 6 сметки на баба Цеца в три български кредитни институции (ДЗИ Банк, ДСК и Ейч Ви Би). Освен това са наложени запори и върху три имота на семейството - в Банкя, в столичния ж. к. Белите брези и край самоковското с. Бели Искър.
- 24 август: СГП се хвали, че в граждански трезор на Пощенска банка са открити няколко сейфа на Вальо Топлото и на майка му, в които се пазят около 2. 5 млн. лева. В един от тези сейфове е открит и пощенски плик с 30 000 евро, върху който е изписано името на Антоан Николов, бивш шеф на Столичния общински съвет.
- 29 август: след скандал с незаконното извеждане на Вальо Топлото от предварителния арест неговият адвокат Гроздан Добрев е обвинен в помагачество за пране на пари (чл. 253 във връзка с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс).
- 13 декември: по указание на Софийската градска прокуратура са задържани наследникът на Топлото на поста изпълнителен директор на Топлофикация - София АД - Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившата служителка на дружеството Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова, собственик на фирма Шибър ЕООД. Мъжете са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери (чл. 203 от НК), а жените - в помагачество на това длъжностно присвояване (чл.203, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК).
- 18 декември: по досъдебното производство срещу Рогачев и компания на Валентин Димитров му е повдигнато обвинение за подбудителство към длъжностно присвояване (чл.203 във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК).
- 22 декември: в медиите се появява онова писмо на Валентин Димитров (до неизвестен адресат), в което за първи път са споменати трите чифта инициали, довели до избухването на титаничния скандал между шефа на Националното следствие и министъра на икономиката и енергетиката. Става дума за изречението Могат ли да стигнат до истинските собственици, т.е. ако излязат, че зад фирма Х, Y и Z стоят - Р. Овч. (Румен Овчаров - бел. ред.), К. Г. (Красимир Георгиев - собственик на скандалното дружество Фронтиер - бел. ред.) и Кол. В. (Николай Вълчанов - бивш вицепрезидент на Мултигруп и шеф на Минстрой АД - бел. ред.). Какво става? В това писмо, с което прокуратурата разполага още от октомври с. г., има още едно изречение, посветено на икономическия и енергиен министър: Какво става с помощта от страна на Р. Овч.? Той прави точно обратното?? Досега съм му помагал!!!

2007 година
- 1 април: В ефира на БНР единият от следователите по делото - Иван Тороманов, обявява, че срещу Вальо Топлото ще бъде повдигнато още едно обвинение, този път за валутно престъпление (чл.251 от НК), а в най-скоро време като обвиняем ще бъде привлечено още едно високопоставено лице.
- 10 април: срещу Валентин Димитров наистина е повдигнато обвинение за валутно престъпление (чл.251 от НК).
- 24 април: шефът на Националното следствие Ангел Александров внася във Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарното уволнение на втория следовател по делото срещу Топлото - Татяна Шарланджиева, защото тя е манипулирала предварителното разследване в полза на Красимир Георгиев, собственик на Фронтиер.
- 26 април: Татяна Шарланджиева и нейната пряка шефка Зоя Иванова дават скандалната пресконференция в БТА, след което скандалът Александров - Овчаров избухва със страшна сила.
- 11 май: Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна задочно обвинение за пране на пари (чл.253 от Наказателния кодекс) срещу Красимир Георгиев - собственик на фирма Фронтиер и близък приятел на Р. Овч. Обвинението е за 450 000 евро, които са инвестирани във фирма Банско пропъртис 2, където Красимир Георгиев е съдружник с Цеца Димитрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във