Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ВЕЛЧЕВ ВЗЕ ДА БЪРКА ВАР ЗА РЕМОНТА НА СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

И новият главен прокурор Борис Велчев се намеси в споровете около ремонта на Съдебната палата. Но за разлика от предшественика си, той не нападна фирма Енемона, избрана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров за ремонта, а компанията Екса - фаворитката на Никола Филчев.
На заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (29 март) магистратите отмятаха точка по точка от дневния ред. Без особени спорове и без особено въодушевление.
Дневният ред бе изчерпан, когато Борис Велчев взе думата. И то за първи път, откакто е член на ВСС. Той информира колегите си от съвета, че ВКС е подал сигнал до Софийската градска прокуратура (СГП) срещу фирма Екса по повод допуснати пропуски при изпълнението на част от ремонта на Съдебната палата.
Градският прокурор на София Бойко Найденов е разпоредил да се извърши проверка на сигнала. Има частични резултати от проверката, която все още не е приключила окончателно. Фирмата не е предоставила на прокуратурата част от изисканите документи, заяви пред магистратите Борис Велчев.
Той допълни, че не може ремонтът на палатата, независимо в коя част, да се извършва при съмнения за закононарушения и че всичко трябва да се провери. Така и не стана ясно какви точно нарушения са извършили от фирма Екса и всъщност какво се съдържа в сигнала, подаден от ВКС.
Но след като изслуша главния прокурор, Висшият съдебен съвет реши да привика ръководителите на фирмата и да им потърси отговорност защо не са предоставили навреме на СГП всички необходими документи за ремонта.
Магистратите приеха и един важен документ, изготвен от антикорупционната комисия на ВСС. Става дума за анализ на дисциплинарната практика на ВСС през 2005 година. Според него през изминалата година са образувани 28 дисциплинарни производства. От тях 15 са срещу съдии, 8 - срещу прокурори, а 5 - срещу следователи. Най-много нарушения са извършени по отношение на неизпълнение на служебните задължения - общо 21. Останалите дисциплинарни производства са за уронване на престижа на съдебната власт, неправомерни действия, нарушения при упражняването на надзора за законност и ръководство на следствените дела.
За 2005 г. са приключили 10 производства, като шест от тях са обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС). Средната продължителност на разглежданите от ВСС дисциплинарки е пет месеца. Изводът от доклада е, че за миналата година дисциплинарните производства са се увеличили с 55% спрямо 2004 г. и че все по-малко от тези решения на ВСС се отменят от ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във