Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ветовският кмет прелъстява обвинението

Прочутият ветовски кмет Рейхан Хабил се поучи от опита на именити нашенски мафиоти и обърна мили очи към държавното обвинение, белким то се съгласи на съкратено производство и по неговото дело. Адвокатите на заловеният с подкуп Хабил вече са подали съответната молба.
Задната мисъл на кмета е ясна като сълза. Чрез съкратеното следствие, ако бъде признат за виновен, Хабил може да отнесе глоба до 5000 лв., но да запази поста си и да си довърши мандата, твърдят магистрати. Идеята е кметът на Ветово да се възползва от вратичките в закона, които му гарантират минимално наказание срещу отказ да бъдат разпитвани свидетелите по делото. Така, вместо да се точи с месеци, процесът може да приключи за няколко часа. Едновременно с това молбата за съкратено производство съвсем не означава, че Рейхан Хабил се признава за виновен и ако не е доволен от развитието на нещата, има възможност да обжалва решението на съда, поясняват юристи.
Преди да бъде внесена молбата се знаеше, че следващата дата за заседание по делото срещу подкупния кмет е в деня след парламентарните избори на 5 юли. Той е обвинен, че е взел рушвет, за да повлияе върху решението при търг за общински имот, а Наказателният кодекс предвижда за това до шест години затвор или глоба до 5000 лева. При съкратеното производство присъдата за Хабил може да бъде най-много пробация или парична санкция.
Според последните промени в НК обаче съдът е задължен да налага най-лекото възможно наказание, с което от раменете на Хабил пада и пробацията. И той спокойно може да си остане кмет на Ветово. Ще припомним, че Хабил вече има една пробация заради нарушения като градоначалник. Той бе първият кмет в Русенско, който заедно с чиновници от общината във Ветово бе осъден заради далавера с парите, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 година. Тогава Хабил и още осем души се признаха за виновни за изготвяне на документи за фиктивни действия при ползване на парите и подписаха споразумение с прокуратурата. В резултат всички бяха наказани с пробация, включваща задължителна регистрация, срещи с пробационни служители и принудителен труд (или удръжки от заплатите им) за срок от 6 до 10 месеца.
От четири месеца по решение на Русенския окръжен съд от 4 март Хабил е отстранен от длъжност. По време на процеса срещу него кметът бе с мярка за неотклонение домашен арест, след като Великотърновският апелативен съд промени първоначалната мярка и го измъкна иззад решетките. Домашното залежаване до приключване на процеса бе поискано от прокуратурата заради това, че навън Хабил би могъл да оказва натиск върху свидетели и така да повлияе на хода на делото. Ако се стигне до подписване на поредно споразумение с държавното обвинение, от Хабил ще паднат и оковите на домашния арест. След което той ще е свободен да посещава и пациентите си, тъй като е лекар. А най-вече пред него се отваря възможността да се върне в кметския си кабинет, откъдето вещо да управлява делата на общината и финансовите си интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във