Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И военната полиция в битката с престъпността

Подразделенията на военната полиция да участват в борбата с престъпността - това предлагат управляващите с нов проектозакон. Целта е министърът на вътрешните работи да получи правомощия да използва специализираната структура в Министерството на отбраната, когато се налага засилено противодействие на държавата срещу криминогеннияте явления и заплахи. Военното министерство е подготвило проект на устройствен Закон за военната полиция, който се очаква да влезе в пленарната зала на НС през септември.
Според проекта, който е качен и на ИНТЕРНЕТ страницата на отбранителното ведомство, на военната полиция в мирно време могат да се възлагат задачи, свързани с общото противодействие на престъпността и с опазването на обществения ред в държавата. Това обаче няма да може да става само с разпореждане на вътрешния министър - ще бъде нужна съвместна заповед с министъра на отбраната. В проекта пише, че военната полиция ще изпълнява оперативно-издирвателна дейност, антитерористична дейност, разследване и разкриване на престъпления, контролна, охранителна и конвойна дейност и други. Предвижда се в армията да бъдат създадени военнополицейски формирования, които ще извършват контролна и охранителна дейност във военните поделения, при мисии зад граница и т.н.
Задълженията и статутът на служба Военна полиция сега са определени в отделни членове на Закона за отбраната и въоръжените сили. Службата, чиято численост е около 1200 души, има право да използва специални разузнавателни средства и да извършва арести до 24 часа.
Сближаването между МО и МВР беше обявено още в края на май от военния министър Аню Ангелов. Тогава той обясни пред медиите, че новият закон ще даде възможност военната полиция и органите на вътрешното министерство да патрулират заедно и да провеждат съвместни действия, а военни полицаи ще поемат и много охранителни дейности. В началото на годината премиерът Бойко Борисов пък предложи - когато ресурсите на МВР не достигат, военни полицаи да охраняват реколтата от крадци.
Междувременно военната полиция се разтресе от кадрови скандали. В края на миналата година началникът на сектор Вътрешна сигурност в службата бе задържан, защото незаконно подслушвал свой началник в продължение на половин година. А службата остана без шеф, когато тогавашният военен министър Николай Младенов установи, че назначеният с президентски указ директор ген. Иван Мечков няма разрешение за работа с класифицирана информация. Бившият директор на службата Милко Чулев пък отказваше да освободи поста, преди кабинетът да назначи нов директор - полк. Данчо Дяков. И т.н...

Facebook logo
Бъдете с нас и във