Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ВСС РАЗБРА, ЧЕ НОВИЯТ НПК ВЕЧЕ Е ПРИЕТ

Най-сетне членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) проумяха, че предишните - сегашни управляващи изобщо не са си правили шеги, когато са обещавали да приемат новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) до средата на октомври 2005 година. Вместо да се отнесат сериозно към ангажимента на НДСВ, ДПС и БСП към Европейската комисия - за фактическо ликвидиране на следствието, в продължение на половин година (проектът за нов НПК бе внесен в Народното събрание през май) ВСС назначаваше и повишаваше следователи, планираше пари за ремонт на следствените служби и т. н.
Едва на редовното си заседание в сряда (19 октомври) членовете на ВСС си признаха, че Националната следствена служба вече е прочетен вестник и че на тях се пада неудоволствието да го смачкат и изхвърлят. Веднъж проумели болезнената истина, че и тази важна част от съдебната реформа е без тяхното участие, членовете на Висшия съдебен съвет изведнъж се разбързаха и решиха да доказват възможности по най-безпроблемния за тях начин: взеха решение да спрат всички назначения на следователи и на прокурори в съдебната система.
За свое успокоение ВСС обяви, че това спиране е временно, въпреки че разпоредбите на новия НПК, който влиза в сила шест месеца след обнародването му в Държавен вестник (т. е. - през втората половина на април 2006 г.), са категорични: 97% от престъпленията ще се разследват от дознателите на МВР, а за следователите остават някакви си 3%, и то свързаните с т. нар. мъртви текстове от Наказателния кодекс - шпионаж, престъпления против мира и човечеството, престъпления по време на война.
Наистина, в бъдеще следователите ще разнищват и евентуалната престъпна дейност на хората с имунитет (магистрати, народни представители и конституционни съдии), а така също и на държавните служители в системата на МВР. Това обаче по никакъв начин не оправдава поддържането на 28 окръжни следствия и на екстериториалната Национална следствена служба, в които работят 1100 магистрати и поне още толкова административни служители.
Съгласно изискванията на новия НПК, броят на следователите трябва да бъде редуциран, заяви след заседанието на ВСС в сряда (19 октомври) проф. Александър Воденичаров. Той обясни, че в момента имало три начина следователите да не останат на улицата: да продължат работа в следствието, да се прехвърлят в прокуратурите или в съдилищата или да станат дознатели в МВР. Пред всеки желаещ да смени местоработата си, т. е. да отиде в някое друго от съдебните звена, ще бъдат поставени определи условия, най-важното от които е той да е приключил всички свои дела, допълни още проф. Александър Воденичаров.
Според него до 1 октомври 2005 г. в следствието е имало на производство общо 20 310 дела, но големият проблем там предстоял. Новият Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) ще влезе в сила след шест месеца. През този период в следствените служби ще постъпват нови дела, така че тези, които искат да се преместят в прокуратурата или в съда, ще трябва здраво да запретнат ръкави. Там, където работата е повече, а следователите не достигат, ще бъдат командировани техни колеги. Вероятността обаче работата в следствените служби да се затрудни е много голяма, обобщи проф. Воденичаров.
Освен за следователите сряда (19 октомври) се оказа лош ден и за съдиите. След заседанието на ВСС стана ясно, че магистратите са получили писмо от финансовия министър Пламен Орешарски, с което той им отказва заем от 14 млн. лева. На 21 септември Висшият съдебен съвет реши да поиска тези пари, за да покрие разходите за съдийски заплати до края на годината. В писмото си до съвета финансовият министър обяснява, че не е в състояние да отпусне 14-те милиона на съдебната система, защото в момента МВФ проверява изпълнението на бюджета за деветмесечието на 2005 година. Според Пламен Орешарски ВСС може да се измъкне от неприятната ситуация, като провери какъв бюджетен излишък има съдебната система и от какви пера могат да се пренасочат средства за заплатите на съдиите.
По данни на Висшия съдебен съвет от преизпълнение на бюджета си за тази година магистратите могат да извадят не повече от 4 млн. лева. С тези средства могат да бъдат покрити нуждите на съдилищата до 15 ноември, след което съдиите ще трябва да излязат в принудителен отпуск. При това - неплатен, защото ВСС все още няма никакви идеи откъде и срещу какво могат да бъдат осигурени липсващите 10 милиона.
Въпреки задаващата се безизходица ВСС даде 10-дневен срок на бюджетната комисия да анализира моментното финансово състояние на съдебната система и да провери какви са възможностите за теглене на безлихвен или на нисколихвен кредит от държавата или от БНБ.

На заседанието си в сряда Висшият съдебен съвет отказа да назначи Милен Ютеров за заместник районен прокурор на София. Причината е, че на 21 март тази година той изхвърли гражданското деловодство на Софийския окръжен съд от помещенията му на четвъртия етаж в Съдебната палата. Когато стана дума за назначаването на Ютеров, заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков взе думата и обяви: Не познавам човека, но ви моля да не го повишаваме. Не може прокурор да праща полиция срещу съд, като злоупотребява със закона и с властта си! С 13 гласа против, 8 гласа за и един въздържал се ВСС отхвърли предложението за назначаването на Милен Ютеров на поста заместник-ръководител на Софийската районна прокуратура.
По време на заседанието на ВСС изплува още една новина, която хвърли в музиката не само съдебните репортери, но и повечето от членовете на съвета. Оказва се, че в Софийската районна прокуратура се води на щат обвинител, който от две години упорито отказва да ходи на работа. Димитър Колев многократно е викан, умоляван и заплашван да се яви на работното си място, но без успех. Единствената му реакция е молба до ръководството на СРП, в която заявява, че не желае да получава заплата и... толкоз. Районният прокурор на София Вичо Вичев е внесъл предложение за освобождаването му от длъжност, но в сряда (19 октомври) ВСС му го върна, защото Вичев трябва да уточни дали Колев да бъде уволнен дисциплинарно, или просто да бъде пуснат да си ходи по живо-по здраво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във